A Borrajongó

Újborpárbaj - Bujdosó Libás 2022 és Vylyan Bogyólé 2022

2022. november 28. 06:00 - furmintfan

Ma is újborokról lesz szó, rögtön kettőről. Ahogy a St. Martinus évek óta éllovasnak mondható az újborok fehér mezőnyében, úgy vezeti a vörösek seregét a Vylyan Bogyólé. A Beaujolais-re nevében és készítési technológiájában egyaránt hasonlító villányi újvörös valószínűleg az ország legismertebb újbora, és a szénsavmaceráció áldásos hatásának köszönhetően az egyik legízesebb is. A hazai úttörőnek vannak már követői is, a hétvégén össze is eresztettem az egyikkel.

ujborparbaj.jpg

A Vylyan újbora - ha jól végeztem a kutatómunkámat - 2007 óta viseli a Bogyólé nevet. Korábban portugieserből készítették, egy ideje zweigelt és kékfrankos alkotja. Minden évben egyedi címkét kap, fiatal művészek pályázatai közül választják ki a nyertest, idén Murin Dóra terve került ki győztesként a 194 pályaműből.
A balatonlellei Bujdosó Pincészet Libás névre keresztelt újborából a 2021-es volt az első évjárat. Ez tisztán cabernet franc-ból készül, harsány címkéje egyaránt utal a bor szülőhelyére és a Márton-napi hagyományokra.
bujdosolibas2022.jpgBujdosó Libás 2022
100% cabernet franc. Az illat enyhén tutti-fruttis, málnás, de leginkább málnás savanyúcukrot idéz. Kóstolva pehelykönnyű és tökéletesen selymes, gömbölyded savak, alacsony alkohol és szinte zéró tannin a hívószavak. Málnás, cukorkás, enyhén meggyes és szedres az ízvilág, friss és tisztán gyümölcsös, a korty elején még minimális CO2 is bizsergeti a nyelv hegyét. Akadály nélkül siklik, finom textúrájának, légiességének és gyümölcsösségének köszönhetően nagyon itatja magát. 5p- (1800-2600 Ft - Veritas, Radovin)
vylyanbogyole2022.jpgVylyan Bogyólé 2022
Zweigelt és kékfrankos házasítása. Illatában fanyarkás meggy és sötét bogyós gyümölcsök tűnnek fel, ízében a gyümölcsösséget egy kis kocsányos, ribizliszáras jegy egészíti ki. Strukturáltabb és sűrűbb, ha úgy tetszik, borszerűbb, mint a Libás, a lendületes kortyot kevés finoman fogós tannin keretezi. Szépen hozza az újbortól elvárt frissességet, de nem áldozza fel a szerkezetet sem a játékosság oltárán. 5p (2000-2500 Ft - Veritas, Radovin, hiperek)
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9117987432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása