A Borrajongó

Újborszezon - Pannonhalmi Főapátság St. Martinus 2022

2022. november 27. 06:00 - furmintfan

Itt a november, itt az újborok főszezonja. Az első 2022-es borok ugyan már kora ősszel megjelentek a polcon, de a műfaj komolyabban vehető példányai inkább november környékén kerülnek forgalomba. A hétvégén én is belekóstoltam az idei kínálatba, a mai és a holnapi írások ezekről a friss élményekről szólnak majd. Ma a Pannonhalmi Főapátság St. Martinus névre keresztelt újborának aktuális évjárata lesz a téma.

pannonhalmifoapatsagstmartinus2022.jpg

A St. Martinus - szerintem - az egyik legmegbízhatóbb hazai újbor a fehérek között, könnyű, de nem híg, aromás és zamatos, de nem közönséges. A recept már évek óta bevált, a fűszeres tramini adja a bor aromáit, a királyleányka felel a frissességért és a savakért, a pinot blanc pedig krémesebbé, testesebbé teszi a bort. A királyleányka és pinot blanc bogyózás után kerül a présbe, a tramini préselés előtt kap egy kis áztatást. A pörgős savakat egy pici maradékcukor hivatott ellensúlyozni.

Pannonhalmi Főapátság St. Martinus 2022
50% fűszeres tramini, 40% királyleányka, 10% pinot blanc. Friss, intenzív illatában először megjelenik valami a tramini rózsavizes karakteréből, majd a direktebb gyümölcsös jegyek veszik át az uralmat: szőlő, körte, banán és egy kis őszibarack. Kóstolva lendületes, a sav főleg a korty második felében húz bele, mellettük érezhető egy kevés maradékcukor jelenléte. Az alkohol a műfajhoz képest aránylag magasnak mondható (13%), amennyire vissza tudok emlékezni, a 2022-es kiadás kicsit talán kerekebb, mint az előző volt, bár élénk savakban sincs hiány. Citrusok, zöldalma, körte, halványan banán jellemzi az ízvilágot is, a lecsengés leginkább citrusos. A kötelezőt idén is hozza, nem okozott csalódást. 5p (2500-2850 Ft - Bortársaság, hiperek, Aldi)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2817987930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása