A Borrajongó

Dűlőpárok V. - Heimann & Fiai Baranya-völgy és Bati Kereszt Kékfrankos 2019

2022. május 13. 06:00 - furmintfan

A dűlőpáros sorozatban a Szekszárdon a sor, két dűlővel ismerkedünk meg a kékfrankos lencséjén keresztül. A dombokkal völgyekkel tagolt Szekszárdi borvidéken is fontos szerepet játszanak a különböző adottságokkal, mikroklímával rendelkező termőhelyek, egyre gyakrabban lehet találkozni a dűlők nevével is a boros palackokon. Általában a borvidék három zászlóshajója, a bikavér, a kadarka és a kékfrankos jelenik meg dűlőszelekcióként, de a bordeaux-i fajtákból készült borokból is készülnek dűlőválogatott tételek.

heimannesfiaikekfrankos2019.jpg

A Heimann Családi Birtok portfóliójában is előfordultak korábban dűlőszelektált tételek, de amennyire vissza tudok emlékezni, nem állandó jelleggel. A Heimann & Fiai borcsalád azonban éppen az egyes termőhelyek közötti különbségre koncentrált, így természetesen dűlős borok is vannak.

Ifj. Heimann Zoltán szerelemgyereke, a Heimann & Fiai borcsalád Szekszárd két legfontosabb szőlőfajtájára, a kadarkára és a kékfrankosra fókuszál. Cél, hogy a borok hűen tükrözzék a termőhelyet, ezért a hangsúly a dűlőnként eltérő gyümölcsön van. Ennek jegyében a borvidéki szintű borok mellett dűlő-, illetve parcellaszelektált tételek is palackba kerülnek, kékfrankosból akár három is. Én most a 2019-es évjárat két dűlős kékfrankosáról írok.

Baranya-völgy
A Baranya-völgy egy délkeletre nyíló széles völgy, amely direkt hőt kap a síkságról és nyitottsága miatt a szél is átjárja. Meleg, korai érésű terület, stabil, tanninban gazdag, tartalmas szőlőt adnak az itteni ültetvények. A völgy közepén a Heimann család több kékfrankos terasza fekszik, köztük a Szívem parcella öreg, 1969-es telepítésű tőkéi és további újabb telepítések.

galleries_158574850644_baranyavolgy.jpgHeimann & Fiai Baranya-völgy Kékfrankos 2019
Spontán, fakádban, egész fürtökkel, finom körfejtéssel történt az erjedés, majd a bor nyolc hónapon át, 10 hektós magyar használt hordókban érlelődött, végül derítés nélkül, enyhe szűréssel, 2020 augusztusában került palackba.
A két bor közül ennek a visszafogottabb az illata - bár másnapra erőre kap - ugyanakkor melegebb érzetet is kelt, kifinomultabb, érettebb. Érett meggy, áfonya, bogyós gyümölcsök, pici fekete bors a fő díszítőjegyek. Kóstolva is ez a teltebb, kerekebb, melegebb karakterű bor. Savai szépen dolgoznak, nyugodtabbak, a korty lassúbb rimusú, mint a Bati-kereszt esetében, a tannin simább, érettebb benyomást kelt, nem húz, csak finoman masszíroz. Meggy, sötét erdei bogyós gyümölcsök, málna, fekete bors, diszkrét fűszeresség színezi. A két bor közül számomra ez az elegánsabb, harmonikusabb. 7p


Bati Kereszt
A Heimann család tulajdonában álló dűlők közül ez a legnagyobb egybefüggő terület, a család monopol tulajdonában áll, jelenleg állítják át organikus művelésre. A terület csúcsa a tengerszint felett 286 méter magasan található és ez egyben a borvidék legmagasabb pontja is. Az itt termő kékfrankos tőkék erdővel határolt, védett északi fekvésben állnak, hosszabb az érés, jellemzően a legkésőbbi szüreti időpontban szedik a szőlőt.

galleries_1585748508jc_batikereszt.jpgHeimann & Fiai Bati Kereszt Kékfrankos 2019
Spontán, egész fürtökkel, fakádban erjedt a bor, majd 8 hónapig használt ászokhordók érlelődött. 2020 augusztusában, derítés és szűrés nélkül történt a palackozás.
Hűvösebb hangulatot áraszt, mint a Baranya-völgy, de izgalmas az illata: meggy, málna, piros bogyós gyümölcsök, pici zöldfűszer és virág, zöldbors és meggyszár. A két bor közül ez a karcsúbb, szikárabb jelenség, feszes, vibráló savak és kissé húzós tannin biztosítja a szerkezeti vázat. A másik kékfrankos mellett kicsit érdesebb érzetű és élénkebb a korty, fanyarabbak a gyümölcsök, érezhető minimális zöldesség is. Meggy, málna, cseresznye, zöldfűszerek, kökény, pici zöldfűszer és meggyszár alakítja az ízvilágot. Energikusabb, elevenebb, cserébe kicsit nyersebb, rusztikusabb, mint a Baranya-völgy bora. 6p


A két bor között észlelhető különbségeket a burgundi pohár csak fokozta. A Bati Kereszt hűvösebb, szikárabb, kicsit nyersebb, a Baranya-völgy barátságosabb, gömbölyűbb, érettebb. El tudom képzelni, hogy a Bati Kereszt még meghálálhatja a palackos érlelést, de a jelenlegi forma alapján Baranya-völgy számomra egyértelműen megnyerőbb volt.

A dűlőkről a leírásokat és a két légifotót a pince honlapjáról gyűjtöttem.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7917815577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása