A Borrajongó

Badacsony New Yorkban 2022

2022. április 18. 06:00 - furmintfan

Egy év kihagyás után idén tavasszal ismét badacsonyi bortermelők és borkedvelők töltötték meg a budapesti New York-palotát. A 2021-es kényszerszünetet követően ebben az évben az "Életre hívunk" szlogennel tért vissza a rendezvény, több, mint 30 borászat és mintegy 10 turisztikai kiállító fogadta a vendégeket. Úgy tűnik, a borkedvelők is nagyon várták, hogy Badacsony visszatérjen a New York-palotába, mert már a szakmai meghívottak számára fenntartott első két órában igen komoly létszámban jelentek meg a látogatók, és a nagyközönség még csak ezután érkezett.

badacsonynewyorkban2022_01.jpg

Végül tizenöt borászat standjánál jártam, igyekeztem kiegyensúlyozni a régi ismerősök és a számomra kevésbé bejáratott pincészetek számát. A borok nagy része hozott egy magabiztos, korrekt szintet, az érem másik oldala, hogy a - most már elvárható módon - stabil középmezőnyből kevés bor emelkedett ki, meglepetés sem nagyon ért, a (számomra) legjobb borokat többnyire a régóta jól csengő nevek szállították. Nem kóstolási sorrendben, hanem abc-ben mennék sorba, a borokról csak slágvortokban és jelzésértékű, zárójeles pontszámokkal fogok megemlékezni.

badacsonynewyorkban2022_06.jpg2HA
Török Csaba csak vörösborokat hozott a kóstolóra, meg is jegyezte, hogy nála biztosan alaposan ki kell majd mosni az asztalterítőt. A Cabernet 2018 inkább csak visszafogottan gyümölcsös, közepes testű, jó arányokkal bír (5p+). A Shiraz 2017 karcsú, fűszeres, erdei gyümölcsös, virágos, remekül iható (6p). A Tabunello 2019 még nagyon fiatal, kissé szertelen és kusza, finoman fanyar, lendületes savval, piros gyümölcsös karakterrel. Érdemes még eltenni, időre van szüksége, amíg összeáll a palackban, masszívabbnak, de most zártabbnak is tűnik a korábbi évjáratoknál (6p+). A Courage 2017 gazdag, szép egyensúlyt mutat, mindene a helyén, rétegzett gyümölcsös jegyekkel kényeztet (7p+).

badacsonynewyorkban2022_08.jpgBékássy Borászat
A Békássy Borászattól eddig kevés bort kóstoltam, azok viszont tetszettek, itt volt a lehetőség, hogy jobban képbe kerüljek. Az Olaszrizling 2019 kissé neutrális, némi fehér húsú gyümölcs és pörkölt mag színezi, kerek savak és enyhe cseresség támogatja a közepes testet (5p). A Szürkebarát 2020 hasonló jellegű, szintén nem egy ízbomba, de vannak rétegei, enyhe sósság kíséri a fehér húsú gyümölcsös, pörkölt magvas jegyeket, az alkohol kicsit emelkedett (5p). Az Olaszrizling 2020 könnyedebb vonalat képvisel, zamatosabb, barátságosabb, sokféle fehér és sárga húsú gyümölcs teszi zamatossá (5p+). A Kéknyelű 2019 jó felépítésű, hosszan tart szájban, fehér húsú gyümölcsök, finom sósság adják a díszítést (6p-).

badacsonynewyorkban2022_17.jpgBüttner Borászat
A Büttner Borászatról is csak kevés tapasztalatom gyűlt össze az eddigiek során. Most a Piros Tramini 2019 volt az első bor a sorban, alma, őszibarack, finom tapintású, lendületes sav jellemzi (5p). Az I'm Green 2020 egy zöldveltelini, zöldalma, zöldfűszerek, citrusok, pomelo, pici fehérbors színezi, élénk savak, finom fanyarság kísérik a kortyot (5p+). A Kéknyelű 2020 fehér húsú gyümölcsök és citrusok mellett pici édesfűszert is villant, a savakat némi maradékcukor kerekíti, jó egyensúlyt kialakítva (5p+). Az Olaszrizling 2019 neutrális illatú, kerek savú, a fehér húsú gyümölcsös ízvilágba enyhe sós-köves vonal hoz némi csavart (5p). A Rosé 2021 illat- és ízvilága a szamóca, cseresznye, virágok spektrumon mozog, leheletnyi édesség kerekíti, kellemes savak vezetik (5p).

badacsonynewyorkban2022_04.jpgCsendes Dűlő Szőlőbirtok
A Csendes Dűlő egy kéknyelű vertikális sorral és egy habzóborral készült a rendezvényre. A Nem Csendes Olaszrizling 2020 névre keresztelt gyöngyözőbor kellemes, laza, enyhén édeskés, friss gyümölcsös (4p+). A Kéknyelű 2019 egyelőre zárt, leginkább a hordó hatása alatt áll, édesfűszeres, de kevésbé gyümölcsös, túl sokat most nem mutat (4p). A Kéknyelű 2018 teltebb, szélesebb és egyben tömörebb, a sárga húsú gyümölcsök és érett citrusok mellett izgalmas sós jegyeket mutat (6p-). A Kéknyelű 2016 könnyedebb, inkább nyúlánk, kicsit neutrális gyümölcsössége mellett halvány sósság itt is feltűnik és már tercier aromákat is érezni (5p+). A Kéknyelű 2017-ben maradt egy kevés maradékcukor, gömbölyded, kellemesen off-dry érzetű, a fehér húsú gyümölcsök mellett itt is vannak már kezdődő érési jegyek (6p).

badacsonynewyorkban2022_13.jpgÉliás Birtok
Éliáséktól sem kóstoltam túl sokat eddig, most javítottam egy kicsit a mérlegen. A Budai Zöld Pezsgő 2020 édes fehér húsú gyümölcsös, zöldalmás, zöldfűszeres, citrusos, ropogós savú, kellemes ital, komolyabb mélységek nélkül (5p). A Badacsony 2021 egy olaszrizling-rózsakő házasítás, élénk savú és friss, a fehér húsú gyümölcsök mellett némi déligyümölcs is díszíti (5p). A Fent a hegyen Olaszrizling 2020 nem egy gyümölcsbomba, inkább sós, köves, finoman fanyar, lendületes bor (5p). A Fent a hegyen Szürkebarát 2020 inkább az ellentétje: kerekebb, érett gyümölcsös, édes almás, enyhén naspolyás karakterű (5p-). A Kő marad Kéknyelű 2020 komolyabb felépítésű anyag, mint az előzőek, a teste jól beépíti a feszes savat, citrusos, köves, kissé neutrális aromatikát mutat (5p+).

badacsonynewyorkban2022_12.jpgMálik Pince
Egy jól ismert, mondhatni klasszikus név következik. Az Olaszrizling 2020 finoman virágos, fehér húsú gyümölcsös, ízében enyhe pörkölt magvas és sós jegyek is feltűnnek, aránylag könnyed, de jó az egyensúlya (5p). A Zöldszilváni 2019 izgalmas zöldfűszereket és fehér húsú gyümölcsöket mutat, enyhe sóssággal, jó savakkal, tömör maggal (5p+). A Pressio 2020 40% zeusz, 30% sárgamuskotály és 30% zöldszilváni házasítása, a muskotály és a zeusz virágos, szőlős, édes citrusos aromákat, a zöldszilváni szilárd gerincet ad a bornak (5p+). A Zeusz 2019 illata neutrális, enyhén sós, kóstolva tartalmas, vastag, jó koncentrációt, és összetett, fehér húsú gyümölcsös, édesfűszeres, sós aromákat villant, izgalmas, karakteres tétel (6p+).

badacsonynewyorkban2022_05.jpgNémeth Pince
A Németh Pince friss, 2021-es borokat hozott a kóstolóra és a jelenlegi állapot szerint nagyon ígéretes az évjárat. Az Ottonel Muskotály 2021 kellemes, nem pacsuli, inkább traminisan elegáns módon mutatja be az illatos fajták aromáit, könnyedségével együtt megvan a szerkezet  is a díszítőjegyek mögött (5p+). A Kéknyelű 2021 (M) hordóminta ígéretes, tömör, jó egyensúlya van, a hordó csak fűszerez a gyümölcsök mögött. A Rajnai Rizling Szerintem 2021 illatban neutrális, ízben gazdag, a széles savak mellett kicsit emelkedett alkohol és pici maradékcukor is jelen van, érzetre szinte félszáraz, így jobban kidomborodnak a gyümölcsök: őszibarack és édes citrusok (6p). A Szürkebarát Jubileum 2021 fehér húsú gyümölcsös, édes citrusos, édesfűszeres, pici cukor itt is jár a finom savak mellé (5p+). A Finálé Olaszrizling 2021 egy édes, késői szüretelésű bor, ennek megfelelően édes barackfélék és trópusi gyümölcsök uralják. Tartalmas anyag, egyelőre még kicsit ül rajta a hordó, érezni némi vaníliát is, az egyensúly pedig kicsit az édesség felé hajlik, még időt kér, de tetszett a bor (6p).

badacsonynewyorkban2022_09.jpgNyári Pince
A Nyári Pince borai külsőre némi ráncfelvarráson estek át, és úgy tűnik, hogy a fiatal generáció újító hatása a borokon is érezhető. A Chardonnay 2019 reduktív (korábban emlékeim szerint csak hordós chardonnay volt a kínálatban), zöldalmás, fehér húsú gyümölcsös, citrusos, kifejezetten élénk savú bor, nagy mélységeket nem kínál (4p). A Szürkebarát 2020 visszafogott, könnyed, kicsit lágyabb a chardonnay után, fehér húsú gyümölcsök színezik (4p+). A Szent György-hegyi Kéknyelű 2019 illatát kókusztejes, édesfűszeres hordó uralja, ízében a határozott hordó mellett már több a gyümölcs, ez már testben és szerkezetben is komolyabb anyag (5p+). A Szent György-hegyi Hárslevelű 2019 sárga húsú gyümölcsös, finoman fűszeres, széles savak, visszafogottabb hordók fogják közre a jól kitöltött kortyot (6p-). Az Olaszrizling Válogatás 2017 egy késői szüretelésű bor, magas alkohollal (17%), széles, tüzes korttyal, édes gyümölcsök, pici marcipán és mandula ízével (5p+).

badacsonynewyorkban2022_03.jpgSabar Borház
A Sabar Borház mindig megbízható választás, náluk nyitottam meg a kóstolót. A Csángó Pinot Gris 2021 főleg sárga húsú gyümölcsökkel operál, szép savak repítik, zamatos, jó értelemben véve behízelgő (5p+). Az Olaszrizling Birtokbor 2020 szikárabb, és egyben tömörebb szerkezetet villant, fehér húsú gyümölcsökkel, finom fanyarsággal, pici szárító hatással (5p+). A Hercegföld Rajnai Rizling 2020 fehér húsú gyümölcsös, őszibarackos, citrusos, remek savai mellett pici maradékcukor teszi játékosabbá (6p). A Kékfrankos Rosé 2021 piros bogyós gyümölcsös, szamócás, cseresznyés, biztos kézzel elkészített, kellemes rosé (4p+). A Cabernet Franc 2019 kicsivel talán teltebb, komolyabb, mint a 2018-as, nagyjából közepes testű,  finom szövésű, érett piros gyümölcsökben gazdag bor (6p).

badacsonynewyorkban2022_15.jpgSike Balázs Pincéje
Sike Balázs standjánál most csak a saját név alatt futó széria tételei szerepeltek, Skizo borokat nem hoztak a rendezvényre. Új jövevény a Sike Balázs sorozatban a Balatoni Sauvignon Blanc 2021, amely inkább a fajta "zöldes", élénk savú oldalát mutatja be, feszes, citrusos, lime-os, csalános, zöldfűszeres bor, penge savakkal (5p-). A Badacsonyi Olaszrizling 2021 jó arányai mellett fehér húsú gyümölcsöket, almát, őszibarackos, érett citrusokat idéz, kiegyensúlyozott, kerek bor (5p+). A Badacsonyi Kéknyelű 2020 sós, zöldfűszeres, fehér húsú gyümölcsös, a finom szövésű korty csiszolt savakra építkezik (6p). A Badacsonyi Zeus 2019 félszáraz, telt, vastag anyag, olajos textúrával, széles savval, édes barackfélék, trópusi gyümölcsök ízével (6p+). A Badacsonyi Cabernet Franc 2020 hozza a megszokott piros gyümölcsös jegyeket, finom szövésű, könnyedsége mellett is tartalmas kortyot (5p+).

badacsonynewyorkban2022_10.jpgSipos Borház
A Sipos Borház is vakfolt volt eddig számomra a borvidéken, most megnéztem tőlük is ezt-azt. Az Olaszrizling 2020 populárisra hangolt, fehér húsú gyümölcsös, egyszerű szerkezetű (4p). A Kéknyelű 2020 egy fokkal komolyabb struktúrával bír, illatban kicsit neutrális, ízben fehér húsú gyümölcsöket kínál (5p-). Az Irsai Olivér 2021 könnyed, hozza a tipikus irsais aromákat, de egy kis sósság visz bele egy kis csavart (5p-). A Kései Szüretelésű Olaszrizling 2016 kerek savakat, édes sárga húsú gyümölcsöket, kezdődő érési jegyeket mutat (5p).

badacsonynewyorkban2022_16.jpgSzeremley Borház
A Szeremley standhoz igazából a 2005-ös Zeusz csalogatott oda, de a száraz borokat is megkóstoltam. Az Olaszrizling 2021 fülledt, pörkölt magvas illata után szájban zöldalmás, könnyed (4p). A Szeremley Rizling 2019 olaszrizling és rajnai rizling házasítása, citrusok, édes fehér húsú gyümölcsök, pici maradékcukor kísérik a karcsú kortyot (5p). A Szürkebarát 2021 illata enyhén virágos, mellette fehér húsú gyümölcsökkel operál, kellemes, zamatos, kiegyensúlyozott bor (5p-). Az Ottonel Muskotály 2021 visszafogottan hozza a fajtajegyeket, nem parfümös, finom fanyarság egészíti ki a citrusos, szőlős, virágos aromákat (5p). A Zeusz Késői Szüret 2005 sűrű, igen komoly beltartalommal bír, hömpölygősen gazdag, aszalt gyümölcsös, barackos, fügés, datolyás, a magas cukorral máig élénk savak párosulnak. Érett, de nem öreg, máig nagyon szép bor (7p).

badacsonynewyorkban2022_14.jpgVarga Pincészet
Varga borral is régen találkoztam már, most két bort néztem meg tőlük. A Kéknyelű 2020 fehér húsú gyümölcsös, híg, egyszerű bor (4p-). Az Aranymetszés Olaszrizling 2021 egy kicsivel szélesebb, fehér húsú gyümölcsök, cukorkás jegyek alakítják az aromatikát (4p).

badacsonynewyorkban2022_07.jpgVilla Sandahl
Öt rajnai rizlinget hozott magával a kóstolóra a Villa Sandahl csapata, több évjáratból és árkategóriából válogatva. Az Odin's Horse Sleipnir 2020 citrusos, őszibarackos, könnyed, elegáns, de szájban röviden tart (5p). A Sterling Village 2019 komolyabb, teltebb, kis cukor kerekíti a szép savak mellett (6p). A Rabbit Periscope 2017 érett almával, fehér húsú gyümölcsökkel, édes citrusokkal operál, kezdenek megjelenni az érési jegyek is, telt, a maradékcukor leheletnyi édességet kölcsönöz neki, az alkohol kicsit emelkedett (6p+). Az Oh Deer 2018 kicsit lágyabb, lustább, mint a 2017-esek, nagy test, érett gyümölcsök, pici kesernye a korty végén (6p). A Crystal Cut 2017 hűvösebb karakter, jobb egyensúlyt mutat, édes citrusok, citromfű, őszibarack, pici méz színezi (6p+).

badacsonynewyorkban2022_11.jpgVilla Tolnay
A Villa Tolnay szokás szerint nagyon erős sorral érkezett a kóstolóra. A Tükör 2019 egy furmint, az előző évjárathoz hasonlóan kiváló egyensúly, vonzó sárga húsú gyümölcsös, édes citrusos jegyek jellemzik (6p+). A Ráthonyi-domb Zöldveltelini 2020 finoman krémes, kerek, elég telt, fehér húsú gyümölcsök találkoznak a hordó diszkrét fűszereivel és finom fanyarsággal, szóval nem feltétlenül az osztrák stílust képviseli, ettől függetlenül tetszett (6p). A Panoráma Rajnai Rizling 2019 jól strukturált, kicsit testesebb jellegű, szélesebb savú rajnai, édes citrusokkal, őszibarackkal, a háttérben fűszerekkel, érintésnyi vaníliával (6p+). A Tenger 2019 fele chardonnay, a másik fele rajnai rizling, olaszrizling és zöldveltelini házasítása. Közepes testű, szép egyensúlyt mutató bor, remekül használt, kiváló minőségű hordó keretezi a fehér húsú gyümölcsös, citrusos aromákat, finom krémességgel kísérve (7p-). A Cabernet Franc 2019 is remek bor, strukturált, gazdag, kiegyensúlyozott, piros gyümölcsös, diszkrét fűszeres aromákkal (7p-).


A kóstolóra a szervezők hívtak meg, ezúton is köszönöm!

badacsonynewyorkban2022_02.jpg 

Beszámolók a korábbi évek kóstolóiról:

2020

2019

2016

2015

2014

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr3017802087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása