A dűlőpáros sorozat keretében visszatérünk a Tokaji borvidékre, de a termőhely ellenére formabontó módon vörösborok lesznek a mai poszt főszereplői. Csak néhány pincészet foglalkozik kék szőlővel a borvidéken, még kevesebben hoznak ténylegesen forgalomba vörösbort - természetesen azokat sem tokaji megjelöléssel -, arra pedig értelemszerűen nemigen találunk példát, hogy ezt valamilyen szűkebb termőhelyre történő megjelöléssel tennék. A legtöbb kékszőlőt is ültető tokaji termelő a pinot noir mellett tette le a voksát, közéjük tartozik a Sauska Pincészet is, és valószínűleg ők az egyetlenek, akik két különböző dűlő termését is palackba zárják vörösborként.
Sauskáék a 2010-es években "hozták át" Villányból a chardonnay-t és a pinot noir-t a tokaji birtoktestre, meggyőződve arról, hogy a két fajta a hűvösebb klímájú, vulkanikus alapkőzetekkel rendelkező borvidéken többre képes, mint lent délen. Két dűlőben terem a birtokon pinot noir, a mádi Birsalmáson és a rátkai Padihegyen. Az utóbbi néhány évben a két termőhely bora külön-külön kerül lepalackozásra, a dűlőkre egy-egy "becenév": Birs és Padi utal.
A két borból jelenleg a 2018-as évjárat fut, de a teljesebb képalkotás kedvéért idemásolom a 2017-es borokról kb. 1 évvel ezelőtt készült jegyzeteket is.
A borkészítés a két tétel esetében megegyezik: a kézi szüretet nagyjából 30 napos héjon áztatás, kíméletes préselés, tartályos és hordós erjesztés követte, majd a bor 10 hónapig érett 80%-ban francia hordókban, 20%-ban pedig agyag tojásban.
Birsalmás
A Birsalmás Mád egyik legkisebb területű dűlője, a település keleti szélén helyezkedik el, a síkság itt találkozik a Zempléni-hegységgel. A 17. század elején még egy birsalma liget volt a helyén, innen a név. Valószínűleg az 1600-as években telepíthették be a szőlővel, Bél Mátyás a 18. században a II. osztályú dűlők közé sorolta. Ami a geológiai jellegzetességeket illeti, a riolittufa és vörösagyag dominál, a magasabb részeken a termőtalaj erősen erodált. Az erózió kezelése és a támfalak megújítása komoly munkát adott a Sauska Pincészetnek is. A Birsalmáson a pinot noir mellett chardonnay és furmint is terem, előbbiből szintén készül egy "Birs" fantázianévre hallgató, válogatott tétel.
Sauska Birs Pinot Noir 2018
Az illat nyílt, keleti fűszerek keverednek benne érett erdei gyümölcsökkel, áfonyafélékkel, málnával, másnap a fűszeresség intenzitása kicsit csökken, ekkor az erdei gyümölcsök mellett már érett meggy is feltűnik. A két bor közül ez a könnyedebb, elegánsabb, finomabb szövésű. A karcsú testhez jól illeszkednek a savak, tannin itt kevesebb, simább tapintású. A korty könnyedsége mellett is jól kitöltött, gördülékeny. Ízben is a keleti fűszeres, piros és erdei gyümölcsös jegyek uralják, leheletnyi sóssággal. 6p (5950 Ft - Bortársaság)
Sauska Birs Pinot Noir 2017 (2021. április)
A másik Sauska mellett ragyogó, tükrös szín, melegebb tónusú, érettebb, édeskésebb illat jellemzi, kevesebb egzotikus vonással, visszafogottabb intenzitással. Édesfűszerek, vanília, tejcsoki, érett piros bogyósok, málna, vörös áfonya. A hordó itt sem kevés, talán több is a tannin, de jobban kitölti a bor a kereteit, mint a Padi esetében, koncentráltabb, bár szikárabbnak is tűnik az alapanyag, simább, selymesebb a textúra. Vörös áfonya, ribizli, szilva, szamóca, pici szerecsendió, zöldfűszer, leheletnyi füst. 6p
Padihegy
A Padihegy, vagy Padi-hegy Mád és Rátka között található nagyjából félúton, de már Rátkához tartozik. A dűlő valaha egy gejzírkúp volt, ami szintén hozzájárult az itt található kőzetek, ásványok gazdagságához. Az alapkőzet fehér riolittufa, kvarctömbökkel gazdagon dúsítva, de egyes részeken bentonit és vörösagyag is megtalálható. Chardonnay, pinot noir, furmint, hárslevelű, sauvignon blanc terem a dűlőben a pincészet ültetvényein, nem mellesleg itt épül az új birtokközpont is. Konkrétan ennek a dűlőnek a termése győzte meg Sauskáékat, hogy Villány helyett Tokajban érdemes foglalkozni a pinot noir-ral, itt ugyanis elérhető a fajtára jellemző elegancia.
Sauska Padi Pinot Noir 2018
Kicsit zártabb az illata, mint a Birs-nek, visszafogottabb a fűszeresség, érett szilva, vörös áfonya, valamint némi kék és lila virág jelentkezik, másnap sűrűbb, szilvaszószós, szójaszószos motívumok is feltűnnek. Kóstolva egy kicsit teltebb és robosztusabb, mint a Birs, nagyobb a test, több a tannin - és talán a sav is -, kicsit rusztikusabb a textúra. A húsos kortyot érett szilva, meggy, vörös áfonya, némi édesfűszer, a háttérben halvány pörkölési aromák és sós-umamis jegyek töltik meg tartalommal. 6p- (5950 Ft - Bortársaság)
Sauska Padi Pinot Noir 2017 (2021. április)
A két Sauska pinot közül, ez kicsit tompább, szinte opálosabb. Virágok, vanília, édesfűszerek, édesre érett piros bogyós gyümölcsök, málna, cseresznye, intenzív egzotikus díszítőjegyek. Illatban kicsit többet ad, mint ízben. A savak jól működnek, a korty enyhén krémes, elég határozott hordóval. Kicsit sok a hordó és a fához képest kevésnek tűnik a beltartalom, ugyanakkor érettebbnek, mégis karcsúbbnak tűnik az alapanyag. Málna, meggy, vörös áfonya, édesfűszerek, enyhe sós-umamis aláfestés. Kezdetben kis füstösséggel is jelentkezik a hordó, másnap ez eltűnik, de a fát érezni, szárít is valamelyest a tannin. 6p-
A villányi, illetve a tokaji birtoktestről származó Sauska pinot noir-okat egyszer kóstoltuk egymás mellett és azzal mi is egyetértettünk, hogy Tokajban szebb bor készült a fajtából. Ami a két dűlő termését illeti, mindkét összekóstolás alkalmával ugyanannak a dűlőnek a borát kedveltem jobban, még ha nem is volt nagy különbség a pontszámot illetően.
A fotók és a dűlők leírásának forrása a borászat honlapja, illetve instagram oldala.