A Borrajongó

Vulkanikus chardonnay-k hazai pályáról - Sauska Birs Chardonnay 2019 és Villa Tolnay Panoráma Chardonnay 2019

2024. március 06. 06:00 - furmintfan

A borpáros sorozatban ezúttal magyar fehérborok, 2019-es chardonnay-k találkoznak, méghozzá két vulkanikus talajjal rendelkező borvidékünkről. A Sauska Tokaj Birs Chardonnay 2019 a mádi Birsalmás dűlő terméséből készült, míg a Villa Tolnay Panoráma Chardonnay 2019 a Csobáncról, a magasan fekvő Panoráma dűlőből érkezik. Árban hazai chardonnay mércével mérve elég magasan járunk, kb. 5000 Ft volt mindkét bor, amikor ezek az évjáratok voltak forgalomban. Pár évre eltettem mindkét palackot, hogy a hordó szépen besimulhasson, most előkerültek, hogy együtt kóstoljam meg őket. 

sauskavillatolnaychardonnay2019.jpg

Sauska Birs Chardonnay 2019
Francia hordókban, kisebb részben tartályban erjedt és érlelődött. A két bor közül ennek az illata valamivel fejlettebb állapotot sugall, de még bőven fiatalos. Vajkaramella, vanília, vajas keksz, gyömbér, édesfűszerek forrnak egybe, halványan pörkölt magvak még tűnnek fel, gyümölcsöket nemigen érezni. A jól kitöltött, finoman krémes, de jól megtartják a savak, az alkohol melegítő hatása egyre inkább érezhető, ahogy a bor is melegszik. Ízben is inkább a fűszeres, krémes karakter uralkodik, édesfűszerek, vajas keksz, mogyoró, enyhe sósság, a korty végén egy kis cserességgel és kesernyével. Nagyjából a csúcsán lehet. 6p

Villa Tolnay Csobáncz Panoráma Chardonnay 2019
Burgundiából származó, 300 literes Francois Fréres hordókban érlelődött 11 hónapon át. Az illat és egyébként az összkép alapján is fiatalosabb, mint a Sauska. Az illatban hasonlóan az édesfűszeres, mogyorós, kesudiós jegyek uralkodnak, de finom gyömbéres, fehérborsos fűszeresség, halvány virágos, fehér húsú gyümölcsös villanások visznek bele egy kis csavart. Kóstolva közepesnél testesebb, finoman krémes textúrájú, arányos bort kapunk, a savak szépen dolgoznak a bor alá, az alkohol nem lóg ki. A hordó lenyomata határozott, kiváló minőségről árulkodik, de még nem teljesen integrált. Vajas keksz, kétszersült, némi édesfűszer, gyömbér, mogyoró és kesudió, finom sósság, egy kevés alma és citrus adják az ízképet. A lecsengés hosszú, a sósság itt is szépen megjelenik. 6p+

Két ambiciózus chardonnay került egymás mellé, mindkettő komoly hordóval megtámogatva, de azért a két termőhelyre gyakran jellemző sós karakter is megjelent a borokban. Egyéni ízlés kérdése lehet, de nekem éppen csak egy kicsivel visszafogottabb fahasználattal valószínűleg mindkét tétel jobban tetszett volna. A jelenlegi formájuk alapján a Villa Tolnay-ban éreztem több tartalékot, az intenzívebb, frissebb és harmonikusabb bor benyomását is keltette.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6618328255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása