A Borrajongó

Valóban ragyog - St. Andrea Örökké Egri Csillag Superior 2020

2022. március 09. 06:00 - furmintfan

Idén március 10-17. között első alkalommal kerül megrendezésre Magyarországon az Egri Csillag Hét, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az Egri borvidék meghatározó fehérborára. Az egri csillag aktuális új évjáratát korábban is márciusban mutatták be a nagyközönség előtt a borászok, de 2022-ben már egy egész hetes rendezvénysorozatot szentelnek a borvidék meghatározó fehérbor-házasításának. Országszerte lesznek egri csillag kóstolók, az eseménysorozathoz csatlakozó éttermek több egri csillagot kínálnak majd poharazva, a borkereskedések egri csillag borokból állítanak össze csomagokat, és természetesen a pincészetek is aktív résztvevői lesznek a kezdeményezésnek.
A véletlen úgy hozta, hogy éppen a tematikus hét meghirdetése előtt bontottam ki egy egri csillagot otthon, és jó eséllyel az általam eddig kóstolt csillagok közül a legszebb tételt sikerült palackba zárni az idén 20 éves egerszalóki St. Andrea Pincészetnél, a Nagy-Eged mészköves területein növekvő tőkékről.

standreaorokke2020.jpg 

St. Andrea Örökké Egri Csillag Superior 2020
Chardonnay, hárslevelű, furmint és sauvignon blanc közel egyenlő arányú házasítása, tartályban és hordóban erjesztve, részleges almasavbontás után 6 hónapig érlelve.
Illata gazdag, fehér húsú gyümölcsök keverednek déligyümölcsökkel, diszkrét hordófűszerekkel, egy kevés fehér virággal. Minden fajta hozzátesz egy kicsit az összképhez, itt-ott felbukkan némi érett egres - feltehetően a sauvignon blanc felel érte -, valamint másnap némi méz is gazdagítja az illatot. A test közepes, kifejezetten feszes, de csiszolt savak felelnek a lendületért és a fókuszért, a bor magja tömör, a lecsengés hosszú. Körte, alma, sárga húsú őszibarack, kevés ananász, mangó és citrus uralja az ízképet, amelyet finom meszes-krétás aláfestés és a jól integrált hordó édes fűszeressége kísér. Elegáns, sűrű szövésű, gazdag bor, jó inni és érdekes szálazgatni is. 7p (4750 Ft - kifutott)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9117769832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása