A Borrajongó

Descendientes de J. Palacios Pétalos minivertikális

2022. február 25. 06:00 - furmintfan

A spanyol borászlegenda, Alvaro Palacios három tagú családi borbirodalmának egyik fellegvára, a Descendientes de J. Palacios pince Bierzo borvidékén található, ahol Alvaro tettestársa az unokaöccse, Ricardo Perez Palacios. 1999-ben alakult meg a birtok, amely jelenleg 45 hektárnyi ültetvényről, összesen mintegy 220 parcelláról készít borokat. A dimbes-dombos borvidéken a mencia a legfontosabb fajta amely bakművelésű öreg tőkéken alacsony hozam mellett terem. A szortiment a Pétalos (szirmok) nevű tételre épül, amely nagyobb részben vásárolt szőlőből készül, alapját legalább 90%-ban mencia képezi, a maradék hányadot helyi fehér- és kékszőlő fajták adják, a bor kb. 10 hónaposhordós érlelést kap. A Villa de Corullón névre keresztelt falubor mellett több dűlőszelekció is készül, a választék csúcsán pedig a csillagászati áron kapható La Faraona található.
A Pétalos régi kedvenc, a 2009-es évjárat volt az első találkozás - egyúttal a borvidékkel és a mencia fajtával is -, ha jól emlékszem, azóta legfeljebb 1-2 év maradhatott ki. Négy éve volt már szerencsém egy vertikális sorhoz Tar Ferenc jóvoltából a Carpe Diem-ben, ott régebbi évjáratokat kóstoltunk. Bő két hete a legutóbbi évekből félretett palackból tartottunk egy kóstolót, bár homokszem került a gépezetbe és sajnos csak utólag vettem észre, hogy a 2018-as évjárat hiányzik, és ezt már nem is tudtam utólag beszerezni. Eredetileg a 2011-es is a sor részét képezte volna, de az a palack végül tavaly decemberben a 2011-es ünnepi borok között fogyott el, így végül négy évjárat került az asztalra.

descendientesde7palaciospetalos.jpg

Érdekes volt a kontraszt a bontás napja és a későbbi forma között. Azoknak az évjáratoknak a palackjai - feltehetően a melegebb évekből -, amelyek első nap jobban szerepeltek a simább textúra és barátságosabb aromatika okán, picivel hamarabb indultak el hanyatlás és a kezdődő oxidáció útján. A feltehetően hűvösebb évekből származó rusztikusabb, zárkózottabb tételek jobban bírták a darabban tartást. Alapvetően azonban minden bor jó formában volt, még ha a társaságot a mencia karaktere kicsit meg is osztotta, a minőség elismerése mellett nem mindenki vált a fajta rajongójává.

descendientesde7palaciospetalos2019.jpgDescendientes de J. Palacios Pétalos 2019
Bontás napján kissé rendezetlen az illata, van benne egy pici animalitás és  halvány balzsamecetes illó, a gyümölcsök kevésbé kifejezőek. Van benne egy vad, fanyar bogyós, kökényes, somos motívum is. Másnapra kinyílik, érett meggyes, szilvás, erdei gyümölcsös, szójaszószos irányt vesz, pici édesfűszerrel. Közepes testű, arányos felépítésű bor, a tannin finoman masszíroz, a sav kerek, az alkohol sem lóg ki, de még van egy kis fiatalos rakoncátlanság benne. Ízvilága az illathoz hasonló, és azzal párhuzamosan is változik, második nap pici vanília és kávé öleli körbe a sötét bogyós gyümölcsöket, enyhe szójaszószos-umamis aláfestés mellett. Fiatal még, sor többi tagjának jelenlegi formája alapján lehet még szebb, ahogy csiszolódik a palackban. 6p

descendientesde7palaciospetalos2017.jpgDescendientes de J. Palacios Pétalos 2017
Fejlettebb, melegebb karakterű illat, érett gyümölcsökkel, meggyel, kis étcsokival. Másnap gyógynövényes jegyek, egy kevés kanalas orvosság is érezhető, némi földesség mellett, mintha jelentkezne némi kezdődő oxidáció, bár nem zavaró mértékben. A 2019-es kiadás után kerekebb, simább benyomást kelt, összesimult a szerkezet, krémesebb, lágyabb a textúra. Érett meggy, fekete cseresznye, áfonya visz a prímet, ezt diszkrét fűszeresség és finom sós-grafitos motívumok kísérik. 6p+

descendientesde7palaciospetalos2016.jpgDescendientes de J. Palacios Pétalos 2016
Eleinte van benne némi baromfiudvaros animalitás és pörkölt magvas fedettség, de szellőzéssel ezek eltűnnek. A 2017-es után ez egy hűvösebb karakterű bor, visszafogottabb intenzitással. Fejlettebb is, aszalt gyümölcsök - leginkább talán meggy -, némi aszalt paradicsom, enyhe sós, füstös jegyek határozzák meg illatát. Feszesebb, de kicsit rusztikusabb, mint a 2017-es, élénkebb - szinte narancsos - savakkal, érdesebb tanninnal, savanykásabb gyümölcsöket képviselő aromajegyekkel, egy kevés medvecukorral. 6p

descendientesde7palaciospetalos2015.jpgDescendientes de J. Palacios Pétalos 2015
Illatban a gyümölcsökkel már csak aszalt formában találkozni, mellettük véres, vasas, sós, avaros jegyek és némi kávé tűnik fel, majd másnap itt is megjelennek a gyógynövényes, földes motívumok. A korty húsos, a szerkezet stabilan kitart, bársonyos tannin és feszes, de lecsiszolt savak adják a vázat. Aszalt meggy és szilva, némi gyógynövény, enyhe sósság, pici kávé színezi, másnap ízében is megérkezik az ánizsos, medvecukros vonal. Intenzitása kicsit visszafogottabb, mint a fiatalabb évjáratoké, de szépen érik és a darabban tartás is jól bírja. 6p+

descendientesde7palaciospetalos2011.jpgDescendientes de J. Palacios Pétalos 2011
December nem volt annyira régen, úgyhogy idemásolom a jegyzeteket. Érett meggy, pici kék virág, ibolya, enyhe földes-avaros aláfestés színezi az illatot, van benne érettség - és talán pici illó is -, de távolról sem beszélhetünk elöregedett borról. A közepes testhez arányos, élmentes struktúra társul, a savak lekerekítettek, a tannin sima, szép egységes képet mutat a bor, csak a végén fűt egy picit az alkohol. Az érett és aszalt gyümölcsök leginkább meggy formájában mutatkoznak meg, fűszerekkel, enyhe sóssággal, kezdődő palackérési jegyekkel kiegészülve. 10 év távlatából is szép. 6p+

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1917335878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Winesoul 2022.02.25. 09:24:30

No látom nem csak Én gyűjtögettem szorgalmasan a Pétalosokat :D . Mi is nem is oly rég kóstoltunk 3 évjáratot egymás mellett '19-'17-'15, amit megfejeltünk egy '20-as Camins-al, hogy vajon a hasonló terroir mit mutat. Amúgy Nálunk a '17-es és a Camins bírta ki napokig. A '15-ös palackom feltehetően az érlelésből vagy az évjáratból adódóan sokkal lekvárosabb volt, plussz a Mentorom érzett némi fura jegyet is,de nem tudta beazonosítani, pedig jó szimata van a borokhoz. Gondolkozok, amúgy, hogy a Villa de Corullón-t is elkezdjem összegyűjteni, biztos izgalmas lenne szintet lépni.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2022.02.25. 09:53:47

@Winesoul: Palacios Camins vertikális is tervben van. :)
Azzal viszont vitatkoznék, hogy Bierzo és Priorat hasonló terroir.

Winesoul 2022.02.25. 10:36:08

@furmintfan: Ahogy a kóstoló előtt utánanéztem azért mindkettőnél a palás talaj dominál

Winesoul 2022.02.25. 10:38:03

@furmintfan: Illetve kíváncsian várom a Camins vertikálisról szóló beszámolót majd. Előzetesen szabad érdeklődni, hogy mely évjáratok lesznek a porondon? :D

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2022.02.25. 10:49:35

@Winesoul: Igen, van palás kőzet mindkét termőhelyen (ahogy több más borvidéken is a világon), de a a talaj sem teljesen ugyanolyan, a klíma is eltérő, ahogy a szőlőfajták is, és ezt mind a terroir részének szokták tekinteni.
2015-2020 lesz a Camins sor, ha minden jól megy és a TCA sem rondít bele a dolgunkba. :)
süti beállítások módosítása