A Borrajongó

Rejtőzködő borvidékek: Monterrei - Bodega Pazos del Rey

2022. január 22. 06:00 - furmintfan

2022-ben is folytatódik a "Rejtőzködő borvidékek" sorozat, hagyományos "részekkel", egyvelegekkel és remélhetőleg helyszíni szemlékkel is. Az első résszel hagyományos keretek között, a nappaliból jelentkezem. Egy kevésbé ismert spanyol borvidék, Monterrei lesz a főszereplő, egy fehérbor és egy vörösbor tükrében.

bodegapazosdelrey.jpg

Monterrei
Monterrei DO Galíciában, a tartomány délkeleti sarkában, a spanyol-portugál határvonal északi szakaszán található. Monterrei borai a középkorban nagy elismertségnek örvendtek, de a modern korban inkább mennyiségre termeltek és a tömegek alacsonyabb igényeit szolgálták ki. A terület az 1980-as években feltételes DO-státuszt kapott, amelyet a modernizációs feltételek nem teljesítése miatt felfüggesztettek, majd végül 1994-ben jött létre ténylegesen Monterrei DO.
Monterrei Galícia legszárazabb és legmelegebb része, magasabb hőingadozással, melegebb nyarakkal, hidegebb telekkel, kevesebb csapadékkal. Az ültetvények nagy része a Tamega folyó - Douro egyik mellékfolyója - mentén található 400-450 méteres magasságban. A borvidék két alrégióra osztható, egyrészt a folyóvölgy lejtői (Ledeira de Monterrei), másrészt a folyóvölgy (Val de Monterrei), amelyek leginkább talajukat tekintve különböznek egymástól. a gránittól a palán keresztül az agyagos-homokos talajokig.
A borvidéken szűk a fajtaválaszték, helyi szőlőkkel foglakoznak, vannak előnyben részesített és engedélyezett fajták. A fehérek közül a dona blanca, a godello, és a treixadura preferált, míg az albarino, a blanca de monterrei, a caíno Branco és a loureira engedélyezett. A kék szőlők közül a mencia és a merenzao, illetve az arauxa, a cauino tinto és a sousón tartoznak az említett kategóriákba. Monterrei Blanco és Monterrei Tinto megjelöléssel készülhetnek a helyi eredetvédelmet élvező borok, mindkettő esetében legalább 60% az előnyben részesített fajták előírt aránya.

pazos_slide_ppal-1700x615.jpg

(A képet a pince honlapjáról kölcsönöztem)

Bodega Pazos del Rey
A Pazos del Rey 1965-ben szövetkezetként jött létre, amelyben a környék bortermelőinek többsége részt vett. Az 1980-as évek rossz tapasztalatai után azonban nagy váltás következett, a mennyiség helyett a minőséget helyezték előtérbe, ennek megfelelően 1990-es években felépítettek egy kisebb, de modern technológiával felszerelt borászatot. 2007-ben a több borászatot tömörítő Terra Selecta vette meg a borászatot. A Bodega Pazos del Rey jelenleg 25 hektáron gazdálkodik, palás alapkőzeten agyagos-homokos talajú ültetvényeken, amelyek a völgy domboldalain találhatóak. A választék nincs túlbonyolítva: két bor készül a borvidék meghatározó szőlőfajtáiból, azaz egy godello és egy mencia alkotja a szortimentet.


Bodega Pazos del Rey Pazo de Monterrey Godello 2019
400-600 méteren termő 25 éves tőkék adják az alapanyagot. A bor acéltartályokban erjedt és rövid ideig finomseprőn érlelődött. Az illat kifejezetten vonzó, csupa gyümölcs: citrusok, alma, ananász, mandarin, halvány köves, zselécukorkás érintéssel. Kóstolva érezni benne valamiféle hűvösséget, az érett gyümölcsök mégis mediterrán hatást keltenek. Kerek és kiegyensúlyozott, a korty eleje picit édeskésebb, a vége szárazabb, frissítő fanyarsággal, de végig jó savak vezetik. A lédús gyümölcsöket enyhe krétás aláfestés és a végén leheletnyi édesfűszer egészíti ki. A spanyol borok szerintem sokszor túlságosan elbillennek a hűvös, savcentrikus, vagy a lusta, délies stílus felé, ez itt viszont számomra pont az arany középút. 6p (4240 Ft - FilltheWinebox)

Bodega Pazos del Rey Pazo de Monterrey Mencia 2019
600-800 méteren található, 25 éves tőkék termése. Acéltartályban és 15%-ban 225 literes hordóban erjedt, majd hordóban történt az almasavbomlás és 4 hónapos hordós érlelés után került palackba a bor. Édesfűszerek, virágok, enyhe süteményesség, meggy, málna, josta és vad erdei gyümölcsök adják az aromákat illatban és ízben egyaránt. A test közepes, a sima tapintású, kellően tartalmas, jó egyensúlyt mutat. A kerek kortyot kellően lendületes sav és jól integrált tannin keretezi, maradt benne egy késhegynyi maradékcukor (2 g/l) is, amely minimális édességet kölcsönöz a bornak, de ez nem túlzó és nem válik kárára. 6p (4840 Ft - FilltheWinebox)

Irodalom:

https://www.pazosdelrey.com/

http://www.domonterrei.wine/en/home-en/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6316807210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása