A Borrajongó

Rejtőzködő Borvidékek: Balkáni kvartett - Vina Skamaruča és Plantaže

2021. július 18. 06:00 - furmintfan

Itt a nyár, többé-kevésbé megnyíltak határok, ismét lehet utazni, még ha nem is olyan szabadon, mint a régi szép időkben. A magyarok egyik legkedveltebb úti célja, Horvátország idén sem veszített népszerűségéből, sokan tervezik az idei külföldi utat délnyugati szomszédunkhoz. Így kapóra jött a téma, kvázi egy újabb különkiadás a Rejtőzködő borvidékek sorozatban, horvát és montenegrói borokkal. Tulajdonképpen ez a rész ismétlés is, hiszen mindkét borászatról volt már szó: a montenegrói Plantaže bővebb ismertetése itt, a Vina Skaramuča-ról szóló írás itt megtalálható.

plantazeskaramuca.jpg

Két-két bort kóstoltam nemrég az említett pincéktől, 1 fehér, 1 vörös felállásban, többnyire jellegzetes helyi fajtákból.

Tovább
Szólj hozzá!

Badacsonyi villámkör – Istvándy és Németh Pince

2021. július 16. 06:00 - ungert

Sokféle magánéleti okból kifolyólag idén mindösszesen négy nap jutott a nyárból, amit ezúttal is a Balaton mellett szándékoztam eltölteni. Tekintettel arra, hogy ilyenkor inkább kikapcsolódni szeretnék, mintsem pincét pince után túrázni, a boros programok a teljes félhét legszűkebb részét képezik csupán. A tavalyi Figulázás után idén Badacsonyt vettük célba, ahol két pincét sikerült lezavarni egy rövidebb, de annál forróbb délután alatt.

Azt nem állítom, hogy komoly jegyzetelések közepette történt a fogyasztás, de azért az Istvándy Birtok és Borműhelynél, valamint a Németh Pincénél kóstolt borokról vannak benyomásaim, ráadásul viszonylag frissek is. Ezeket igyekszem most megosztani, alább.

gimv2710-min.JPEG

Tovább
Szólj hozzá!

Badacsonyi Nyár V. - Villa Sandahl

2021. július 14. 06:00 - furmintfan

Az idei harmadik badacsonyi vizit második, egyben központi állomása a Villa Sandahl volt. A 2010-ben épült Sandahl Rezidencia messziről feltűnik a hegy lábánál sétálva, kis fekete szigetként a katonás rendben álló smaragdzöld szőlősorok között. Számtalanszor elhaladtam az épület előtt-alatt a Római úton, és bár régóta tervezem a rajnai rizling-specialista birtok meglátogatását, egésze idáig még nem jártam ott. A pincészet által szervezett tavalyi tanulmányi kiránduláson nem tudtam részt venni, végül most önálló szervezésben végre összejött a birtoklátogatás. Januárban már írtam két Sandahl-bor kapcsán a pincéről, de nem árt áttekinteni ismét a Villa Sandahl történetét és filozófiáját, hiszen érdekes színfoltot képez a badacsonyi borászatok között.

villasandahl01.jpg

Tovább
2 komment

Csopaki alapkő - Jásdi Csopaki Hegybor 2020

2021. július 12. 06:00 - furmintfan

Jásdiék alapszériás olaszrizlingje (régebben "Csopaki Rizling", most már szimplán "Csopaki") biztos választásként írta be magát a Balatonfüred-Csopaki borvidék történelemkönyvébe. Ideális kapudrog a magasabb kategóriás, dűlős fehérek előtt a terroir-mániásoknak, de azok is megtalálhatják vele számításukat, akik szimplán egy jól elkészített, könnyen iható, de mégis karakteres borra vágynak. (Ez egyébként elmondható a pince magnum-palackos olaszrizlingjéről is, csak az ár-érték arányban sokszor még jobb volt.) Talán nem túlzás azt állítani, hogy a Csopaki Kódex életre hívása során is fontos szerepet játszhatott a Jásdi Csopaki által képviselt borstílus.
Nem tudnám felidézni, melyik volt az első évjárat, amivel találkoztam, de szinte biztos vagyok benne, hogy azóta mindegyiket kóstoltam, és általában szerettem is. Általában..., ugyanis az utóbbi néhány évjárattal kevésbé voltam kibékülve. Kétségtelenül sikerült jól megőrizni a savakat ezekben a borokban, de a pőre szerkezeti vázat alig öltöztette valami, így számomra ezek a tételek meglehetősen puritánok és dísztelenek voltak, végül fröccs formájában fogyott el a palackok tartalma. A nemrég polcokra került 2020-as viszont megint belopta magát a szívembe, több év után ismét bejött Jásdiék portfóliójának alapköve. Azt nem tudom, hogy újbóli egymásra találásunk az évjárat, vagy esetleg valamilyen finomhangolás eredménye, mindenesetre ezúttal nem kellett segítségül hívni a szódásüveget, magában fogyasztva is kedveltem a bort.

jasdicsopakihegybor2020.jpg

Tovább
1 komment
süti beállítások módosítása