A Borrajongó

Badacsonyi Nyár V. - Villa Sandahl

2021. július 14. 06:00 - furmintfan

Az idei harmadik badacsonyi vizit második, egyben központi állomása a Villa Sandahl volt. A 2010-ben épült Sandahl Rezidencia messziről feltűnik a hegy lábánál sétálva, kis fekete szigetként a katonás rendben álló smaragdzöld szőlősorok között. Számtalanszor elhaladtam az épület előtt-alatt a Római úton, és bár régóta tervezem a rajnai rizling-specialista birtok meglátogatását, egésze idáig még nem jártam ott. A pincészet által szervezett tavalyi tanulmányi kiránduláson nem tudtam részt venni, végül most önálló szervezésben végre összejött a birtoklátogatás. Januárban már írtam két Sandahl-bor kapcsán a pincéről, de nem árt áttekinteni ismét a Villa Sandahl történetét és filozófiáját, hiszen érdekes színfoltot képez a badacsonyi borászatok között.

villasandahl01.jpg

A svéd családi tulajdonban álló birtok 2010-es boraival üstökösként robbant be a hazai borszcénába, és ahogy az osztrák tulajdonosokkal rendelkező Domaine Edegger-nél is említettem, kívülállóként újító szemlélettel fogtak a birtoképítésbe. A borvidékkel leginkább azonosított fehérszőlők - olaszrizling, szürkebarát, kéknyelű - helyett már kizárólag rajnai rizlinggel dolgoznak, és a prémium kategóriás boroknak bizony megkérik az árát. Egyedi tervezésű, feltűnő címkékkel és fantázianevekkel ellátott palackjaik egyből magukra vonzzák a tekintetet.
A Villa Sandahl-t 2004-ben alapította a svéd testvérpár Christer és Thord Sandahl, Christer feleségével, Gunellel együtt. Borászati tanácsadónak Fabien Stirn önológust, Alsace egyik vezető bortermelőjét kérte fel, együtt kialakítva a pince stílusát, elzászi recept alapján, a Badacsony adottságaihoz igazítva. Az első komoly sikereket a 2010-es borok hozták meg a pincészetnek, ekkor Bakó Ambrus volt a Villa Sandahl borásza. Pár évvel később Bakó Ambrus távozásával korábbi munkatársa vette át a helyét, és azóta is Palkó Zsolt a birtok igazgatója és borásza.
A Villa Sandahl ültetvényein a fő fajta tehát a rajnai rizling, az ültetvények a Badacsony déli lejtőin helyezkednek el, több dűlőben, mintegy 10 hektáron. Korábban olaszrizlingből is készült egy-egy forgalmi tétel, utoljára 2012-ben, azóta csak rajnai rizling kerül a Villa Sandahl palackokba, a többi szőlőfajta termését eladják. Idővel arra jutottak ugyanis, hogy a rajnai rizlingből lehet ezen a területen a legtöbbet kihozni, mivel a késői érésű fajta a viszonylag késői szürettel is jól működik, ráadásul savait is jól megőrzi, emellett képes szépen bemutatni a termőhelyet és a nagyvilágban is elismert és közkedvelt fajta.
A rajnai rizlingből a célként kitűzött végeredmény a későn szüretelt, érett termésből készített, testes, mérsékelt savú, tiszta utóízű, egyszerre gazdag és elegáns száraz bor, amelyben a maradékcukor adta édesség éppen csak érzékelhető. Általában a magasabbra pozícionált borokban magasabb a sav- és alacsonyabb a maradékcukor-tartalom, bár ez természetesen az adott évjárattól is függ. Az egész fürtös, kíméletes préselés során, kóstolás után a különböző minőségű mustrészeket elválasztják egymástól. A szokatlanul alacsony hőmérsékleten vezetett erjedés lassú, akár több hónapig is eltart. A korábbi évjáratokban akár előfordulhatott több-kevesebb botrytis is a borokban, az utóbbi években ezt már inkább igyekeznek elkerülni. A borok csak acéltartállyal találkoznak, hordós érlelést nem kapnak, forgalomba hozatal előtt palackban érlelődnek.
A Villa Sandahl-nál három ár- és minőségi kategóriába sorolják az elkészült borokat (eleinte két kategória létezett, kezdetben Silver Line és Golden Line néven, ez nagyjából a jelenlegi két magasabb osztálynak felel meg). A Solid Ground sorozatban a kvázi belépő borok különböző dűlő- és mustfrakciók házasításából születnek (általában az első és az utolsó mustfrakciókból), az egyes évjáratok jellegzetességeit, és a pincészet stílusát hűen tükrözik. Ezeket a tételeket már csavarzárral palackozzák, és nem kizárt, hogy a jövőben már - évjárattól függetlenül - egységes címkével kerülnek majd forgalomba. A Mid Range borok a kiemelkedő dűlők és mustrészek házasításából született, letisztult, tartalmas, hosszan érlelhető rajnai rizlingek. A Rare Peak kategóriába kizárólag a legjobb minőségű mustrészekből alkotott, dűlőszelektált rajnai rizling borokat sorolnak, ezek egyedi, hosszú lecsengésű, nagy érési potenciállal bíró tételek.
A 2010-es évjárat óta a borok egyedi címkékkel kerültek forgalomba, minden egyes tétel nevét és címkéjét az adott évjárathoz köthető humoros vagy emlékezetes esemény ihleti, évjáratonként általában egy adott témakörre felhúzva, legyen szó akár madarakról, útjelző táblákról, bűvészetről, vagy utazások során szerzett élményekről. Így az utóbbi 10 évben két egyforma nevű és címkéjű bor még nem került piacra, ami kétségtelenül egyedivé teszi a szortimentet, de nem könnyíti meg az eligazodást az egyszeri fogyasztó, vagy akár sommelier, borkereskedő számára. Régebben, ha csak kis különbség volt az egyes tételek között, akkor jó eséllyel külön is lettek lepalackozva, de a jövőben valószínűleg áramvonalasítják majd a szortimentet, csökkentve az egy adott évjáratban palackozott különböző tételek számát.
A Villa Sandahl birtokközpontja 2016 óta egyben szálláshelyként is funkcionál, a Sandahl Rezidencia felső szintjén 4 szoba került kialakításra, összesen 10 ággyal, remek kilátással, bőséges reggelivel és persze a borokkal várják a vendégeket.

(Aki szeretne ennél is hosszabban olvasni a birtokról, annak ajánlom figyelmébe a borászat magyar nyelvű és sokkal részletesebb angol nyelvű honlapját, a kezdetekről, a dűlőkről és a borászati technológiáról pedig akov is írt részletesen egy 2012-ben tett birtoklátogatás alkalmából.)

villasandahl22.jpg
Legutóbb is hangsúlyoztam, hogy a Badacsony adottságai természetesen több szempontból is eltérnek a klasszikus német, osztrák, vagy akár francia riesling-termő borvidékektől, ennek eredményeképpen ezeknek a boroknak más a szerkezete, ízvilága, eltérő helyeken vannak a hangsúlyok. Valószínűleg nekem sem sikerült ettől teljesen elvonatkoztatni, mert az eddigi tapasztalatok alapján többször is a Mid Range kategóriás borok soraiban találtam meg a személyes kedvenceimet, és általában a hűvösebb évjáratok borai közelebb álltak hozzám. Kíváncsi voltam, hogy a szortimentről kapott átfogó kép és kontextus mennyire rajzolja újra a preferenciáimat.

Palkó Zsolttal érkezésem másnapjára volt megbeszélve a közös kóstoló, de előző délután sem tétlenkedtem, akkor a kóstolható tételek másik felét néztem végig. Mint utólag kiderült, véletlenül pont úgy jött ki, hogy mindkét alkalommal 9-9 tétel került az asztalra, így a dupla sorral átfogó képet kaptam a szortimentről..

villasandahl02.jpg
I.
Érkezés, gyors körbenézés, egy üdvözlő pohár és a szállás elfoglalása után a Sandahl Rezidencia igazgatásáért felelős Illés Teklával kóstoltam meg néhány bort. A másnapra tervezett sor már a borhűtőben pihent, így Tekla tudta, hogy mit NEM kóstolok majd, tehát a választék másik felét néztük meg. Az első körben időben visszafelé lépkedve kóstoltam a borokat.

villasandahl07.jpgVilla Sandahl Tie Mania 2016 (Solid Ground)
Fehér húsú gyümölcsök, pici virág, virágpor és méz, sárga húsú őszibarack, hűvös fűszeresség jellemzi az illatot. A test nagyjából közepes - a komolyabbra pozicionált boroknál azért vékonyabb -, élénk savak vezetik, lehet érezni egy kicsit a maradékcukrot, melegedve a korty végén leheletnyit az alkoholt is. Van egyféle rusztikusság a borban, nem teljesen sima a korty, ez egyébként nem zavaró és inkább csak a többi bor mellett/után tűnik fel. Citrusok, alma, körte, egy pici mézes barack díszíti a kortyot. 6p

villasandahl11.jpgVilla Sandahl Buy The Way 2018 (Mid Range)
Kicsit tompa illatában érett fehér húsú gyümölcsöket és egy kevés citromhéjat találni. Aránylag karcsú, jól iható bor, lágyabb, kicsit röviden tartó savakkal, a maradékcukornak köszönhetően enyhe édességgel. Érettebb gyümölcsöket mutat, leginkább sárgabarack és sárga húsú őszibarack díszíti, némi mézzel és enyhe botrytis is bujkál benne. Kicsit több élénkséggel magasabbra jutna, kiderül, fejlődik-e még a palackban. 6p-

villasandahl10.jpgVilla Sandahl Sign Up 2018 (Rare Peak Late Harvest)
Érett alma, fehér virágok illata elegyedik a pohárban. Telt, aránylag vastag bor széles savakkal, meglepően alacsony alkohollal és a 8 g/l maradékcukornak köszönhetően off-dry édesség-érzettel. Édesre érett fehér húsú gyümölcsök, alma és körte jellemzik az ízvilágot. Kellemes, már most is tetszett, és még fiatal is. 6p

villasandahl09.jpgVilla Sandahl Crystal Cut 2017 (Rare Peak)
Sokkal érettebb az illata, mint az eddig kóstolt boroknak, érett és aszalt alma, enyhe cideres aroma, kis botrytises beütés jellemzi. Szélesebb, krémesebb az előző borok után, itt is érezhető a maradékcukor és a magas alkohol, így kicsit farnehéz a bor. Erre rátesz egy lapáttal az érett aromatika: sárgabarack, méz, aszalt alma. Ez a palack már túl van a csúcson. 5p+

villasandahl08.jpgVilla Sandahl Banana Split 2016 (Rare Peak)
Izgalmas koktél: trópusi gyümölcsök, érett alma, citrusok, gyógynövények, érintésnyi banán. Kóstolva arányos, jó egyensúlyt mutat, szépen tart a korty, amolyan klasszikus rajnais képet mutat. Ízvilága is kifejezetten izgalmas: különféle citrusok minden formában - gyümölcshús, gyümölcshéj, illóolajok -, édeskés Meyer-citrom, grapefruit, őszibarack, éppen kezdődő palackérettség. Kialakult egyensúly, kifejlett, izgalmas aromatika, szerintem most lehet a csúcson. 7p-

villasandahl06.jpgVilla Sandahl Bear Glue 2015 (Mid Range)
Ismét egy érettebb illatú bor: alma, sárgabarack, gomba, mandula, méz, kis botrytises beütés. Aránylag lágy savak támogatják a lassúbb ritmusban mozgó, vastag kortyot, a korty végén kicsit fűt az alkohol. Érett barack és alma, méz, pici naspolya, a finisben kis kesernye. Nekem úgy tűnt, hogy már kicsit előrehaladott állapotban van ez a bor, nem merném tartogatni. 5p+

villasandahl05.jpgVilla Sandahl Wet Stones 2015 (Mid Range)
Kellemes illat fehér húsú gyümölcsökkel és virágokkal: alma, körte, őszibarack, jázmin. A nem különösebben lendületes, de kiegyensúlyozott, kerek kortyban szépen összesimultak a szerkezeti elemek. Érett fehér húsú gyümölcsök és citrusok, almafélék, csepp méz, enyhe almahéjas fanyarság adják az aromákat. 6p

villasandahl04.jpgVilla Sandahl MMS 2014 (Solid Ground)
Nedves kő, édes alma érkezik illatban, ízben almát, rostos almalevet és fanyar almahéjat idéz, egy kis citrussal. Élénk, picikét nyersebb érzetű savak vezetik a nyurga testet, a szerkezet szikár, a kortylefutás egyenes. Aromatikában és szerkezetben is egyszerűbb bor, mint a sor többi tagja, de hibái nincsenek, a küzdelmes évjáratból kihozták, amit lehetett. 5p

villasandahl03.jpgVilla Sandahl Countdown No. 3 2013 (Mid Range)
Érett, de még nem öregedő, érdekes illat: méz, érett citrusok, sárga szilva, egy kis nugát, kezdődő tercier aromák, benzin, kevés gyógynövény, kicsi botrytis. A szilárd savak jól tartanak, a maradékcukorral jó egyensúlyt alakítanak ki, enyhe tapadása is van a kortynak. Íze az illatra rímel, érett gyümölcsös, mézes, gyógynövényes motívumokkal. Kellemes meglepetés (bontott palackból). 6p-

villasandahl21.jpg
II.

Másnap délelőtt Palkó Zsolttal, a Villa Sandahl birtokigazgatójával és borászával kóstoltunk. Zsolt a minőségi kategóriák alapján építette fel a sort, a Solid Ground borok után fokozatosan lépkedtünk felfelé, több évjáratot érintve. Végül választhattam még bónusz tételeket a sor végére, köztük két általam nagyon régen kóstolt, és akkor nagyon kedvelt bort, amelyek kereskedelmi forgalomban már nem kaphatók. Ezekből néhány palack akad még a pincénél eltéve, örültem a megtiszteltetésnek, hogy megkóstolhattuk ezeket is.

villasandahl12.jpgVilla Sandahl Air Dive 2019 (Solid Ground)
Érett alma és egy kevés gyógynövény dominál illatában, ízben ehhez cseppnyi méz csatlakozik, a lecsengésben enyhe kesernyésséggel. Feszes savgerincre támaszkodik,  kicsit még érdes tapintású a korty, végét pedig enyhén befűti az alkohol. Meglátjuk, hogy fejlődik majd. 6p-

villasandahl13.jpgVilla Sandahl Dig It 2018 (Solid Ground)
Melegséget árasztó illat édes érett fehér húsú gyümölcsökkel és mézzel. Szájban kerek, enyhén édeskés, a gömbölyded savak mellett érezhető a maradékcukor is. Édes alma és körte, némi gyógynövény, a finisben enyhe kesernyés érzet. Nekem kicsit hiányzott a frissesség és a lendület. 5p+

villasandahl14.jpgVilla Sandahl Rabbit Periscope 2017 (Mid Range)
Fehér húsú gyümölcsök, déligyümölcsök, citrusok, barackfélék, mangó és egy kevés fehér virág elegyedik illatában. Testes, vastag és koncentrált bor, széles savakkal, enyhén melegítő alkohollal, a gyümölcsösséget kiemelő maradékcukorral. Kóstolva is összetett, visszaidézi az illat édes citrusos, fehér húsú és déligyümölcsös motívumait. 6p+

villasandahl15.jpgVilla Sandahl Not Yet 2018 (Mid Range Plus)
Mérsékelt intenzitású, de melegséget sugárzó illat, sárga húsú gyümölcsök, édes citrusok aromáival. Gazdag ízében különféle citrusok, fehér húsú és trópusi gyümölcsök, ananász, körte, őszibarack. Karcsú, kedves, elegáns bor, kerekebb savakkal, a gyümölcsösséget támogató maradékcukorral. 6p+

villasandahl16.jpgVilla Sandahl Birdie Num Num 2019 (Rare Peak Plus)
Fehér húsú gyümölcsök, körte, alma, egy kevés citrus és sárga húsú gyümölcs festi meg az illatot. Feszes és koncentrált a korty, vibráló savak dolgoznak alá, a korty végén kicsit jön az alkohol. Sokféle citrus, édesre érett körte és alma, fanyar pomelo izgalmas összjátéka határozza meg az ízvilágot. Fiatal még, de ígéretes. 6p+

villasandahl17.jpgVilla Sandahl Oh Deer 2018 (Rare Peak Ultra Late Harvest)
Érett fehér húsú gyümölcsök, alma, körte, a háttérben édes citrusos és trópusi gyümölcsös villanások. Gömbölyű, tartalmas korty, aránylag lágyabb savak, nagy test, érezhető maradékcukor-tartalom. Sok gyümölcs adja a gazdag díszítést: alma, édes citrusok, narancs, fehér húsú gyümölcsök. Most sokkal élénkebbnek tűnt, és így jobban is tetszett, mint a januári kóstolás alkalmával. 6p+

villasandahl18.jpgVilla Sandahl Chicken Year 2016 (Mid Range)
Hűvösebb karakterű bor, illatában citrusok, fehér húsú gyümölcsök, kezdődő tercier aromák, érintésnyi gomba. Kicsit szikárabb jelenség, a penge savakat szépen ellensúlyozza a maradékcukor és a korty belsejét bélelő enyhe krémesség. Citrusok, lime, pomelo, érett fehér húsú gyümölcsök, érintésnyi vanília és gomba, kezdődő tercier jegyek jellemzik. 6p+

villasandahl19.jpgVilla Sandahl Magic Rain 2011 (Rare Peak)
Meglepően világos színű és az illata is fiatalosabb a vártnál: édes citrusok, mandarin, érett fehér húsú gyümölcsök, alma és körte. Kóstolva gazdag, finom tapintású, cizellált savakkal, egységes, arányos szerkezettel. Komplex és rétegzett, alma, körte, édes citrusok, mandarin, kevés trópusi gyümölcs adják az aromákat. Régen ez volt az egyik kedvenc borom a pincétől, örülök, hogy most is megkóstolhattam és ilyen jó formának örvend. 7p

villasandahl20.jpgVilla Sandahl Recept 2010 (Mid Range)
Itt már színben is jobban tetten érhető a kor, kicsit sötétebb árnyalatban játszik a bor színe. Érett gyümölcsök, alma, sárgabarack, sárga húsú őszibarack, érezhető botrytis-jelenlét, már kialakult tercier jegyek is tarkítják az illatot. Kóstolva elég vastag, masszív felépítésű, félszáraz érzetű, de a penge savak is szépen tartanak. Édes citrusok és barackfélék, alma, narancs, egy kevés trópusi gyümölcs és méz díszíti, egy idő után belép egy savanyú cukorkás motívum is. 10 éven túl is izgalmas és élvezetes. 6p+


Palkó Zsoltnak és Illés Teklának köszönöm szépen a kóstolót!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2516614978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2021.07.14. 10:19:43

Milyen arányban adnak el itthon és külföldön?
Ezek magyar viszonylatban nagyon jó rizlingek, de az árfekvésüket nem éreztem vonzónak. Pl. a 8000 Ft körüli polci áron árusított Chicken Year egy vegyes osztrák-magyar sorba betéve simán lenyomta a harmadannyiba kerülő magyar konkurenciát (Sabar, Babarczi és még valami), de ugyancsak simán elvérzett a kamptali és kremstali, 20 eurós erste lagékkal szemben.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2021.07.14. 10:29:37

@Hepci: Nem akarok hülyeséget mondani, de mintha több menne el itthon a borokból.
Az árak csökkentek egyébként, főleg a két alsó kategóriában. Pl. az általad említett Chicken Year most 3500 Ft, és annyiért szerintem már remek vétel.
villasandahl.hu/webshop/
süti beállítások módosítása