A Borrajongó

Villa Sandahl riesling duó - Oh Deer 2018 és Rabbit Periscope 2017

2021. január 25. 06:00 - furmintfan

A Villa Sandahl érdekes színfolt a badacsonyi borászatok között, több szempontból is. A svéd családi tulajdonban álló birtok 2010-es boraival üstökösként robbant be a hazai borszcénába. A borvidékkel leginkább azonosított fehérszőlők - olaszrizling, szürkebarát, kéknyelű - helyett rajnai rizlinggel dolgoznak, és a prémium kategóriás palackoknak bizony megkérik az árát. Egyedi tervezésű, feltűnő címkékkel és fantázianevekkel ellátott boraik egyből magukra vonzzák a tekintetet, erről a képen látható két bor is tanúskodik.

villasandahlohdeer2018rabbitperiscope2017.jpg

A mai írás apropója eredetileg az volt, hogy a Villa Sandahl csapata másokkal együtt engem is meginvitált egy online koccintásra, az új esztendő és a Magyar Sommelier Szövetség által 2020-ban a termelői kategóriában a pincének odaítélt Par Excellence díj alkalmából. Ehhez küldtek egy véletlenszerűen kisorsolt bort is, esetemben a 2018-as Oh Deer-t.
Sajnos úgy alakult, hogy egyéb elfoglaltság miatt a péntek délutáni online koccintáson nem tudtam részt venni, de a bort természetesen megkóstoltam, sőt, kibontottam mellé egy tavaly év végén vásárolt 2017-es Rabbit Periscope-ot is.

A kóstolási jegyzetek előtt bemelegítésképpen következzék egy kis történelem, illetve háttérinfó a birtokról.
A Villa Sandahl-t 2004-ben alapította a svéd testvérpár Christer és Thord Sandahl, Christer feleségével, Gunellel együtt. Borászati tanácsadónak Fabien Stirn önológust, Alsace egyik vezető bortermelőjét kérte fel, együtt kialakítva a pince stílusát, elzászi recept alapján. A fő fajta a rajnai rizling, az ültetvények a Badacsony déli lejtőin helyezkednek el, több dűlőben, mintegy 10 hektáron. A célként kitűzött végeredmény későn szüretelt, érett termésből készített testes, mérsékelt savú, tiszta utóízű bor, melyben a maradékcukor adta édesség éppen csak érzékelhető. A magasabbra pozícionált borokban lehet magasabb a sav- és alacsonyabb a maradékcukor-tartalom.
A Villa Sandahl-nál három ár- és minőségi kategóriába sorolják az elkészült borokat (eleinte két kategória létezett, kezdetben Silver Line és Golden Line néven). A Solid Ground alapborok különböző dűlő- és mustfrakciók házasításából születnek, az egyes évjáratok jellegzetességeit, és a pincészet stílusát hűen tükrözik. A Mid Range borok a kiemelkedő dűlők és mustrészek házasításából született, letisztult, tartalmas, hosszan érlelhető rajnai rizlingek. A Rare Peak kategóriába kizárólag a legjobb minőségű mustrészekből alkotott dűlőszelektált rajnai rizling borokat sorolnak, ezek egyedi, hosszú lecsengésű, nagy érési potenciállal bíró tételek.
Az első sikereket a 2010-es borok hozták meg a pincészetnek, ekkor Bakó Ambrus volt a Villa Sandahl borásza. Ettől az évtől a borok egyedi címkékkel kerültek forgalomba, minden egyes tétel nevét és címkéjét az adott évjárathoz köthető humoros vagy emlékezetes esemény ihleti, így azóta két egyforma nevű bor még nem került piacra. Korábban olaszrizlingből is készült egy-egy forgalmi tétel, utoljára 2012-ben. Jelenleg Palkó Zsolt a birtok igazgatója és borásza, a Genesis dűlőben található kis Sandahl Rezidencia háziasszonya Mozdény Judit, aki egyben az értékesítésért is felel.
Aki szeretne hosszabban olvasni a birtokról, annak ajánlom figyelmébe a birtok magyar nyelvű és sokkal részletesebb angol nyelvű honlapját, a kezdetekről, a dűlőkről és a borászati technológiáról pedig akov is írt részletesen egy 2012-ben tett birtoklátogatás alkalmából. 

A borok értékelése előtt annyit megjegyeznék, hogy - bár ezt aligha kell magyarázni - a Badacsony nem Mosel, nem Rheingau, de még csak nem is Wachau vagy Alsace, így aki német stílusú rieslingeket vár, az meg fog lepődni, neadjisten csalódni is fog. Ezeknek a badacsonyi rajnai rizlingeknek más a szerkezete, ízvilága, eltérő helyeken vannak a hangsúlyok. Írom ezt úgy, hogy valószínűleg én sem tudtam, tudom teljesen függetleníteni magam a német riesling-eszményképektől.

Villa Sandahl Oh Deer 2018
A Kezdet dűlő termése, tartályban erjesztve és érlelve, 7,2 g/l maradékcukor, 5,4 g/l sav, 13,5% alkohol. Dűlős borként a Rare Peak sorozat tagja.
Kezdetben kicsit távolságtartó az illat, de lassan azért kibontakozik. Közepes intenzitású, melegséget áraszt, főleg érett fehér húsú gyümölcsök uralják, egy kevés gyógynövénnyel, halvány sós fuvallattal. Telt, vastag, aránylag lágy, széles savak támogatják a közepesnél nagyobb testet, pici maradékcukor is érezhető. Érett citrusok (narancs, pomelo, grapefruit) és fehér húsú gyümölcsök (almafélék) adják az aromákat, halvány sós aláfestés és kissé kesernyés lecsengés mellett. Kicsi farnehéznek tűnt, nekem hiányzott egy kis vibrálás, lendület. 6p- (11900 Ft - pincétől)

Villa Sandahl Rabbit Periscope 2017
Tartályos erjesztés és érlelés, 7,7, g/l maradékcukor, 6 g/l sav, 14,5% alkohol, a Mid Range vonal képviselője.
Érett őszibarack, alma, édes citrusok, mangó némi fehér virág díszíti az illatot. Ez is elég széles és telt, de feszesebb savainak köszönhetően - még a magasabb cukor- és alkoholtartalom ellenére is - így is lendületesebb, "rieslingesebb" egyensúlyt produkál, bár az emelkedett szesz kicsit kikönyököl a finisben. Ízét tekintve is tágabb spektrumon játszik, mint az előző bor: őszibarack, édes citrusok, mandarin, mangó, fehér húsú gyümölcsök, a lezárásban pici grillázs és enyhe barackmagos kesernye érezhető. Minden szempontból közelebb áll az általam kedvelt riesling-képhez. 6p+ (5900 Ft - pincétől)

Az Oh Deer 2018 palackját a pincétől kaptam, köszönöm szépen!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr3016399466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2021.01.25. 15:48:19

2018 nyilván nem kedvezett a rajnainak a Badacsony déli oldalán.
Két hónapja megnéztünk egy sor magyar és osztrák rajnait, a Sandahlé (Chicken Year 2016) volt az egyetlen, amit egyáltalán oda lehet rakni klasszis osztrákok mellé, mert karakterben többé-kevésbé emlékeztet rájuk. Az más kérdés, hogy az árazás túl ambiciózus, és az átláthatatlan termékszerkezet se csinál kedvet a vásárláshoz.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2021.01.25. 20:02:05

@Hepci: Hát, igen, mondjuk nekem 2018 itthon egyébként sem egy erős fehérboros év. Azt a 2016-os Chicken Year-t pont nem kóstoltam még, de hátha egyszer lesz rá alkalom, megjegyzem.
süti beállítások módosítása