A Borrajongó

Spanyolország fehérben I. - Verdejo

2021. június 19. 06:00 - furmintfan

Közhelyszerű tény, hogy Spanyolországot elsősorban a vörösborai okán szokás ismerni és elismerni boros körökben, hála Rioja, Ribera del Duero, Priorat és sok más borvidékük remek borainak. A legtöbb vörösboros régióban a fehérbor csak mellékszereplő a pincészetek választékában, van azonban két spanyol borvidék, amelyeknek sikerült kitermelniük a maguk borvidék-specifikus fehérszőlő-sztárját. Az egyik Rias Baixas-ban az albarino, a másik Rueda-ban a verdejo. Most utóbbival foglalkozunk egy kicsit.

verdejo2019_1.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

A radar alatt - Jandl Pince Missio Kékfrankos 2017

2021. június 18. 06:00 - furmintfan

A Jandl Borászat nem tett szert akkora hírnévre, mint a Soproni Borvidék sok más pincészete, pedig többször bizonyították már, hogy érdemes rájuk odafigyelni. A Jandl Kálmán által alapított pince jelenlegi formájában 1988 óta működik, és azóta már a következő generáció vette át a családi pince irányítását Jandl Arnold személyében. A Jandl-família klasszikus fertőrákosi poncichter család, generációk óta szőlőtermesztéssel és borkészítéssel foglalkoznak, a családi bushenschank (borkimérés) mindig is fontos bevételi forrást biztosított. Jandl Kálmán dolgozott a Balfi Termelőszövetkezetnél, majd Provence-ban, Németországban és Burgenlandban is. Közben lassan fejlődött a családi pince is, amihez a rendszerváltás, majd az igényesebb fogyasztók megjelenése új lendületet adott. A kilenc és fél hektáros birtok Sopron és Fertőrákos határában rendelkezik területekkel, a pincében kékfrankos, syrah, merlot, cabernet franc és pinot blanc került a palackokba. A múlt héten a pince Missio névre keresztelt dűlős kékfrankosát kóstoltam, amelynek alapanyagát a fertőrákosi Újhegy-dűlő öreg tőkés ültetvénye adja.

 jandlmissiokekfrankos2017.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Badacsonyi nyárelő IV. - Sabar Borház

2021. június 16. 06:00 - furmintfan

A Sabar Borház borait viszonylagos rendszerességgel kóstoljuk szerzői körben, írni is gyakran szoktunk róluk, a pince talán már nem szorul bemutatásra az olvasók számára. A rend kedvéért - és már csak azért is, hogy ne egy mondat legyen a bevezető - azért vegyük át az alapokat.
A Sabar Borházat 2009-ben alapította Ádám Gábor és Nagy László. Sokáig Nagy László készítette a borokat is, de ő 2016-ban távozott, hogy minden energiájával és idejével a Villa Tolnay-ra tudjon fókuszálni. Ádám Gábor tulajdonos mellett már több éve ugyanaz a csapat tevékenykedik, Répási Tamás szőlész a kezdetektől a birtoknál dolgozik, Földi Bálint borász 2016-ban csatlakozott.
A kis birtok megalakulása óta eltelt időben a szőlőterületek 7 hektárra bővültek, és két pincét is felújítottak a Sabar-hegyen. Mivel néhány ültetvény még csak a jövőben fog termőre fordulni, a saját termést vásárolt szőlővel egészítik ki, a kiválasztott szőlősgazdákkal folytatott hosszabb távú együttműködés keretében
Az "örömborozgatás" mellett Ádám Gábor és csapata fontos küldetésének tartja a helyi értékek megóvását, a hagyományok megőrzését, és a környezet szépségének folyamatos ápolását. Ennek jegyében rendszeresen túrákat szerveznek a környéken és zenét esteket is tartanak a pincénél.

sabar2.jpg

2016-ban jártam először a pincénél, és május végén - szinte napra pontosan 5 évvel az előző látogatást követően - ismét sikerült a helyszínen kóstolni az aktuális Sabar-szortimentet. Földi Bálint borásszal ültünk le a lenyűgöző körpanorámával rendelkező teraszra, és egy-két pohár erejéig csatlakozott hozzánk Ádám Gábor is.

Tovább
3 komment

Badacsonyi nyárelő III. - Domaine Edegger

2021. június 14. 06:00 - furmintfan

A Domaine Edegger meglátogatása már régóta szerepel a badacsonyi bakancslistámon, most végre sikerült ezt is kipipálni. Az osztrák tulajdonban álló pincészet boraival eddig szinte kivétel nélkül csak a "Badacsony New Yorkban" rendezvények alkalmával volt alkalmam találkozni, de ott mindig pozitív volt az összbenyomás, úgyhogy vártam már az alkalomra, hogy helyben kapjak egy átfogó képet a birtokról és a borokról.
A másik ok, hogy számomra mindig érdekes látni, hogy azok a borvidéki hagyományokhoz nem kötődő a Magyarországon birtoképítésbe fogó külföldiek milyen módon nyúl a helyi fajtákhoz, borstílusokhoz, mit vesz el, vagy tesz hozzá ezekhez.
A birtok az elmúlt években megújult, szálláshelyeket és rendszeresen nyitva tartó vinotékát is üzemeltetnek, kézenfekvőnek tűnt tehát a második badacsonyi napom első birtoklátogatását ide tervezni.

domaineedegger1_1.jpg

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása