A Domaine Edegger meglátogatása már régóta szerepel a badacsonyi bakancslistámon, most végre sikerült ezt is kipipálni. Az osztrák tulajdonban álló pincészet boraival eddig szinte kivétel nélkül csak a "Badacsony New Yorkban" rendezvények alkalmával volt alkalmam találkozni, de ott mindig pozitív volt az összbenyomás, úgyhogy vártam már az alkalomra, hogy helyben kapjak egy átfogó képet a birtokról és a borokról.
A másik ok, hogy számomra mindig érdekes látni, hogy azok a borvidéki hagyományokhoz nem kötődő a Magyarországon birtoképítésbe fogó külföldiek milyen módon nyúl a helyi fajtákhoz, borstílusokhoz, mit vesz el, vagy tesz hozzá ezekhez.
A birtok az elmúlt években megújult, szálláshelyeket és rendszeresen nyitva tartó vinotékát is üzemeltetnek, kézenfekvőnek tűnt tehát a második badacsonyi napom első birtoklátogatását ide tervezni.
A másik ok, hogy számomra mindig érdekes látni, hogy azok a borvidéki hagyományokhoz nem kötődő a Magyarországon birtoképítésbe fogó külföldiek milyen módon nyúl a helyi fajtákhoz, borstílusokhoz, mit vesz el, vagy tesz hozzá ezekhez.
A birtok az elmúlt években megújult, szálláshelyeket és rendszeresen nyitva tartó vinotékát is üzemeltetnek, kézenfekvőnek tűnt tehát a második badacsonyi napom első birtoklátogatását ide tervezni.
Az Edegger család Ausztriából, közelebbről Stájerországból származik. A tulajdonos még a 90-es évek végén szeretett bele a badacsonyi tájba, majd 2000-ben vásárolta meg a birtokközpont szolgáló épületet. Jelenleg csaknem 11 hektáron gazdálkodnak öt különböző helyen: Badacsonyban, Badacsonytördemicen két fekvésben, valamint Salföldön és Nemesgulácson is egy-egy nagyobb összefüggő területen. Kezdettől fogva bio műveléssel dolgoznak a szőlőben, erről 2005 óta rendelkeznek tanúsítvánnyal.
A szőlők 60%-a fehér: olaszrizling, rajnai rizling, szürkebarát, chardonnay és sauvignon blanc; a maradék 40% kékszőlő: pinot noir, cabernet sauvignon és merlot. Két borcsaládból áll a szortiment: az egyik a reduktív eljárással készült száraz borok, amelyeket a tartályos érlelés során általában 6 hónapig seprőn tartanak, a másik stílus esetében a borokat kis 225 literes francia és magyar tölgyből készült fahordós érlelésnek vetik alá. Forgalomba hozatal előtt minden tétel viszonylag hosszú palackos érlelésen is átesik, jelenleg a 2017-es, 2018-as borok számítanak az aktuális évjáratnak, még a reduktív sorozatból is.
A fajtaválaszték kevésbé épít a hagyományos helyi fajtákra, azok közül is inkább azokkal találkozunk, amelyek más országokban is előfordulnak - olaszrizling, rajnai rizling, szürkebarát. A badacsonyi termőhely adottságai találkoznak az osztrák precizitással és tisztasággal, a végeredmény pedig elég meggyőző
Martin Georg Edegger maga is elvégezte a borászképzést, de ma már fia, Jakob Edegger is aktív részese a pincészet életének. Jakob 2017-ben sikeresen befejezte tanulmányait a stájerországi Weinbauschule Silberberg-ben, és ezt követően Badacsonyba költözött, hogy a birtok igazgatásával helyben foglalkozhasson. 2018-ban készült el az új pince, majd 2020-ban megnyílt a mellette található apartmanház is. A vinotékában minden bor aktuális évjárata megkóstolható, és visszamenőleg több évjáratból lehet vásárolni is. Én is ide tértem be egy félig-meddig rögtönzött kóstolóra.
A szőlők 60%-a fehér: olaszrizling, rajnai rizling, szürkebarát, chardonnay és sauvignon blanc; a maradék 40% kékszőlő: pinot noir, cabernet sauvignon és merlot. Két borcsaládból áll a szortiment: az egyik a reduktív eljárással készült száraz borok, amelyeket a tartályos érlelés során általában 6 hónapig seprőn tartanak, a másik stílus esetében a borokat kis 225 literes francia és magyar tölgyből készült fahordós érlelésnek vetik alá. Forgalomba hozatal előtt minden tétel viszonylag hosszú palackos érlelésen is átesik, jelenleg a 2017-es, 2018-as borok számítanak az aktuális évjáratnak, még a reduktív sorozatból is.
A fajtaválaszték kevésbé épít a hagyományos helyi fajtákra, azok közül is inkább azokkal találkozunk, amelyek más országokban is előfordulnak - olaszrizling, rajnai rizling, szürkebarát. A badacsonyi termőhely adottságai találkoznak az osztrák precizitással és tisztasággal, a végeredmény pedig elég meggyőző
Martin Georg Edegger maga is elvégezte a borászképzést, de ma már fia, Jakob Edegger is aktív részese a pincészet életének. Jakob 2017-ben sikeresen befejezte tanulmányait a stájerországi Weinbauschule Silberberg-ben, és ezt követően Badacsonyba költözött, hogy a birtok igazgatásával helyben foglalkozhasson. 2018-ban készült el az új pince, majd 2020-ban megnyílt a mellette található apartmanház is. A vinotékában minden bor aktuális évjárata megkóstolható, és visszamenőleg több évjáratból lehet vásárolni is. Én is ide tértem be egy félig-meddig rögtönzött kóstolóra.
Domaine Edegger Premier 2017
Olaszrizling és rajnai rizling, acéltartályban erjesztve, majd 6 hónapig finomseprőn, acéltartályban érlelve.
A két fajta közül inkább a rajnai rizling karaktere érvényesül. Illatában édes citrusok, fehér húsú gyümölcsök, egy kevés méz. Kellően lendületes, de lekerekedett savak tartják a bort, a seprőn tartás kölcsönöz neki egy kis krémességet is, egy kevéske maradékcukor is gazdagítja. Édes citrusok, fehér húsú gyümölcsök, alma, körte és enyhe mézesség díszítik a kortyot is, az intenzitás kiegyensúlyozott, a lecsengés közepesnél hosszabb, tiszta. 6p-
Domaine Edegger Kápolna 2017
100% szürkebarát acéltartályban erjesztve, majd 6 hónapig finomseprőn, acéltartályban érlelve. Nevét arról kapta, hogy a pince egyik szürkebarát ültetvénye a badacsonytördemici Loyolai Szent Ignác kápolna mellett található.
Meleg hangulatot árasztó, vajas, krémes, sűrű bort ígérő illat, amelyben idővel megjelennek az érett fehér húsú gyümölcsök is. Kóstolva be is váltja az ígéretet: telt, vastag bort kapunk, krémes textúrával, magas alkohollal, lágyabb savakkal, közepesnél nagyobb testtel. Vajas-krémes jegyek, érett fehér húsú gyümölcsök, csipet só érezhető ízében, a végén kikönyököl a végig melegítő alkohol és némi kesernyességgel is árnyékot vet a lecsengésre. 5p
Domaine Edegger Helbeck 2017
100% chardonnay, acéltartályban erjesztve, majd 6 hónapig finomseprőn, acéltartályban érlelve.
Meglepő mutatvány, már szinte késői szürethez közelítő érett sárga húsú gyümölcsöket idéz az aromatika, de a közhelyes vajas popcorn-os aromákat szerencsére elkerüli. Mangó és más trópusi gyümölcsök, sárgabarack, egy kevés méz és leheletnyi vanília adják a díszítést. A korty jól kitöltött, krémes, puha tapintású, meleg hangulatot áraszt, leheletnyi édességérzettel. 6p
Domaine Edegger Jakob 2018
100% chardonnay (a korábbi évjáratokban 70% chardonnay, 30% szürkebarát), tartályban erjesztve, almasavbontva, 10 hónapig barrique hordókban érlelve.
Az illat visszafogott, vajas keksz, vanília és fehér gyümölcsök jelennek meg mérsékelt intenzitással. Kóstolva kerek, jó egyensúlyt mutat, finom savak és szépen használt hordó keretezi a bort. Érett fehér húsú gyümölcsök és citrusok, friss alma, enyhe vajasság, vanília, finom fűszeresség jellemzi az ízvilágot, szájban nagyobb intenzitást kapunk az illathoz képest. Abszolút óvilági stílusú, burgundi mintára készült, elegáns chardonnay. 6p+
Domaine Edegger Quintessence 2018
100% sauvignon blanc acéltartályban erjesztve, 6-8 hónapig barrique hordóban érlelve.
Izgalmas, sokrétű illata sokat változik a pohárban, és sorban tárja fel rétegeit. Citrusok, citrushéj, fehér húsú gyümölcsök, egy kevés bodza, jázmin, zöldfűszerek, és a hordó édeskésebb fűszeressége jár körtáncot. Szájban széles és dinamikus sav és a krémes textúra találkozik, a bor elég telt, ugyanakkor elég lendületes is. Zöldfűszerek - kakukkfű, rozmaring -, alma, déligyümölcsök, citrusok, diszkrét édesfűszerek alkotnak komplex elegyet ízében. 7p-
Domaine Edegger Overture 2017
Narancsbor, 90% chardonnay, 10% őshonos magyar fajták házasítása, legalább 1 évig 500 literes hordóban érlelődött.
Narancshéj, narancsolaj, bergamot, gyógynövények, ánizs, zsálya, levendula érkezik a pohárból, illatban és ízben egyaránt. Elég telt, széles, jó szerkezetű, megingásoktól és bizonytalanságoktól mentes narancsbor, szilárd savakkal, minimális cserességel. 6p
Domaine Edegger Hilare 2015
40% pinot noir, 40% cabernet sauvignon, 20% merlot házasítása, 1 évig barrique hordókban érlevel.
Mérsékelten kezd, de szépen nyílik az illat: piros bogyósok, cseresznye, szamóca, málna, némi rózsával. Közepesnél karcsúbb testű, arányos szerkezetű bor, a tannin mennyiségre nem sok, épp annyira érdes csak, amennyire kell, a savak is a helyükön vannak. Érett piros bogyósok, szamóca, málna, cseresznye, szilva, leheletnyi bors és édesfűszer szövi át a kerek kortyot. Jól iható, finom bor, éppen kezdődő érett-érlelt karakterrel. 5p+
Domaine Edegger Pinot Noir 2017
12 hónapig barrique hordóban érlelve, a hordók 20%-a volt új.
Meleg hangulatú, érett gyümölcsös illat, meggyel, szamócával, a háttérben fűszerekkel és gyógynövényekkel. Ízben is érett piros bogyós gyümölcsök, egy kevés gyógynövény és fűszer színezi. Nagyjából közepes testű, a tannin is ehhez illeszkedik, enyhén érdes, picit melegít az alkohol, a korty végén van egy minimális kesernye. 6p-
Domaine Edegger Pinot Noir 2015
12 hónapig barrique hordóban érlelve, a hordók 20%-a volt új.
Visszafogott, finoman érett illatában piros bogyós gyümölcsök, némi erdei gyümölcs és gyógynövény. A korty húsos, de nem nehézkes, megtartja a fajta könnyedségét és eleganciáját. A meleg termőhelynek köszönhetően azért átlag magyar pinot-nál kicsit talán teltebb, nagyjából közepes testű. Érett piros bogyós gyümölcseit enyhe gyógynövényes motívumok és kezdődő palackérési jegyek egészítik ki. 6p
Domaine Edegger Pinot Noir Selection 2017
Ebben az évben egy pinot noir válogatás tétel is készült a pincénél.
Az előző borok után intenzívebb és mélyebb az illata, érett málnát, piros gyümölcsöket idéz, finom fűszerességgel, leheletnyi földességgel. Kóstolva is kicsit mélyebb és strukturáltabb, koncentráltabb a korty magja, selymesebb tapintású a tannin, finomabb a textúra. Érett piros bogyós gyümölcsök, főleg málna adja a díszítést, diszkrét fűszeres-gyógynövényes kísérettel. 6p+
Domaine Edegger Georg 2016
60% cabernet Sauvignon és 40% merlot 12 hónapig barrique hordóban érlelve, a hordók 40%-a új.
Meggy, málna, egy kevés zöldfűszer és pici fűszerpaprika érkezik illatban, és a bor íze is erre rímel. Közepesnél könnyedebb testű, emellett arányos szerkezetű, jól adagolt hordóval. Érezhetően egy nem nagyon meleg év termése, nem túl testes, sem az alkohol, sem a tannin nem sok. Túlzásoktól mentes, karcsú, jól iható vörösbor, semmi nem lóg ki belőle. 6p-
Domaine Edegger Merlot Selection 2018
Szép, behízelgő illat, érett piros gyümölcsök, főleg málna, egy pici édesfűszer, gyógynövény, érintésnyi földesség. A közepes test jó egyensúlyt tart, a korty barátságos, puha tapintású, selymes, melegen ölelő, ahogy a fajtától is elvárható. Érett málna, meggy, pici vanília, bors és édesfűszerek adják az aromákat. 6p+