A Sabar Borház borait viszonylagos rendszerességgel kóstoljuk szerzői körben, írni is gyakran szoktunk róluk, a pince talán már nem szorul bemutatásra az olvasók számára. A rend kedvéért - és már csak azért is, hogy ne egy mondat legyen a bevezető - azért vegyük át az alapokat.
A Sabar Borházat 2009-ben alapította Ádám Gábor és Nagy László. Sokáig Nagy László készítette a borokat is, de ő 2016-ban távozott, hogy minden energiájával és idejével a Villa Tolnay-ra tudjon fókuszálni. Ádám Gábor tulajdonos mellett már több éve ugyanaz a csapat tevékenykedik, Répási Tamás szőlész a kezdetektől a birtoknál dolgozik, Földi Bálint borász 2016-ban csatlakozott.
A kis birtok megalakulása óta eltelt időben a szőlőterületek 7 hektárra bővültek, és két pincét is felújítottak a Sabar-hegyen. Mivel néhány ültetvény még csak a jövőben fog termőre fordulni, a saját termést vásárolt szőlővel egészítik ki, a kiválasztott szőlősgazdákkal folytatott hosszabb távú együttműködés keretében
Az "örömborozgatás" mellett Ádám Gábor és csapata fontos küldetésének tartja a helyi értékek megóvását, a hagyományok megőrzését, és a környezet szépségének folyamatos ápolását. Ennek jegyében rendszeresen túrákat szerveznek a környéken és zenét esteket is tartanak a pincénél.
2016-ban jártam először a pincénél, és május végén - szinte napra pontosan 5 évvel az előző látogatást követően - ismét sikerült a helyszínen kóstolni az aktuális Sabar-szortimentet. Földi Bálint borásszal ültünk le a lenyűgöző körpanorámával rendelkező teraszra, és egy-két pohár erejéig csatlakozott hozzánk Ádám Gábor is.
Sabar Kékfrankos Rosé 2020
A korábbi évjáratokhoz képest most sötétebb árnyalatokban játszik a pince rosé bora. A korty gyümölcsös, kilengésektől mentes, épp csak leheletnyi édességet érezni, a savak sem vágnak. Piros gyümölcsök, szamóca, cseresznye jellemzik az aromtikát, nincsenek mesterkélt tutti-fruttis jegyek. 4p+
Sabar Olaszrizling 2020
Fiatalos, cirusok, zöldalma, körte, fehér húsú gyümölcsök érkezik a pohárból, ízben pluszban egy kis citrusossággal, leheletnyi fanyarsággal a zárásban. Könnyű, üde, jól iható alap olaszrizling, frissítő savakkal dolgozik, az alkohol alacsony, soha rosszabb belépő fehérbort. 5p
Sabar Olaszrizling Birtokbor 2019
A Sabar, a Bács-hegy és Badacsonytördemic szőlői adták az alapanyagot, a bor 2/3-a hordós, 1/3 acéltartályos érlelésen esett át. Mezei virágok fűszerezik a fehér húsú gyümölcsös, citrusos illatot. Elegáns, lendületes, a remek savak mellett finoman adagolták a hordót, pici maradékcukor is érezhető. Zöldalma, körte, citrusok, diszkrét fűszeresség adják az aromákat. 6p
Sabar Káptalantóti Single Vineyard Olaszrizling 2018
Édes citrusok, fehér húsú gyümölcsök, gyógynövények, kis fűszer és citromfű jön a pohárból. A 2019-es után kicsit vastagabbnak, teltebbnek tűnik, a textúra enyhén olajos, minimális maradékcukor itt is kerekít a boron. Körte, őszibarack, édes citrusok, egy kevés citromfű és hordófűszer, valamint egy csepp méz díszíti. 6p
Sabar Csángó Pinot Gris 2020
Csupa gyümölcs az illat, van benne egy enyhe trópusi érintés is az édes fehér húsú gyümölcsök és citrusok mellett, valamint enyhe virágos jegyek. Kóstolva kerek, sima tapintású, kicsit lassú ritmusban mozog szájban, de jól megtartják a savak, az alkohol talán picit jobban észrevéteti magát. Ízben is nagyon gyümölcs-hangsúlyos: őszibarack, mangó, ananász viszi a prímet, egy kevés fűszerrel. 5p+
Sabar Hercegföld Rajnai Rizling 2020
Virágos, citrusos, enyhén déligyümölcsös, ananászos, finoman gyógynövényes tónusokban játszik az aromatika. Feszes savai mellett itt a maradékcukor is több, mint az eddigi borokban, a korty egyenes, jó tartású, zamatos. 6p-
Sabar Leszner Rajnai Rizling 2019
Szent György-hegyi ültetvény termése. Egy fokkal mélyebb és érettebb illat: édes citrusok, egy kis fűszer, őszibarack, pici méz. Az előző után ez valamivel teltebb bor, szélesebb savakkal, ugyanúgy egy kevés maradékcukorral. Őszibarack, fehér húsú gyümölcsök, citrusok, egy kis fűszer, hosszú lecsengés. 6p
Sabar "2021" Rajnai Rizling 2020
Badacsonyi szőlő, felerészben spontán, felerészben beoltva erjedt, az egész tétel egy 500 literes Stockinger hordóban érlelődött. Édes alma, körte és citrusok érkeznek illatban, ízben ezeket őszibarack és ananász egészíti ki. A másik két rajnai után kicsit testesebb, gömbölydedebb, dúsabb hatást kelt, a savakat jobban lekerekíti a maradékcukor, valamivel lágyabb érzetű, de zamatos, élvezetes a bor. 6p
Sabar Kőmagas Kéknyelű 2020
A fajtához képest egészen gyümölcsös, alma, körte és őszibarack, valamint egy kevés gyógynövény fedezhető fel illatában és ízében. Szikár magja, feszes, de nem kemény savai mellé ízben is kellemes gyümölcsösség járul és itt is van egy pici maradékcukor. Az összképet szépen integrált hordó, valamint enyhe sós aláfestés teszi teljessé. 6p
Sabar Cabernet Franc 2018
A Sabar Borház egyetlen vörösbora a Bács-hegy terméséből készült. Érett málna és szeder, málnadzsem, pici édesfűszer és levendula fogad a pohárban. Könnyed, jól iható bor, igazi "bisztróvörös", könnyed testtel, üde savakkal, kevés tanninnal, jó intenzitással, az illatra rímelő gyümölcsös, finoman édesfűszeres motívumokkal. 5p+
Földi Bálintnak és Ádám Gábornak köszönöm szépen a vendéglátást és a kóstolót!