A Borrajongó

Koccints aszúval! - Dorogi Testvérek 6 Puttonyos Tokaji Sárgamuskotály Aszú 2012

2021. december 10. 06:00 - furmintfan

Ismét itt a december, ismét itt a "Koccints aszúval!" kampány keretében kóstolt aszúról szóló poszt. Ebben az évben a Dorogi Testvérek aszúja kerül a sorozat fókuszpontjába, amely több szempontból is különleges bor. Egyrészt dűlőszelektált: a tarcali Lónyai dűlő terméséből készült. Másrészt kizárólag sárgamuskotályból készült, a fajtatiszta muskotály aszú pedig ritkaságnak számít. Harmadrészt a forró, aszályos 2012-es évjáratból készült, ami nem az aszúk miatt fog bevonulni a tokaji bortörténelembe; elég kevés aszú készült ebben az évben a borvidéken. 177 g/l a maradékcukor-tartalom, 12% az alkohol, a savról nincs adatom, de a meleg évre tekintettel sejteni lehet, hogy a savtartalom viszonylag alacsonyabb.

dorogitestvereklpnyai6puttonyossargamuskotalyaszu2012.jpg

Dorogi Testvérek 6 Puttonyos Tokaji Sárgamuskotály Aszú 2012
Sárgabaracklekvár, méz, kevés édesfűszer színezi az illatot; a muskotályos karakter egyáltalán nem üt át a boron, mint ahogy vártam, talán a meleg évjárat hatása. Telt, krémes bor, - (aszú-léptékkel) közepesen koncentrált, kissé édességhangsúlyos, a forró év lágyabb savain felülkerekedik a maradékcukor. Kóstolva is sárgabaracklekvár, méz, trópusi gyümölcsök, pici selyemcukor adják az aromákat. Szélsőségektől mentes, de tartalmas. aszú, ereje teljében lehet. 7p

A bort Kézdy Dánieltől kaptam, köszönet érte!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6116769724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása