A Borrajongó

Óhaza - Pascal Jolivet Sauvignon Blanc Sancerre vs Pouilly-Fumé 2017 és 2019

2021. november 29. 06:00 - furmintfan

A sauvignon blanc-körből természetesen nem maradhatott ki Franciaország sem, így most az Óvilág két talán leghíresebb sauvignon blanc-termőhelye következik a sorban, Sancerre és Pouilly-Fumé a Loire-völgyben, Pascal Jolivet tolmácsolásában, két-két évjáratból.

pascaljolivetsancerrepouillyfume20172019_1.jpg

Sancerre és Pouilly-Fumé a sauvignon blanc két leghíresebb franciaországi termőhelye, amelyeket a Loire folyó választ el egymástól. A két appelláció 1936-ban, illetve 1937-ben jött létre, előbbi területe mintegy 2600 hektár, utóbbié 1200 hektár. Míg Pouilly-Fumé-ben csak sauvignon blanc-ból készül eredetvédett bor, Sancerre-ben engedélyezett fajta a pinot noir is, amely általában a teljes termés kb. 15-20%-át teszi ki, rosé és vörösbor egyaránt készül belőle Sancerre eredetmegjelöléssel
A két termőhely sauvignon blanc borai alapvetően hasonló karakterűek, de Pouilly-Fumé a szakértők szerint kicsit szélesebb, puhább, kevésbé vibráló és kevésbé aromás borokat produkál, mint Sancerre, a hagyományos citrusos, füves aromák mellett gyakran puskaporos, füstös jegyekkel. Meleg évjáratokban mindkét termőhely boraiban csonthéjas gyümölcsök aromái jelennek meg. Pascal Jolivet a néhai Kit Stevens MW-t idézve a Sancerre-t a nyárhoz, a Pouilly-Fumé-t a tavaszhoz hasonlította egy interjúban, mivel szerinte előbbi fiatalon is könnyen megközelíthető, míg utóbbira várni kell.

A korábban saját családi cégben borkereskedőként és a Maison Pommery Champagne-ház kereskedőjeként tevékenykedő Pascal Jolivet 1987-ben alapította meg saját bormárkáját. 1990-ben készült el a borászat, majd 1993-ban vásároltak 15 hektár szőlőt Sancerre-ben, amelyet 1995-ben 6,5 hektár szőlő követett Pouilly-Fumé-ben. A birtok azóta alaposan megnőtt, Sancerre-ben és Pouilly-Fumében összesen 120 hektár, Touraine-ben 60 hektár szőlő áll a birtokukban, és némi vásárolt szőlővel is kiegészítik a termést, hosszú távú együttműködések keretében. A szőlőben biodinamikus művelés folyik, a borok spontán erjednek.
A Loire eredetvédelmi megjelöléssel palackozott Attitude borcsalád három bort foglal magába egy fehéret, egy rosét, egy vöröset, előbbi sauvignon blanc-ból, a vörös pinot noir-ból, a rosé pinot noir, cabernet franc és gamay házasításából készül.
A Sancerre és Pouilly-Fumé borokon belül is több borcsalád létezik. A Signature átfogó appellációs borokat takar: Sancerre Blanc, Sancerre Rosé, Sancerre Rouge, Pouilly-Fumé. Vannak dűlős fehérborok Sancerre-ből és Pouilly Fumé-ból egyaránt, illetve több parcellaszelektált Sancerre fehér is. A szortiment csúcsán a Pure Expression borok helyezkednek el, egy Sancerre Blanc, egy Sancerre Rouge és egy Pouilly-Fumé.
A Signature vonal esetében a különböző parcellákról származó alapanyagokat külön vinifákálják, majd a kész borokat házasítják: 50% mészköves, 30% mészköves-agyagos, 20% tűzköves/kovaköves területekről érkezik.

A 2019-es Signature fehérbor páros mellett a 2017-eseket is meg tudtam nézni egymás mellett, egy-egy régebben félretett palackból. A 2019-esek magasabb alkohollal rendelkeztek, mint a 2017-esek (mindkét termőhely esetében 13,5%, illetve 12,5%), testesebbek is voltak, ahogy utánaolvastam, talán a szokásosnál melegebb és szárazabb 2019-es nyárnak köszönhetően. A borok gyümölcsösek, gömbölyűek, elegánsak, remek egyensúllyal bírnak, és messzire elkerülik a harsány, vágott füves, zöldes aromás, penge savú sauvignon blanc-sztereotípiákat.
Mindig azt hittem, hogy a két appelláció borai közül Sancerre áll hozzám közelebb, most viszont mindkét évjáratból a Pouilly-Fumé tetszett jobban.

pascaljolivetsancerrepouillyfume20172019_2.jpg
Pascal Jolivet Pouilly-Fumé 2019
A két 2019-es közül ez kicsivel hűvösebb és mértéktartóbb benyomást kelt. Illatában körte, fehér őszibarack, alma, citrusok, némi citromfű és fehér virág. Kóstolva lendületes, finom szövésű, remek savak vezetik, valamivel karcsúbbnak, fókuszáltabbnak és elegánsabbnak hat, mint a Sancerre. Ízben visszaidézi az illat gyümölcseit, fehér őszibarack, körte, zöldalma és egy kevés citrus formájában, a lecsengésben felbukkan egy mandulás-marcipános motívum is. 7p

Pascal Jolivet Sancerre 2019
Az illat kicsivel intenzívebb és melegebb tónusú. Mérsékelt égövi gyümölcsök - őszibarack, alma - dominálnak, a  háttérben virágok, citromhéj, citromfű és egy kevés trópusi gyümölcs is felbukkan. A kerek, élmentes kortyot csiszolt savak teszik kellően dinamikussá, a textúra selymes, picivel szélesebb és teltebb a bor, mint a Pouilly-Fumé, a vége enyhén tüzes az alkoholtól. Ízben is érett alma, őszibarack, citrus dominál, a "zöldes" árnyalatot nyomokban némi grillezett paprika képviseli , a korty végén leheletnyi vanília és nagyon enyhe kesernye érezhető. A két 2019-es közül ez az öblösebb, közérthetőbb, lehengerlőbb bor. 7p-

Pascal Jolivet Pouilly-Fumé 2017
Finoman kezdődő érettség szövi át az illatot, de bőven vannak még benne friss jegyek is. Fehér húsú gyümölcsök, citrusok viszik a prímet, hátul érezni egy kevés grillezett zöldséget, idővel virágos, gyógynövényes aromák is felsejlenek. Elegáns, finom szövésű bor, savai szépen muzsikálnak, a korty selymes, könnyedebb és talán picivel kevésbé koncentrált, mint a 2019-es utódja. Körte, őszibarack, érett citrusok, citromkrém, enyhe sós-krétás aláfestés, a korty végén érintésnyi mandula. 7p-

Pascal Jolivet Sancerre 2017
Az érett gyümölcsök mellett itt határozottabban érvényesülnek a kezdődő érési jegyek, egy kevés benzin és gomba is fel-felüti a fejét. A 2019-esnél könnyedebb, de a 2017-es Pouilly-Fumé-nél szélesebb és testesebb. A savak észrevétlenül teszik a dolgukat, szépen besimulnak a selymes, puha érzetű kortyba. Érett citrusok, fehér és sárga húsú gyümölcsök, a háttérben grillezett zöldségek, kezdődő érési aromák jellemzik az ízvilágot. A sorban ez a bor tart legelőrébb a pályáján, levegővel érintkezve fokozatosan fogynak is belőle a frissebb gyümölcsös jegyek. 6p


Sajnos a Jolivet borok ára alaposan felszaladt az utóbbi években, a 2020-as évjárat Sancerre és Pouilly-Fumé borai (utóbbi éppen 2020-tól már Blanc Fumé néven) 9750 Ft-os áron kapható a Bortársaságnál

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6216760840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása