A Borrajongó

Kreinbacher bortrió 2017-ből

2021. november 17. 06:00 - furmintfan

Októberben írtunk a somlói Tornai Pincészet négy boráról, amelyek több magyar és nemzetközi borversenyről tértek haza szép eredményekkel. A másik nagy somlói pincéről, a Kreinbacher Birtokról a sajtóban többnyire a pezsgőik, és az azok által elért eredmények okán lehet olvasni, de idén 2017-es csendes boraikkal (Furmint Selection, illetve Hárslevelű Selection) is elhoztak két érmet a Decanter World Wine Awards-ról. Gondoltam, ez ideális apropó arra, hogy megbontsam a két érmes bort az otthoni készletből, kiegészítve az évjárat-azonos Öreg Tőkék Borával.

kreinbachertrio2017.jpg

A Kreinbacher csendes boros választékban a Selection borok a parafadugóval zárt, ezüst címkés, magasabb árfekvésű tételek. Somló meghatározó fajtáiból készülnek (furmint, hárslevelű, juhfark, olaszrizling), de a négy külön fajtabor mellé ide sorolhatjuk az Öreg Tőkék Borát is. A borok spontán erjednek, majd 8 hónapig érlelődnek magyar és francia tölgyfahordókban, illetve a hárslevelű esetében a bor 25%-a akácfa hordókba kerül.
Ha egy mondatban kellene jellemeznem a borokat: Kárpát-medencei fajták, somlói terroir és burgundi stílusjegyek találkozása a palackban.

kreinbacheroregtokekbora2017.jpgKreinbacher Öreg Tőkék Bora 2017
Idős tőkékről szüretelt olaszrizling (62%), furmint (22%) és hárslevelű (16%) házasítása. Rövid termálvizes fuvallat után szép illat fogad mezei virágokkal, jázminnal, almával, fehér őszibarackkal, sós jegyekkel. A közepes testet kellően élénk sav és okosan adagolt hordó fogja közre, a korty kiegyensúlyozott, jó intenzitású, a lecsengés enyhén tüzes. Karakteres, igazi somlói ízjegyeket vonultat fel, a határozott sósság végig jelen van, közben fehér húsú gyümölcsök, sóban eltett citrom, fűszeres és virágos jegyek tűnnek fel, a korty végén még minimális mandulával. A három bor közül ez a legkönnyedebb és talán a legbarátságosabb is. 7p- (Kifutott, a 2018-as évjárat kapható, 3690 Ft - Bortársaság)

kreinbacherfurmintselection2017.jpgKreinbacher Furmint Selection 2017
Decanter World Wine Awards 2021: Aranyérem, 95 pont
Az illat közepesen intenzív, szépen elegyednek benne a termőhelyi és a fajtára jellemző jegyek: körte, narancs, citromhéj, virágok, kamilla és só. Kóstolva kompakt, arányos felépítésű, a korty lendületes, fókuszált, lédús és hosszan tart. Szerkezetben és ízvilágában is jó az egyensúly, a sós jegyek mellett zamatos körte és barack, finom fűszeresség, csepp méz adják az aromákat. Tiszta, csiszolt, kiegyensúlyozott, nincsenek kilógó élek vagy zavaró elemek. Szép, elegáns bor, nem is tudom, mikor tetszett utoljára ennyire Kreinbacher fehérbor. 7p (4350 Ft - Bortársaság)

kreinbacherharsleveluselection2017.jpgKreinbacher Hárslevelű Selection 2017
Decanter World Wine Awards 2021: Ezüstérem, 93 pont
Illatban első nap ez a legvisszafogottabb, a kötelező sósság mellett némi sárga húsú gyümölcs és édesfűszer érezhető. Második, harmadik nap nyíltabb, mézes, virágos, édes gyümölcsös és fűszeres jegyei felerősödnek. A másik két bor után ez tágasabb, lazább szövésű, kissé lágyabb savai lassúbb ritmusban mozgatják, testesnek hat, de nem lomha. A hordó fűszeressége - talán az akác miatt - jobban érvényesül, leheletnyit édeskésebb az összhatás, mint a másik két bor esetében. A sósság szájban is meghatározó elem, mellette visszafogottan sárga húsú, érett gyümölcsösség és édes fűszeresség érezhető, csepp mézzel és pikáns, umamis aláfestéssel. 6p+ (4350 Ft - Bortársaság)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5016752220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása