A Borrajongó

Tornai Top Selection 2019 kvartett

2021. október 11. 06:00 - furmintfan

A 75 éves Tornai Pincészet Tornai Endre, az alapító 1946-ban alig kétholdas ültetvényen kezdte el a szőlőművelést és borkészítést. A család a szocializmus évei alatt is fejlesztgette a birtokot, majd a rendszerváltást követő évtizedekben jött az igazi megújulás és növekedés. Ma a Tornai Pincészet a Somló egyik legnagyobb és egyik legelismertebb borászata, a birtok 70 hektárosra duzzadt, és a munkában már a harmadik generáció is részt vesz. A hagyományok tiszteletét ötvözik a legkorszerűbb szőlőtermesztési és feldolgozási technológiákkal, a borok pedig már Michelin-csillagos éttermek borlapjain is feltűnnek és számos hazai és nemzetközi megmérettetésen is sikeresen szerepelnek.
A szortiment csúcsát jelentő Top Selection borcsalád 2019-es évjáratából négy bor a szokásosnál is több elismerést gyűjtött be. A Tornai Pincészettől kaptunk 1-1 palackot ezekből a tételekből, hogy kóstoljuk meg őket.

tornaitopselection2019.jpg

Bő 5 éve is kóstoltunk díjnyertes Tornai-borokat, többnyire szintén a Top Selection vonalból, és az eltelt idő alatt érezhetően változott a stílus. A borok könnyedebbek, elevenebbek, az alkohol alacsonyabb, a koncentráció helyett nagyobb szerepet kap az egyensúly.
A pince elküldte a borok által begyűjtött elismeréseket, a rend kedvéért az egyes boroknál ezeket is felsoroljuk.

Tornai Top Selection Nagy-Somlói Tramini 2019
Az illata gyönyörű, és ahogy nyílik egyre szebb, hűen tükrözi a tramini fajtajegyeit, elegyedve a somló terroir-ral. Rózsaolaj, szőlő, licsi, virágok, egzotikus aromák, egy kis trópusi gyümölcs, sós aláfestéssel. Karcsú, de zamatosságának, intenzitásának és enyhe olajosságának is köszönhetően kellően tartalmas is. Sikerült megőrizni a savak elevenségét is, és kivételesen ízben is tud annyit, mint illatban, visszaidézve az illat egzotikus fűszeres-sós-gyümölcsös motívumait, pici almával, mézzel. Kezdetben van rajta egy kis füstölt sonkás hordó, de ezt gyorsan levetkőzi. Fogyaszthatóság szempontjából egyértelműen az ad hoc kóstoló csapat kedvence volt.
furmintfan: 6p+
rszabi: 5p+
Decanter World Wine Awards 2021 ARANY
VinAgora Nemzetközi Borverseny 2021 EZÜST
Grand Prix Vinex 2021 EZÜST
Semmelweis Egyetem Bora 2021 ARANY
Nagy-Somlói Borvidék Borversenye 2021 ARANY

Tornai Top Selection Szent-Ilona Olaszrizling 2019
Az illat a fajtához illően meglehetősen neutrális, enyhén termálvizes is, szellőzve egy kevés virágpor, méz, sárga húsú gyümölcs és só kandikál ki a pohárból. Közepes test, széles, kerek sav, visszafogott hordó jellemzi a szerkezetet, a korty egyensúlyos, de nem különösebben lendületes. Íze sem igazán intenzív, de valamivel több réteget kínál, mint az illat, sós, fehér húsú gyümölcsös, sós citromos, halványan édesfűszeres jegyekkel, pici kesernyével. Kétségtelenül profin elkészített, jó bor és eltéveszthetetlenül somlói, de a többinél kevesebb kapaszkodót kínál és így a sorban mindenkinél ez szorult az utolsó helyre.
furmintfan: 5p+
rszabi: 5p
International Wine Challenge 2021 ARANY
Berliner Wein Trophy 2021 ARANY
VinAgora Nemzetközi Borverseny 2021 ARANY
Grand Prix Vinex 2021 EZÜST
Balatoni Borok Versenye 2021 EZÜST

Tornai Top Selection Aranyhegy Juhfark 2019
Illatában a sósság a meghatározó, mögötte virágok, alma, körte, vasas kútvíz, valamint egy kevés édesfűszer bukkan fel. Markáns felépítésű, jól strukturált bor, a juhfark masszív - de itt nem éles - savaival, a tramini és az olaszrizling után határozottabb hordóval megtámogatva, enyhén krémes maggal a kortyban. Ízében sós jegyek, mandula, másodsorban gyümölcs - ananász, alma -, egy kevéske édesfűszer, vanília, vasas kútvíz érezhető, plusz van benne valami nehezen megfogható pikáns, umamis aroma, ami talán a Somló és juhfark együttállásnak tudható be. Izgalmas tétel.
furmintfan: 6p
rszabi: 6p
Decanter World Wine Awards 2021 EZÜST
International Wine Challenge 2021 EZÜST
Mundus Vini 2021 EZÜST
Az Országház Bora 2021
A Balaton legjobb fehérbora 2021
Veszprém 2023 Európa Kulturális Fővárosa fehérbora
Balatoni Borok Versenye 2021 ARANY
Nagy-Somlói Borvidék Borversenye 2021 ARANY

Tornai Top Selection Apátsági Furmint 2019
Az illat érett sárga húsú gyümölcsös karaktere viszonylag késői szüretet sugalmaz, és a háttérben egy kis botrytis is feltűnik, ami erősíti ezt az érzetet. Sárgabarack viszi a prímet, mellette enyhe süteményesség, cukrozott mandula, marcipán és némi technokolos illó tűnik még fel. Kóstolva telt, egységes szerkezetű, jó savgerincű bort kapunk, a kerekségre egy kevés maradékcukor is rásegít. A sárga húsú gyümölcsök mellett körte, pici mangó, egy kevés pirított mandula, marcipán és sós aromák csatlakoznak.
furmintfan: 6p+
rszabi: 6p+/7p-
Berliner Wein Trophy 2021 ARANY
Decanter World Wine Awards 2021 EZÜST
International Wine Challenge 2021 BRONZ
Veszprém megye bora 2021
Balatoni Borok Versenye 2021 BRONZ
Nagy-Somlói Borvidék Borversenye 2021 ARANY

A borokat köszönjük szépen a Tornai Pincészetnek!

Somlói juhfark-rajongóknak: a Tornai Pincészetnél ezen a szombaton kerül megrendezésre az idei Somlói Juhfark Ünnep.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9316706310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2021.10.11. 09:54:06

Úgy fel vannak díszítva a palackok plecsnikkel, mint Czinege Lajos vezérőrnagy-hadügyminiszter-gépfegyveres/helikopteres vadász fénykorában. :)
A Top Selection-szériából mostanában nem vettem, de ezek szerint ezt is elérte a "karcsúsodás". A Prémium-szériában évek óta lefelé tart a minőség/koncentráció/élvezeti érték. Gondolom, ez az ára az árszint változatlanságának és a diszkontokban való feltűnésnek...

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2021.10.11. 13:07:38

@Hepci: Elég ritkán találkozom Tornai-borokkal, így nincs igazi rálátásom a stílus és a minőség alakulására, de a karcsúsodással nekünk nem volt gondunk, inkább a pár évvel ezelőtt kóstolt borokat találtuk akkor farnehéznek.
süti beállítások módosítása