Az Etyeki Kúria szortimentjében külön borcsaládot alkotó Mérész Sándor Projekt sorozat borairól már többször volt szó a blog hasábjain (legutóbb a komplett sorról itt). Ezek a borok engednek teret a kísérletezésnek a Kúria jól bevált tételei mellett, Mérész Sándor a projekt keretében akár egy érdekesebb szőlőfajtát önálló tételként zár palackba, vagy valamilyen, a konvencionálistól eltérő borkészítési metódussal visz a csavart a borba, és akár ezek kombinációja is előfordulhat. A burgenlandi Trausdorf (Darázsfalu) szélén, az Eisenstadt (Kismarton) felé vezető út mellett található Weingut Esterházy az Etyeki Kúria testvérborászata, ennek keretében természetesen igen jó két pincészet közötti munkakapcsolat és rendszeres a tapasztalatcsere. Így aztán aligha meglepő, hogy a Weingut Esterházy is készít kísérleti tételeket az Esterházy Projekt borcsalád fedőneve alatt. Az osztrák pincészet bátrabban vágott bele a kísérletezésbe, mint etyeki testvére, határozottabban érvényesül a natúrboros irányvonal is, de másféle inspiráció is tetten érhető egyes tételekben. Egy 2015-ös évjáratú pezsgő alapbor a legkorábban szüretelt tétel, ami Projekt-borként végezte, de a számokkal jelölt borcsaládban az 1-es egyébként egy öreg tőkés pinot blanc-ból készült bor volt. A 2020-as évjárattal bezárólag eddig 14 Projekt-bor került palackba, én a friss 2020-as tételekből kaptam hármat az Etyeki Kúria közvetítésével.
Weingut Esterházy Projekt Wine 13 2020
Tramini és furmint 5 hétig héjon áztatva, spontán erjesztve, részleges almasavbontással kerámia amforában érlelve 5 hónapig, alacsony kénnel letöltve.
Az illatot nyomozni kell, kimondottan visszafogott és neutrális, gyümölcsöket nemigen találni, halványan valami krémes-vajas jelleg azért kibontakozik, később csatlakozik egy kevés fehér húsú gyümölcs, majd gyógyfű, de közben tökmagos fedettség is ül rajta. A korty széles, a savak kissé lágy érzetűek, némi cseresség ad még tartást a korty első felének, amely a második felére ellaposodik és kiürül. Sárga alma, némi citrus, narancs, krémes-vajas jegyek, enyhe sósság adják az aránylag gyorsan tovatűnő és nem túl intenzív aromákat. Másnap egy fokkal intenzívebb és egységesebb képet mutat bor, de akkor sem igazán meggyőző. Papíron jól hangzik ez a furmint-tramini házasság, de szerintem ez a bor egyik fajta erényeit sem tudta igazán kidomborítani. 5p-
Weingut Esterházy Projekt Wine 11 2020
Pinot blanc 20%-ban egész fürtösen feldolgozva, 30 napig héjon tartva, spontán erjesztve, almasavbontással, 6 hónapig gránit edényekben érlelve.
A közepes intenzitású illatban eleinte őszibarack, körte és virágok tűnnek fel, enyhe trópusi gyümölcsös érintéssel, de levegőzve megjelenik egy halvány körömlakkos/bútorápolós vonal is. Nem nagyon zavaróan, de érezhetően, másnapra szerencsére ez a zavaró motívum eltűnik. A korty kerek, puha tapintású, de jó tartású, a savak mellett enyhe cseresség itt is érezhető, és enyhe édesség is, holott a maradékcukor papíron 0,9 g/l. Ízben visszaköszönnek az illat körtés, barackos gyümölcsös jegyei is, leheletnyi körömlakk mintha itt is megbújna a gyümölcsök mögött, bár itt végképp nem tűnt zavarónak. 5p+
Weingut Esterházy Projekt Wine 7 2020
Kékfrankos szénsavas macerációval, spontán erjesztve, 4 hónapig acéltartályban érlelve, alacsony kénnel letöltve.
Az illat elbűvölő, a szénsavas maceráció gyönyörű primőr gyümölcsös jegyeket hozott ki a kékfrankosból: cseresznye, szamóca, málna, cseresznyés pite, finom édes és keleti fűszerességgel - kardamom, szegfűbors, vanília - kísérve. Kecses, filigrán bor, fürge savai szinte enyhén pezsgő érzetet kölcsönöznek a kortynak, a tannin minimális, de így is hozzátesz a struktúrához. A bor íze az illat buja fűszerességgel övezett piros bogyós gyümölcseit idézi, finom fanyarsággal, bár illatban talán kicsit többet ad a bor. Burgenlandi kékfrankos Beaujolais-stílusban, szerintem jól működik a dolog. 6p-
A pincészetnek és Gézárt Annának köszönet a borokért!