A Borrajongó

Rejtőzködő borvidékek: Meteora - Theopetra Estate

2021. szeptember 24. 06:00 - furmintfan

Görög borokról meglehetősen ritkán írunk a Borrajongón, ami egyrészt érthető, hiszen meglehetősen kevés görög bor jut el kis hazánk borlelőhelyeire, másrészt viszont sajnálatos, hiszen itt is bőven van felfedezni való bor-fronton. Ráadásul Görögország a szőlő- és borkultúra egyik őshazája, hiszen - bár más ókori népek is dicsekedhetnek azzal, hogy évezredekre visszatekintő szőlőművelési és bortermesztési múlttal rendelkeznek - a Földközi-tenger medencéjének európai részére is jórészt görög közvetítéssel került a szőlő- és a borkultúra. Ma az ország olyan vidéke - és három onnan származó bor - kerül a reflektorfénybe, amely nem annyira borairól, mint nevezetességeiről híres.

theopetraestate.jpg

Meteora
A meteorák, és Meteora PGI megjelöléssel palackozott borok termőhelye Görögország szárazföldi területén, Thesszália északnyugati részén találhatóak. egy hegyek által határolt termékeny síkságon. Az ország közepén elhelyezkedő régióban kontinentális klíma uralkodik, csapadékos, hideg telekkel, napos, forró és száraz nyarakkal. Tavasszal és nyáron nagy a napi hőingadozás is. A talaj jellemzően agyagos-homokos, néhol magas mészkő-tartalommal, palás alapkőzeten, általában alacsony termőréteggel.
A Meteora-sziklák lábainál és az 1987-ben feltárt Theopetra-barlangnál emberi jelenlét 50000 éves nyomait találták meg a kutatók. A barlang előtti kőfal romjairól egyenesen úgy tartják, hogy talán ez lehetett a legrégebbi ember által készített szerkezet. A barlangban szőlőmagokat is találtak, amelyek akár újraírhajták a bor történelmét is. A bizánci korszak alatt a szőlőművelés és borkészítés kultúráját a sziklákra épült kolostorok szerzetesei ápolták.

meteora-st-stefanos-convent.jpg(A kép forrása: https://www.greecetravel.com/meteora/monasteries.html)


Görögországban a máig csekély a minőségi borok aránya az asztali és tájborokhoz képest, de az uniós csatlakozást követően, a modern technológia és a nemzetközi fajták megjelenésével mindez megváltozott. Az 1980-as években köszöntött be az új korszak, amikor a fiatal borász-generáció külföldi tanulmányokkal és tapasztalatokkal vértezte fel magát, míg a borászatok az új uniós forrásoknak és a tehetős befektetőknek köszönhetően korszerűsítették a rendelkezésükre álló technológiát. A megújult görög borágazat kezdetben a belföldi piacra koncentrált, ahol a behozott nemzetközi fajták voltak divatosak, ma már azonban minden szempontból az őshonos fajtáknak áll a zászló, amelyekből Görögországban rengeteget találhatunk, és a külföldi piac is érdeklődéssel fordul feléjük.
A lenti három borban összesen három görög szőlőfajtával találkozunk, két fehér és egy kék szőlővel. Az assyrtiko Szantorini szigetéről ered, de egész Görögországban elterjedt. Jól bírja a hőséget, extraktban, alkoholban gazdag bort ad, de teste mellett megőrzi a savait, kevésbé aromatikus, viszont a termőhely jellegzetességeit szépen közvetíti. Száraz borként készül belőle acéltartályos és hordóban érlelt bor egyaránt, fontos édes borok is készülnek belőle és minden esetben jó érési potenciállal bír.
A malagousia az 1970-es évekre szinte kihalt, de újra felfedezték benne a potenciált és most reneszánszát éli. Intenzív, kifejező és kerek borokat lehet belőle készíteni, moderált alkohol-tartalom mellett. Szintén egyaránt készül belőle száraz és édes bor is, és mindkét esetben több éves érlelési potenciált rejt.
A limniona (lemniona) felemelkedése szintén egy friss sikersztori, a görög fajták egyik új sztárja a kék szőlők között. Élénk színű, kifejező, jól strukturált, de arányos, túlzások nélküli borokat adó fajta, fiatalon is jól fogyasztható, de érlelni is lehet évekig.



theopetra_paparounes.jpg

(A képet  borászat honlapjáról metszettem)

Theopetra Estate
A Theopetra Estate egy 1996-os alapítású családi borászat, amelynek birtokközpontja Trikala-ban található. A Tsililis család a 20. század közepétől készített bort és párlatokat a saját tulajdonban álló ültetvények terméséből, majd 1990-ben az első Tesszáliában palackozott, kereskedelmi forgalomba kerülő borpárlat - tripouro - is az ő nevükhöz fűződik. 1995-ben telepítették a Theopatra Estate első szőlőit, és a birtok innentől fokozatos növekedésnek indult. A birtokhoz mintegy 25 hektárnyi, organikusan művelt szőlőterület tartozik, amelyek 280-350 méteres tengerszint feletti magasságban helyezkednek el. Helyi és nemzetközi fajtákkal egyaránt dolgoznak, a fehér fajták közül a malagouzia, assyrtiko, chardonnay és vermentino, a kékszőlők közül syrah, cabernet sauvignon, merlot, limniona, xinomavro és vlachiko terem az ültetvényeken. A csendes borok mellett pezsgőt és párlatokat is készítenek, köztük a hagyományos görög, tsipouro nevű bor-, illetve törkölypárlatot. A belső és nemzetközi piac igényeihez igazodva szélesedik a portfólió, a hagyományokat és a modern technológia vívmányait ötvözve.

Három bort kóstoltam a pincészettől, egy fehéret, egy rosé-t és a egy vöröset.

Theopetra Estate Malagouzia-Assyrtiko 2020
Kellemes illat fogad a pohárban, van benne egy határozott muskotályos szőlős vonal, de mindez mértéktartóan, finoman jelenik meg, nem tolakodóan. A szőlős, virágos főszólamot ananász, egy kevés banán, leheletnyi édes és keleti fűszer támogatja. Kóstolva éppen közepes testű, pont megfelelő mennyiségű savval megtámogatva, az egyensúly megvalósulásához leheletnyi cseresség és a kerek kortyot végig kísérő fanyarság is besegít. Szőlő, alma, körte, egy kevés ananász és grapefruit adják az aromákat. 6p

Theopetra Estate Limniona-Syrah Rosé 2020
Az illat nem különösebben populáris, cserébe tiszta és természetes, érett piros gyümölcsöket kínál, leginkább a szamóca, gránátalma, görögdinnye vonalon. Jól strukturált bor, a stabil váz - rosé-mércével - egészen nagy testet tart, széles savval, leheletnyi cserességgel. Ízben az illat gyümölcseit egy kevés pink grapefruit egészíti ki. Teljesen borszerű, komoly rosé, valószínűleg még akár érlelni is lehetne. 6p-

Theopetra Estate Cabernet Sauvignon-Syrah-Limniona 2019
Erjesztés tölgyfa kádakban, majd 1 éves érlelés francia és amerikai tölgyfa hordókban. Az érett gyümölcsök, az édesfűszerek, majd az étcsokoládé mellett nagyon enyhe vadhúsos mellékzönge is felfedezhető illatában. A test közepes, jó egyensúly mutat a bor, a tannin érett és sima, a sav határozott tartást ad, de szépen illeszkedik a borhoz. Érett piros bogyós és erdei gyümölcsök, málna, szeder, szamóca, a háttérben vanília, fahéj, szegfűszeg és egy kevés étcsoki. 6p+


Irodalom:
Jancis Robinson, Hugh Johnson: A világ boratlasza

https://winesofgreece.org/

https://www.visitmeteora.travel/meteora-wines/

http://www.tsililis.gr/english/page339c.html?id=1045&cat=3

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6816690676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása