A Borrajongó

Badacsonyi nyár IX. - Váli Pincészet

2021. szeptember 16. 06:00 - furmintfan

Utolsó előtti részéhez érkezik a "Badacsonyi nyár" sorozat, amely tulajdonképpen már így is ráadásnak tekinthető, hiszen az alábbi pince meglátogatására már szeptember elején került sor. Egyrészt régi adósságomat törlesztettem, hiszen Váli Péterékkel és boraikkal sokszor találkoztam már, de sosem jártam a badacsonyörsi birtokon. Másrészt viszont a látogatásra egy legénybúcsú programpontjaként került sor, ennek köszönhetően értelemszerűen nem volt helye elmélyült kóstolásnak. Úgyhogy egyrészt biztosan vissza kell térnem ide egy "szakmaibb" hangulatú vizitre, másrészt így most csak rövidke kóstolójegyzetek és zárójeles pontszámok következnek.

valibor02.jpg

Váli Péter saját bevallása szerint gyerekkorától a gasztronómia és a vendéglátás világában él és már tíz évesen is egy olyan saját birtokról álmodott, ahol a saját maga által alkotott ételeket a saját boraival tálalhatja. Ez az álom 2000-ben vált valóra, ekkor indult a Váli Birtok története Badacsonyörsön - amelynek alapja egy nagymamától örökölt kis szántó volt, amelyhez Péter fokozatosan újabb területeket vásárolt -, ahol komplett vendéglátást nyújtanak az idelátogatóknak, a borkóstolótól a vacsorán keresztül a szálláshelyig, és itt található a borpince is.
Váliék szőlői Badacsonyörsön a Kisörshegy dűlőben találhatóak, illetve a Tóti hegyen (itt található a remek kéknyelűt termő Ágyús dűlő), valamint Szigligeten és Badacsonyban van bérelt területük, így összesen mintegy 10 hektáron gazdálkodnak. Az ültetvényeket organikusan művelik, tőkénként egy-másfél kilós terheléssel, kézi szüreteléssel dolgoznak. A tételek nagy része spontán erjed, a borokat reduktív és fahordós érleléssel készítik 500 l-es tölgyfahordóban, melyeket 5 évig használnak. Idén megnyílt Badacsonytomaj központjában a Váli Vinotéka és Presszó, itt is lehet találkozni a pince boraival és más finomságokkal, továbbá az itteni apartmanban szintén kínálnak szálláshelyet.

valibor01.jpg

Kis kompániánk a badacsonyörsi birtokon töltött el néhány kellemes órát, a borokat a bőséges vacsora mellett fogyasztottuk el. Hat bor szerepelt a sorban, könnyű fehértől a késői szüretelésű borig átívelve minden lényeges stíluson.

Váli A Ház Bora Olaszrizling 2019
Fehér húsú gyümölcsök, zöldalma, ízben pici gyógynövény, enyhe kesernye érezhető. Könnyű, egyszerű szerkezetű és ízvilágú olaszrizling, a célját tökéletesen betölti. 4p

valibor03.jpgVáliBor Olaszrizling Válogatás 2019
Öreg tőkék termése, fele új- illetve idősebb 500 literes hordókban érlelődött 8 hónapig. Közepes intenzitású illatában sárga alma, körte, sárga húsú gyümölcsök, pici virág és fűszer. Kerek, kitöltött korty, jó arányok jellemzik, mintha pici maradékcukor is maradt volna benne. Ízében édes citrusok, alma, körte, sárga szilva, diszkrét fűszeresség. 6p-

valibor04.jpgVáliBor Tabula Rasa 2019
Rajnai rizling és olaszrizling házasítása. Érezhetően szépen beérett alapanyagból készült, érett fehér húsú gyümölcsös, citrusos, mézes illattal kényeztet. Kóstolva telt, enyhén olajos és hosszú, széles savai jól megtartják, és mintha itt is lenne egy kevés maradékcukor. Ízében érett alma, őszibarack a meghatározó, csepp mézzel. 6p

VáliBor Pinot Noir-Kékfrankos-Syrah Rosé 2020
A 24 órás héjon tartásnak köszönhetően kicsit sötétebb színű, elég érett és telt karakterű, az átlagosnál komolyabb rosé. Eper, cseresznye és vérnarancs, diszkrét fűszereség szövi át a tartalmas kortyot. 5p+

valibor05.jpgVáliBor Pinot Noir 2019
Meleg érzetű illat, piros gyümölcsökkel, finom fűszerekkel. Karcsú testű, filigrán, arányos felépítésű bor, érezni, hogy aránylag melegebb termőhely szülötte. Piros bogyós gyümölcsök - cseresznye, ribizli, szamóca - adják a főszólamot ízében. 5p+

VáliBor Késői Szüretelésű Kéknyelű 2018
Sárga húsú és trópusi gyümölcsös motívumok, leginkább mangó és sárgabarack uralja az aromatikát, szájban selymes tapintás, finom textúra fogad, kellemes édességgel, zamatos gyümölcsökkel. 6p

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2816683038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása