A Borrajongó

Spanyolország fehérben III. - Sauvignon blanc

2021. augusztus 21. 06:00 - furmintfan

Ebben a posztban találkozik a Spanyolország fehérben sorozat a különböző országok sauvignon blanc-jait vizsgálgatóval. Spanyolország sem a sauvignon blanc-ról lett híres, de több borvidéken is foglalkoznak a fajtával, és akadnak egészen ambiciózus tételek is. Négy spanyol sauvignon blanc került a górcső alá, különböző borvidékekről, három évjáratból.

spanyolsb1.jpg

Két reduktív 2020-as tételre két korábbi évjáratból származó hordóban erjesztett, komolyabbra pozicionált bor következett. Meglepő módon utóbbiak teljesítettek rosszabbul, bár ebben a TCA-nak is szerepe volt.

spanyolsb5.jpgHacienda Grimon Sauvignon Blanc 2020 Rioja
Viszonylag fiatal Rioja-i pincészet, amely 38 hektárnyi szőlőbel rendelkezik Rioja-ban, ebből 8 hektár a fehér szőlő. Tempranillo, graciano, garnacha, viura, sauvignon blanc és chardonnay terem az organikusan művelt birtokon.
Ritka madár, sauvignon blanc Riojá-ból. Hozamkorlátozott szőlőből, reduktív technológiával készült.
Friss illat, zöldalmával, citrusokkal, egy kevés körtével és ananásszal, leheletnyi édesfűszerrel. A savak jól dolgoznak, és bár nem kimondottan élesek, itt-ott kicsit szögletesnek, éretlennek tűnnek. Bontás után még egy kevés visszamaradt CO2 is frissíti a bort. Inkább gyümölcsös, mint zöld, vagy paprikás jegyekkel operál, de azért utóbbiak is ott vannak a háttérben. Citrusok, zöldalma, egy kevés vágott fű, csalán, grapefruit és zöld paprika adják az aromákat. Korrekt. 5p+

spanyolsb4.jpgCasa Rojo La Gabacha 2020 Rueda
A Casa Rojo-t Laura Muñoz és Jose Luis Gómez alapította 2011-ben, azzal a céllal, hogy magas minőségben megmutassák a legjobb spanyol borvidékek egyedi karakterét az adott borvidékre jellemző szőlőfajtán keresztül. Több borvidéken tevékenykednek, részben saját szőlőből, részben szőlősgazdákkal folytatott együttműködés keretében készülnek a borok.
750 méteres tengerszint feletti magasságban termő, 20 és 30 év közötti sauvignon blanc tőkék termése, tartályban erjedt és érlelődött.
Kellemes, jó intenzitású, de nem tolakodó illatában leginkább érett gyümölcsöket találni - őszibarack, alma, körte, ananász -, kevés citrussal, leheletnyi vaníliával és vágott fűvel. Karcsú testű, jól texturált, szép egyensúlyt mutat, savai lendületesek, nem pörögnek túl, a korty magjában enyhe krémességet is érezni. Ízvilágát citrusok - lime, pomelo - és fehér húsú gyümölcsök - őszibarack, zöldalma, körte - alakítják elsősorban, a háttérben halvány sósság, vágott fű és édesfűszerek. Kiegyensúlyozott, élvezetes bor. 6p

spanyolsb3.jpgBodegas Hispano+Suizas Impromptu Sauvignon Blanc 2019 Utiel-Requena
Három barát, Marc Grin, Pablo Ossorio és Rafael Navarro közös vállalkozása az Utiel-Requena borvidékén alapított pincészet. A birtokhoz 61 hektár szőlő tartozik, amelyen chardonnay, sauvignon Blanc, verdejo, bobal, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, syrah, pinot noir és petit verdot terem. A száraz borok mellett édes bort és cava-t is palackoznak.
A krétás-agyagos talajról szüretelt szőlő bogyózás és zúzás és 1 órás áztatás után a must 400 literes amerikai tölgyfahordókban erjedt, majd seprőn pihent palackozásig.
Az illat kifejezetten visszafogottan indul és közepes intenzitásig jut, benne egres, citrusok, zöldalma, éretlen körte, egy kevés sárgadinnyehéj, idővel némi hordófűszer és halványan benzines jegyek. A korty kerek, a magja enyhén krémes, jól megtartják a savak, enyhe cserességet, fenolosságot is érezni. Ízben az illat gyümölcseihez csatlakozik egy kevés sárga alma, sárga szilva, és némi grapefruit-os kesernye, az ízintenzitás is alacsonyabb a vártnál. Vannak erényei, de valahogy nem áll össze az egész, kevés az intenzitás, a zamat, a lendület. 5p

spanyolsb2.jpgFamilia Torres Fransola Sauvignon Blanc 2018 Penedés
Több kontinensre és országra kiterjedő óriási borbirodalom, amely Spanyolország számos borvidéke mellett Chile-ben és Kaliforniában is rendelkeznek területekkel. Spanyolországban kb. 1100 ha saját, és ugyanennyi felvásárolt szőlőből készítenek bort és párlatokat, ami éves szinten 31 millió palack bort és 6 millió palack brandy-t tesz ki. A chilei birtok 400 ha szőlővel rendelkezik, a kaliforniai Marimar Estate ehhez képest törpebirtok: jelenleg 32 hektár az ültetvények területe.
A magasan fekvő Fransola birtoktest 25 hektárnyi sauvignon blanc parcelláiról szüretelt szőlő új amerikai hordókban erjed, majd 4 hónapig seprőn érlelődik.
A sor papíron legkomolyabb borát elvitte a TCA. Érezni némi édes citrust, érett sárga húsú gyümölcsöt és vaníliát, valamint jónak tűnő egyensúlyt a kartonpapír-hegyek alatt, de sajna ez a palack menthetetlen. :(
Egy későbbi alkalommal sikerült ezt a bort is megkóstolni, akkor ez került be a jegyzetfüzetbe: 
Eleinte visszafogott az illat, egy kevés gyömbér, fehér virág tűnik fel, érett fehér húsú gyümölcsökkel. Másnapra nyílik  ki, érett alma, egres, ananász, szegfűszeges, szegfűborsos fűszeresség és kandírozott citrusok díszítő motívumaival. Széles savak és határozott hordó keretezi a tágas, jól kitöltött kortyot, egy picit talán rátelepszik a fa a gyümölcsökre. Az érett sárga húsú gyümölcsök mellett édesfűszerek, gyömbér, citrusok, enyhe trópusi érintés és pörkölési aromák adják az ízképet. 6p+

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8616658276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása