A Borrajongó

Osztrák legendák III. - Andreas Tscheppe, Schloss Gobelsburg, Krutzler

2021. augusztus 13. 06:00 - furmintfan

Újra három hoztam három bort, három neves osztrák pincészet, három borvidék, három különböző borászat és borstílus.

osztraklegendak2021_2.jpg

Ezúttal egy stájer sauvignon blanc, egy kamptal-i csúcs-veltelini és egy vashegyi vörös házasítás kerül terítékre.

andreastscheppeweinbauerblauelibellesauvignonblanc2018.jpgAndreas Tscheppe Blaue Libelle Sauvignon Blanc 2018 Steiermark
Andreas Tscheppe neve leginkább a natúrboros szcéna képviselői számára lehet ismerős, akárcsak a testvére, Ewald Tscheppe által irányított Weingut Werlitsch. Andreas a családi birtoktól különválva 2006 óta járja saját útját, bár borai a saját feldolgozó elkészültéig továbbra is a családi borászat pincéjében készülnek el. A borász által kialakított teraszokon sauvignon blanc, chardonnay, gelber muskateller (sárgamuskotály) és goldmuskateller terem. Természetesen a szőlőben biodinamikus művelés, a pincében minimális beavatkozással folynak a munkák. A borok legalább 18 hónapot töltenek nagy hordókban, finomseprőn, majd minimális kénszintekkel kerülnek palackba.
A "kék szitakötő" mészköves opok talajon termett alapanyaga bogyózást és préselést követően 2-15 éves, 300-2000 literes hordókban erjedt 2 hónapig, kevés kén hozzáadása mellett, majd 16 hónapos hordós érlelést követően, szűrés és derítés nélkül került palackba.
Az illatban édes citrusok, barackfélék, sárga húsú gyümölcsök dominálnak, eleinte egy kis gyertyafüst, majd egyre inkább sárgabarack, körtekompót veszik át a főszerepet. Érezhetően minimális kénnel lett letöltve, de tiszta és 2-3 nap után sem inog meg. A korty gazdag, tartalmas, életteli, végig van benne valami vibrálás, a lecsengése is rendkívül hosszú. Barackfélék, sárga alma, körtekompót, édes citrusok, narancs, pici zöld tea, halvány sósság és zöld teás, gyógyteás aláfestés, almahéj, a finisben enyhe fanyarság. 7p (13000 Ft - Lees Brothers)

schlossgobelsburglammgrunerveltliner2017.jpgSchloss Gobelsburg Lamm Grüner Veltliner 2017 Kamptal
A Weingut Schloss Gobelsburg kétségkívül Kamptal egyik legismertebb és egyik legelismertebb pincészete. A kastélyt először 1074-ben említik írásos források és már 1171-ben foglalkoztak gyümölcstermesztéssel, ezen belül szőlőtermesztéssel és borászattal ezen a helyen, ezért ebben az évben ünneplik a pincészet 850. születésnapját. 1740-ig bezárólag 19 különböző család tulajdonában állt a birtok. Ekkor került a cisztercita Zwettl apátság tulajdonába a frissen felújított kastély, és ezzel új Gobelsburgi (Steinsetz, Haide, Redling) szőlőterületek is kapcsolódtak a már meglévő dűlőkhöz (Gaisberg, Renner, Lamm). A 19. századra már 85 ezer liter bor készült itt évente, melyek vagy a termőterületről (Nussberger, Zöbinger, Gobelsburger) vagy a felhasználási módról (Messwein, Conventwein) lettek elnevezve. A 19. század közepétől palackoztak is a kastélyban, de ekkor még a többség a kis-hordós értékesítés volt. 1958-tól a későbbi zwettl-i főapát, Bertrand Baumann atya vezette a pincészetet, aki maga is nagyszerű szakember volt, rovarirtókat már ekkor sem használtak a szőlőben. 1996-tól a kastélyt és a borászatot Michael Moosbrugger vezeti, aki gyorsan Ausztria legjobb borászatai közé kormányozta a pincészetet.
A birtok mintegy 80 hektáros területének felén grüner veltliner, negyedén riesling terem, míg a maradék kék szőlő ültetvényekből áll, pinot noir-ból, zweigelt-ből, st. laurent-ből és merlot-ból. A borkészítés során a szőlők minőségétől függően alkalmaznak acéltartályos és fahordós erjesztést egyaránt, az érlelés során használt kis és nagy tölgyfahordók kizárólag a közeli Manhartsberg erdeiből származó fából készülnek. Néhány éve új borsorozattal jelentkeztek, ezek a borok a ’Tradition’ nevet kapták, és tradicionális, hosszabb érlelési idő után kerülnek piacra.
A Lamm dűlő a Heiligenstein délkeleti lejtőjén terül el. A területet főként agyagpala és vörös iszapkő alkotja. A közel 40 éves tökékről szüretelt szőlők bora hagyományos 25 hektoliteres Osztrák Manhartsberg erdőből származó tölgyfában érlelődött.
Lassan nyílik az illata, de érdemes neki időt hagyni, sokat változik a pohárban, folyamatosan újabb rétegek tárulnak fel és tolódnak erre-arra a hangsúlyok. Fehér húsú gyümölcsök - alma, körte, őszibarack, citrusok - narancs, grapefruit -, egy kis sárgadinnye, némi fehérbors és gyömbér. Kóstolva lédús, rétegzett, nagyon zamatos és tökéletes egyensúlyt produkál. A sav nem nagyon élénk, észrevétlenül olvad a kortyba, de szép ívben húzza magával a bor közepes testét. Sok csúcs-veltelinit kicsit farnehézzé tesz a nagy test és az emelkedett alkohol, ez a bor viszont nagyon elegáns, szinte lebeg a szájban. A komplex ízvilágot narancs, mandarin, érett fehér húsú gyümölcsök, egy kevés mangó, némi grapefruit, citromhéj, sokféle fűszer (megint gyömbér, fehérbors, stb.) alkotja, a hosszú lecsengés kifejezetten fűszeres. Zöldveltelini-etalon. 7p+ (15900 Ft - DropShop)

krutzleralterweingarten2017.jpgWeingut Krutzler Alter Weingarten Ried Weinberg 2017
A Dél-burgenlandi Weingut Krutzler több, mint 50 éves múltra tekint vissza, 1966-ban kezdett a család minőségi borkészítéssel foglalkozni. Hermann Krutzler a 70-es évek végén palackozta le az első kivételes minőségű, egyedi stílusú és karakterű borait, majd fiaival, Reinhold-dal és Erich-hel (aki azóta Wachauban feleségével a Weingut Pichler-Krutzler-t jegyzi) a kilencvenes évek elején együtt hozták létre a régió egyik ikonborát, a Perwolffot. Jelenleg 12 hektárt művelnek Eisenberg és Deutsch-Schützen környékén, a család több generációja együtt dolgozik a borászatban.
Fenntartható szőlőművelés, kézi szüret, alacsony hozam, a pincében minimális technológiai beavatkozás jellemzi a szemléletet. A hangsúly természetesen a kékfrankoson van, de merlot, zweigelt, olaszrizling, gemischter satz és borpárlat is palackba kerül a pincénél.
92% kékfrankos és 8% zweigelt házasítása 46 éves tőkékről. A bor nyílt kádakban erjedt, majd az almasav bomlás nagy méretű fahordókban zajlott, végül a bor 500 literes tölgyfahordókban érlelődött 18 hónapig.
Bontás után enyhén animális, bőrös, ez a háttérben végig meg is marad, eleinte van egy kis tökmagos fedettség és pici redukció is az illaton, de ez kiszellőzik. Érett meggy, egy kevés málna, némi édesfűszer, vanília, marcipán, meggymag jelentkezik még. A test közepes, feszes sav, érett, a korty vége felé tartva kissé poros és enyhén szárító tannin keretezi. Az érett meggyes, meggymagos jegyek mellett ízben is érezni egy kis animális színezetet, valamint sós, vasas, véres jegyeket, a hordó jelenléte nem túlzó. Karakteres, komoly bor. 6p+ (7200 Ft - finewines.hu)


A borászatok honlapjai:

ttp://www.at-weine.at/

https://www.gobelsburg.at/en/

https://krutzler.at/en/

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5416648266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2021.08.13. 08:33:06

A Schloss Gobelsburg 2. legdrágább rajnaija (Gaisberg) is hasonló karakter - ez az évjárat már sajnos kifutott.
Az árképzés pofátlan, a Lamm a labancoknál 30 euro körül megvehető kereskedőnél is.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2021.08.13. 08:56:15

@Hepci: Igen, a Gaisberg Riesling is brutál jó.
Én is a sógoroknál vettem a Gobelsburg-ot. ;)
süti beállítások módosítása