A Borrajongó

Páger Pince kóstoló a Kálvária Pincében

2021. június 25. 06:00 - furmintfan

A Kézdy Dániel nevéhez fűződő budakalászi Kálvária Pince a tavalyi Centurio kóstoló után idén júniusban is egy mátrai borászt látott vendégül: ezúttal Páger Mátyás és a Páger Pince borai voltak az est főszereplői. Idén februárban kóstoltam az akkor frissen megjelenés előtt álló 2019-es borokat (itt írtam róluk), akkor nagyon ígéretesnek tűnt a szortiment. Most néhány frissebb és korábbi évjáratú tétellel egyaránt kibővített sor alapján meggyőződhettem róla, hogy nem délibáb volt a februári pozitív benyomás, és a régebben kóstolt borok is minimum hozták az elvárt formájukat, vagy akár javultak is.

pagerpince202106_1.jpg

Ismétlésképpen a pincéről pár szóban: A Páger Pince Gyöngyöspatán működik, szőlőik nagy részben a gyöngyöspatai Gereg-dűlőben találhatóak, de Gyöngyöstarjánban is vannak ültetvényeik. A saját termést vásárolt szőlővel is kiegészítik, nem kis részben azért is, hogy mielőtt egy adott szőlőfajta telepítéséről döntenének, tapasztalatszerzés céljából kísérletezzenek vele egy kicsit. Páger Mátyás nem szereti skatulyákba helyezni a magát, de az alapvetés, hogy csak felszívódó szerek mellőzésével művelt szőlőből készülhetnek a borok, ez vonatkozik a vásárolt termésre is. A pincében borászati segéd- és adalékanyagtól mentesen, alacsony kénszinttel dolgoznak, kísérletképpen akadnak kénmentes borok is, de a teljes kénmentesség nem cél.

pagerpince202106_2.jpg

(Páger Mátyás)

Kékfrankos Rosé 2019
Halvány, pirkadt színű, enyhén opálos rosé, láthatóan van benne egy kis CO2 is. Eredetileg pezsgő alapbornak szánta a borász, de végül csendes bor lett belőle. A szerkezet stabil, de ez nem egy klasszikus gyümölcsbomba rosé, kicsit tompa, egy kevés piros gyümölcs színezi, amelyet a borral lepalackozott seprő krémessége és a korty végén némi kesernye egészít ki. 4p

Páger Pince Szürkebarát 2019
Mérsékelt illat, benne egy kevés virág, kókusztej, őszibarack, ananász, fehér húsú gyümölcsök - ahogy a borász mondja, kicsit egy pina colada-ra emlékeztet. Széles savai a korty második felére kicsit lelágyulnak, a szerkezetet még egy kis cseresség tartja. Halvány narancsos, ananászos, őszibarackos, enyhén fűszeres ízvilág, a végén egy kis kesernyével. 5p-

Páger Pince Rajnai Rizling 2019
Most kicsit talán visszafogottabb, mint télen volt, a hordó fűszerei visszább húzódtak, a háttérben maradnak, citrusok, citromfű, körte, őszibarack, nyomokban talán egy kevés jázmin érezhető. Feszes savak, egy kevés maradékcukor, szépen fűszerező hordó, leheletnyi cseresség keretezi a bort, van még benne egy kis rusztikusság, de úgy tűnik, hogy szépen meg fogja enni a hordót. Ízben is citrusok, fehér húsú gyümölcsök, mandarin, citromhéj, egy kevés édesfűszer díszíti. 6p

Páger Pince Zöldveltelini 2019
Most ennél a bornál is kicsit lejjebb tekerték a hangerőt illatban - most mondjuk közepes intenzitású -, de így is összetett és vonzó: különféle sárga húsú gyümölcsök, pici hordófűszer, vaníliakrém adják az aromákat. Kóstolva húsos, finoman krémes, jó savak tartják, a hordó itt kicsit határozottabb talán, mint az előző boroknál, de nem túlzó és szépen illeszkedik a bor stílusához. Az érett, buja gyümölcsösséget - sárga húsú őszibarack, sárgabarack, mangó, narancs - finom krémes-fűszeres motívumok kísérik. 6p+

Páger Pince Narancsbor 2019
70% tramini, 30% cserszegi fűszeres. Szépen nyílik, egyre több réteg tárul fel benne, szinte négyzetre emeli a két fajta legszebb tónusait: narancshéj, narancsolaj, keleti fűszerek, körtekompót, levendula, édes szőlő. Számomra a szédítő illat többet adott, mint amennyit szájban hozott a bor, ott kicsit csökken az intenzitás. A savak aránylag lágyak és kicsit rövidebben tartanak a vártnál. Ezzel együtt ez egy nagyon szép, tiszta, izgalmas és jól fogyasztható narancsbor. 5p+

Páger Pince Kékfrankos Natúr 2020
Koronazárral zárt, ún. hamburger-módszerrel erjesztett, "hordómentes" kékfrankos, kén nélkül, seprővel palackozva. Csupa gyümölcs: cigánymeggy, vad erdei szamóca, borsos fűszeresség jellemzi. Könnyű, laza, zamatos bor, aránylag lágyabb érzetű savval, egészen minimális tanninnal. Nyári gyümölcsbomba, akár fröccsként is jól működhet. 5p+

Páger Pince Kékfrankos 2019
Érett szeder, cigánymeggy, vad erdei gyümölcsök, kökény, fekete bors. Karcsú, elegáns bor, viszonylagos könnyedségéhez képest nagyon tartalmas, a kevés tannin még picikét érdes, simulhat egy keveset a palackban. Intenzív és kiegyensúlyozott, ízében is visszatér az izgalmas, fanyarkás, cigánymeggyes, vad erdei gyümölcsös, kökényes, borsos világ. 6p

Páger Pince Kékfrankos 2018
Érett kék áfonya, fekete ribizli, málna egy kis fűszer és hűvös gyógynövény vezeti az illatot, és ízben is ezek a motívumok köszönnek vissza. Az elején érezhető egy kis mák, de ahogy levegőzik, egyre fiatalosabbnak tűnik a bor. Talán a pici maradékcukornak köszönhetően éreztem benne egy kis édeskés őszibarackos-mangós aromát, ami olykor soproni kékfrankosokban lehet felfedezni. A 2019-esnél teltebb, vastagabb, krémesebb, simább, jobban össze is simult, más karakter, ugyanúgy izgalmas. 7p-

Páger Pince Cabernet Sauvignon 2019
Áradó, buja illat: áfonya- és ribizlifélék, keleti fűszerek, borsfélék, virágok, egy minimális zöldpaprika. Kóstolva karcsú, lendületes, gördülékeny a tannin mennyiségre nem sok, de további feszességet, kis húzást kölcsönöz. Izgalmas, nagyon fűszeres, fekete és kék bogyós gyümölcsök adják az aromákat szájban is. Nem egy tipikus magyar "izombor" cabernet sauvignon, engem nyomokban egy hűvösebb borvidékről származó syrah-ra is emlékeztetett. 6p

Páger Pince Cabernet Franc 2019
Érett piros gyümölcsök, gazdag fűszeresség szövi át: földieper, málna, áfonya, szeder, rózsabors, keleti fűszerek, pici virág. Testben, struktúrában feljebb léptünk, ez egy komolyabb, vastagabb bor, széles savak, érett, bársonyos tannin, finoman melegítő alkohol keretezi, de nehézkességnek, vagy lekváros aromáknak nincs nyoma. Ízében is visszatérnek az érett gyümölcsök, a fűszerek. Most még fiatal és egy kicsikét rakoncátlan a szerkezet, még kerekedhet a palackban, de már most is szép bor és ígéretes jövő előtt áll. 7p

Páger Pince Tramini 2019
Kénmentesen palackozott bor traminiből. Moderált intenzitású illatában méhviasz, méz, egy kevés mangó és ananász. A korty kerek, széles, enyhén krémes, finom cseresség mellett a savak jól kezdenek, de lelágyulnak. Érett őszibarack, körte, zöld tea, krémes jegyek jellemzik. 5p

Páger Pince Feketeleányka 2017
Egzotikus aromatika: kék virágok, keleti fűszerek, édesre érett és frissen dzsemmé főzött fekete ribizli, erdei gyümölcsök, enyhe földesség. Szájban telt, meleg érzetű, sima tannin és gömbölyded, puha tapintású sav fogja közre. Pikáns, izgalmas, karakteres bor. 6p

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5116598272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása