A Borrajongó

Páger Pince - Bemutatkoznak a 2019-es borok

2021. március 08. 06:00 - furmintfan

Lassan külön sorozatot indíthatnánk "borok a nappaliban" címmel, annyi pince teljes vagy részleges szortimentjét kóstoltuk meg, a pandémia miatt kényszerűségből a nappali négy fala között. Újabb borászat következik a sorban, ezúttal annyi a változás, hogy kivételesen nem az én nappalimban kóstoltuk a borokat, hanem a borászéban, még ha az ebben az esetben nem is a borvidéken van.
A gyöngyöspatai Páger Pincéről az utóbbi két évben többször volt szó a blog hasábjain, a tavaly forgalomba került első borok után lassan érkezik a második kör, a 2019-es tételek képében. Páger Mátyással, a pince tulajdonos-borászával és Németh Richarddal, Matyi legjobb barátjával, szakmai támogatójával és egyben a pince grafomán szócsövével ültünk le egy kis baráti borozással egybekötött "szakmázásra". Megkóstoltuk a hét bort, ami kereskedelmi forgalomban is megjelenik, majd előkerült még bónusztételként egy pét-nat és egy kénmentes narancsbor is, amelyekből egyelőre amolyan kísérletképpen minimális mennyiség készült, de nem kizárt, hogy a jövőben egyik, vagy másik nagyobb szerepet is kap.

pagerpince202102.jpg

Ismétlésképpen: a Páger Pince Gyöngyöspatán működik, 2 hektár saját szőlővel rendelkeznek, amelyek túlnyomórészt a Gereg-dűlőben találhatóak. A szőlőt vegyszermentesen, csak kén, réz, narancsolaj használatával gondozzák, míg a pincében borászati segéd- és adalékanyagtól mentesen dolgoznak. Alacsony kénszintre törekednek, de a teljes kénmentesség nem cél. A saját termést vásárolt szőlővel is kiegészítik, optimális esetben ezt az alapanyagot is organikus szemléleten gondozza a gazdája.
A végleges szortiment még alakulóban van, egyelőre nagy a kísérletezőkedv, akár a szőlőfajtákat, akár a borfajtákat illetően. Törekszenek a terület adta, természetes, izgalmas hű visszatükrözésére, és a limitált szériás borokat elsősorban a gasztronómiai szektorba szánják. A kékfrankos a legfontosabb fajtájuk, illetve boruk, de a zöldveltelininek és a rajnai rizlingnek is fontos szerepet szánnak a továbbiakban.

Kicsit szűkre volt szabva az időm a kijárási korlátozás miatt, de a forgalmi tételekre igyekeztem nagyobb figyelmet fordítani, a két ráadásnak már kicsit rapid randi jellege lett. :) Lássuk a borokat! (A fotón a palackok sorrendje nem tükrözi a kóstolásét)


Páger Pince Szürkebarát 2019
A Gereg-dűlő öreg tőkéiről két részben, két hét eltéréssel szüretelték a szőlőt. Mindkét frakció 1-1 napig állt héjon, majd a bor egyharmada egy 300 literes light pörkölésű, elsőtöltésű hordóba, kétharmada tartályba került. Fél éves finomseprőn történő érlelés, majd egalizálás után durva szűréssel, derítetlenül lett palackba töltve.
Visszafogott illat- és ízvilág jellemzi, őszibarackos, almás jegyek, köves, virágos, sós mandulás villanások. Aránylag lazább szövésű, pont elegendő sav támogatja, az áztatás enyhe cserességet és egy leheletnyi kesernyét is belecsempész az összképbe. 5p (2900 Ft)

Páger Pince Rajnai Rizling 2019
A Kövesd-dűlő szűztermése ez a rajnai rizling, amely zúzást-bogyózást követően 300 literes M+ pörkölésű, új hordóban erjedt, fél évig maradt seprőn, durva szűrés után, derítetlenül került palackba.
Illatát a körte és az őszibarack mellett a hordó fűszerei határozzák meg, a lendületes kortyban citrusok is csatlakoznak. A savak feszesek - főleg a korty elején -, de nem élesek, a hordó és a 7 g/l maradékcukor teltebbé teszi a bort és savaknak is ellentart. A fa jelenléte elég határozott, ahogy illatban, úgy ízben is, de szerencsére nem nyomja le a gyümölcsöket, és nem ül rá úgy a borra, mint sok agyonhordózott magyar rajnai rizling esetében. Izmos, vállas bor, tömör gerinccel, egyelőre még csikókorban. Az idealizált német riesling-vonaltól nagyon távol áll, egészen más stílust képvisel. Engem kicsit egy csiszoltabb savú furmintra emlékeztetett az összhatás, de akárhogy is nézem, bejött, és ha bedolgozza a hordót, akár még jobb is lesz, most legyen 6p. (4000 Ft)

Páger Pince Zöldveltelini 2019
A Csák-berek-dűlő 35 éves tőkéiről származik az alapanyag, amely zúzás bogyózás, valamint ülepítés után 300 literes médium pörkölésű, első töltésű hordóba került. Fél éven át érlelődött finomseprőn, hogy ezt követően egy gyenge szűrés után derítetlenül kerüljön lepalackozásra.
Gazdag, hedonista illat, a hordós érlelésből, a seprőn tartásból és az érett gyümölcs jegyeiből egyaránt kapunk. Körte, ananász, egy kis déligyümölcs, pici vanília, minimális kókusz, vajas-krémes aláfestés. Telt, vastag bor, a nagy testet határozott savak és jól adagolt hordó keretezik, a lecsengés szép hosszú. Komoly anyag, igazi nagyboros ambíciókkal. 6p+ (4950 Ft)

Páger Pince Narancsbor 2019
A Kecskekő oldalán, a Hajmal-dűlőben termett szőlő kézi bogyózást követően két hétig erjedt nyílt kádban, majd egy rövid tartályos pihentetés után kerültek összeházasításra a következő arányban: 30% cserszegi fűszeres, 70% tramini.
A két illatos fajta a héjon tartásnak köszönhetően nem eredményezett egy parfümös bort, aromatikája diszkrét, de rétegzett, megidézi a fajták jellemző jegyeit. Narancshéj, szőlő, rózsavíz, keleti fűszerek, pici méz és méhviasz, halvány animalitás a háttérben. A korty kerek, az aránylag lágyabb savak mellett enyhe cseresség, pici kesernye ad tartást a bornak. 5p (5500 Ft)

Páger Pince Cabernet Sauvignon 2019
Az alapanyag egy hónapon át erjedt „hamburger” módra: a kád aljára egész fürtök kerültek megtaposva, a közepét érintetlen egész fürtök, a tetejét kézzel bogyózott, ép szemek töltötték ki. Préselés után 300 literes használt tölgyfahordókban pihent 10 hónapon át.
Intenzív illat, friss gyümölcsök - hőmérséklettől is függően cseresznye, eper, szeder -, amelyeket virágok, fűszerek, pici rózsabors kísér, valamint egészen minimális animalitás. A korty karcsú, lendületes, gördülékeny savai repítik, miközben a feldolgozás módjából adódóan mennyiségre nem sok, de további feszességet, kis húzást kölcsönöz. Ízben az illat gyümölcseit részben borsos, részben izgalmas kocsányos fűszeresség fogja át, a háttérben feltűnik egy enyhe vasas kútvizes aroma. 6p- (4800 Ft)

Páger Pince Kékfrankos 2019
Kecskeméti (KT1) és burgenlandi (A4) klónok termése a Geregről, 3 hétig erjedt nyílt kádban, majd 500 literes, másodtöltésű tölgybe került, 10 hónapra.
Kék- és vörös bogyós erdei gyümölcsök, virágok, fűszerek uralják illatát. Kóstolva karcsú, szinte légies, mégis tartalmas bor, remek savakkal, finom tanninnal. Frissebb, filigránabb, mint az érettebb karakterű, testesebb 2018-as előd - bár az is jó bor volt -, a 2019-es sokkal inkább követi a manapság "divatos" kékfrankos stílust. Erdei gyümölcsök dominálnak ízében is - áfonya, szeder leginkább -, finom fűszerességgel, nagyon jó fogyaszthatósággal. Az alkohol 14%, de fel sem tűnik, olyan simán siklik a bor. Elegáns, nagyon szerethető kékfrankos. 6p (5500 Ft)

Páger Pince Cabernet Franc 2019
Zúzás-bogyózás után három hétig erjedt nyílt kádban, majd préselést követően 500 literes hordóba került 10 hónapra, végül szűretlenül, derítetlenül került palackba.
Gazdag illatában szuperérett gyümölcsök, egy kis aszalt meggy, pici édesfűszer, a háttérben fekete bors, szegfűszeg, grillezett kápia paprika, cseppnyi balzsamecet. Testes, komoly bor, struktúráját széles savak, érett, bársonyos tannin, finoman melegítő alkohol jellemzik. Ízében is visszatérnek az érett gyümölcsök, a fűszerek, az érintésnyi balzsamecet. A legkomplexebb vörös tétel, mondhatjuk, hogy a pince nagy vörösbora, várhatóan több éves érlelési potenciállal. 6p+ (5300 Ft)

Páger Pince Tramini 2019
Kénmentesen palackozott bor traminiből. Moderált intenzitású, kicsit bátortalan illatában méhviasz, méz, egy kevés mangó. A korty kerek, széles, finoman krémes, kicsit lágy savakkal operál. Citrusok, grapefruit, egy kis mangó, enyhe héjas kesernye, krémes jegyek, és bujkál benne valamiféle nehezen meghatározható vadság is. 5p

Páger Pince Szürkebarát Pét-Nat 2020
Almás, körtés, mogyorós illat, ízben még egy kis sárgabarackkal, jó savakkal, finom krémességgel, kissé gyorsan feloldódó bubikkal. 5p


Páger Mátyásnak és Németh Richardnak köszönöm szépen a kóstolót!
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1816442376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása