A Centurio Szőlőbirtok 2019-es Birtokborával nyitottam a júniusi mátrai boros kitekintést, és most a Centurio Szőlőbirtok kóstolójának jegyzeteivel zárom a sorozatot. A járvány miatt Ludányi Balázs és Kézdy Dániel által régóta tervezett Centurio-kóstoló a budakalászi Kálvária-pincében tavasszal nem kerülhetett megrendezésre, de június elején végre pótoltuk.
A Centurio Szőlőbirtok mindössze három hektárnyi területtel rendelkező kis családi birtok Gyöngyöstarjánban. A két dűlő - Diós és Fáy-domb - hozamkorlátozott szőlőjéből saját élesztőkkel, hagyományos feldolgozással születnek a borok Ludányi Balázs kezei között. Ahogy Balázs mondja: a szőlőben maximalista, a pincében minimalista, ugyanakkor a teljesen szélsőséges megoldásokat is kerüli. 2020-tól hivatalosan is elindult a szőlőben az áttérés az organikus művelésre. A feldolgozás során a színlé kerül a dűlős borokba, a préslé egy része a többi borba, az utolsó frakcióból pedig nem is készül bor. A kis területen elég sok fajtával foglalkozik a borász, de a kékfrankosnak különösen nagy figyelmet szentel, szerinte ez lehet a Mátrai borvidék kiemelt szőlőfajtája, a Diós pedig ideális termőhelyi adottságokkal rendelkezik.
Az eseményre igen szép létszámban érkeztek érdeklődők, végül a házigazda és a borász két pinceág között ingázva tartotta meg a kóstolót. Tizenegy tétel szerepelt a sorban, majd a kóstoló "hivatalos" része után műsoron kívül volt szerencsém még egy bort megkóstolni.
Centurio Birtokbor 2019
Az illata ezúttal visszafogottabb volt, mint amikor a kóstoló előtt egy héttel egy komplett palack tartalmát kortyolgattam el, bár érzésem szerint a pohárnak is lehetett ebben szerepe. Sárga és fehér húsú gyümölcsök határozzák meg most is, leginkább nektarin és narancs. A testhez mérten jó a sav, érezhető egy kis cseresség, a korty végén leheletnyi kesernye. 5p+
Centurio Birtokbor 2018
Érezhetően melegebb év szülötte, az illat is érettebb, a bor testesebb, lustább, lazább szövésű. Érett-túlérett sárga húsú gyümölcsök, trópusiak, sárgabarack, egy kevés tejszín adják az aromákat. A korty vastag, széles, krémes, némi maradékcukorral, lágyabb savakkal és magasabb alkohollal. 5p+
Centurio Diós Olaszrizling 2019
Virágos, fehér gyümölcsös illat, pici zöldfűszerrel és kézkrémes jegyekkel. Szájban könnyeden, gördülékenyen indul, pont jó savakkal, egy kevés maradékcukorral fehér húsú gyümölcsökkel, de kortyközéptől barackmagos kesernye árnyékolja le az egészet. 4p
Centurio Első Fejtés 2019
Szürkebarát "rosé", két szüreti időpontból, az első szüret alapanyaga 4 napot ázott héjon. Az illat kissé zavaros, húslevessel nyit, kicsit lassan tisztul. Kóstolva viszonylag egyszerű, nem különösebben intenzív, de jól iható, arányos, őszibarackos árnyalatokkal, fanyar aláfestéssel. 4p
Centurio Fáy-domb Hárslevelű 2018
Első szippantásra régi Balassa-borokat idéz: intenzív és buja illata érett-túlérett sárga húsú gyümölcsöket, trópusiakat áraszt, vaníliával, süteményes jegyekkel. Savai lágyak, a korty puha tapintású, krémes, telt, kicsit lusta, a hordó is elég határozott, az alkohol is melegít. Ugyanakkor a bor gazdag, hedonista, sok sárga húsú és trópusi gyümölcsöt, édesfűszert vonultat fel. Túlérett gyümölcsös, késői szüretes, tokaji hangulat szövi át, kicsit lehetne lendületesebb, ízlés dolga, hogy ez a stílus kinek mennyire jön be. 6p-
Centurio Fáy-domb Sárgamuskotály 2018
Lassan nyílik meg, később sem válik pacsulivá, ízlésesen közvetíti a fajta karakterét. Szőlő, szőlővirág, licsi, ananász, enyhe szőlőmagos-szőlőhéjas fanyarság adják az aromákat. Könnyedsége mellett arányos, kellően tartalmas, és elegánsan, mértéktartóan mutatja meg a fajtajelleget. 6p-
Centurio Fáy-domb Cuvée 2017
Hárslevelű, szürkebarát és sárgamuskotály, egybe szüretelve, 48 óráig héjon tartva. Érett gyümölcsök, körte, pici banán, diszkrét édesfűszeres háttér. A korty tartalmas, kellően élénk sav támogatja, egy kis maradékcukor itt is érezhető, a hordó is megjelenik, de nem túlzóan. Érett fehér és sárga húsú gyümölcsök, narancs, körte, sárga húsú őszibarack, finom fűszeresség. A sor legjobb fehérbora. 6p+
Centurio Diós Kékfrankos 2018
Szép, összetett illat, fűszerek, virágok, pici bors, erdei gyümölcsök, ribizlifélék és szeder. Kóstolva lédús, zamatos, elegáns, remek sav és jól eltalált hordó keretezi. Meggy, erdei gyümölcsök, izgalmas fűszeresség jellemzi ízét. 6p+
Centurio Diós Kékfrankos 2017
A 2018-as után az aromák alapján ez egy kissé alulérettebb alapanyagból készült, ugyanakkor az előzőnél idősebb bort sejtet. Hűvös illatában savanykás piros bogyósok, meggy, piros ribizli, ami ízben egy kis meggyszáras jeggyel egészül ki. Karcsú, nyurga test, élénk savak, kevés tannin, könnyed korty. 5p
Centurio Kékfrankos Válogatás 2015
Szintén a Diós termése. Érett erdei gyümölcsök, meggy, málna, pici bors és zöldfűszer színezi, a palackérettség éppen kezdi megérinteni. (Bő egy óra múlva az egyik nyitott palackból visszakóstolva azért megjelent már benne egy kevés mák is.) Egységes szerkezet, jó sav, szépen támogató tannin, jó hossz és intenzitás jellemzi. Ízben az érett gyümölcsöket és a háttérben megjelenő fűszereket halvány édességérzet kíséri. 6p+
Centurio Késői Szüret 2019
Késői szüretelésű, töppedt zenit és sárgamuskotály, 172 g/l maradékcukorral. Szép késői szüretes aromák: őszibarackbefőtt, ananász, licsi, trópusi gyümölcsök, töppedt szőlő. A korty zamatos, kerek, finoman krémes, enyhe édességhangsúllyal. 6p
Centurio Liberty 2017
Ez már a ráadás volt, az egyik vendég vásárolt és bontott is egy palackot, és engem is megkínált. A pince csúcs vörösbora, kékfrankos és cabernet franc házasítása. Intenzív hordós fűszeresség, érett erdei gyümölcsök és meggy találkoznak illatában és ízében is. Feszes sav vezeti a kortyot, a hordó viszont a közepesnél nem nagyobb testű borhoz képest mintha túl sok lenne. 5p+
Kézdy Dánielnek és Ludányi Balázsnak köszönöm szépen a meghívást a kóstolóra!