A Borrajongó

Heimann ikonok

2021. május 31. 06:00 - furmintfan

Pünkösd vasárnapján hosszú idő óta először ültünk össze újra barátilag-borblogilag rszabi és ungert társaságában, igyekeztünk ehhez méltó módon ütős sort összehozni a találkozóra. Azt találtuk ki, hogy a Heimann Családi Birtok három ikonikus vörösborát bontjuk ki a jeles alkalomból. Sokáig gondolkoztam, mi lenne a megfelelő felvezetés a három vörös nagyágyú előtt, a válasz közben az otthoni készletben lapult. Mi más is lehetne az ideális kezdés, mint a pince fehérborának aktuális évjárata?
Így a vasárnap esténk négy üveg Heimann-bor társaságában telt, lássuk, mit rejtettek a palackok.

heimann.jpg

Abban teljes volt az egyetértés, hogy a viognier kellemes felvezetés volt, a három vörösbor pedig egységesen komoly színvonalat hozott. Az értékelés szempontjából leginkább talán a jelenlegi állapot és a jövőt illető kilátások terén lehetett különbséget tenni, e két szempont szerint teljesen máshogy működtek a trió tagjai.
Az Agnust kitöltve mindhárman megjegyeztük, hogy igazából egyikünk sem nagy merlot-rajongó, azután széles mosollyal süppedtünk bele az Agnus puha ölelésébe. Az Agnus tud mindent, ami egy csúcs-merlot részéről kötelező, ráadásul már most is remekül fogyasztható (akár szólóban is). Jelenlegi formájában a sor favoritja, cserébe jó eséllyel ez kínálja hosszú távon a legkevesebb izgalmat a trióból.
Szerintünk amit az ikonikus Barbár az utóbbi esztendők műhely munkái során nyert a réven, azt elveszítette a vámon: csiszoltabb, elegánsabb lett az évek során, de az a lehengerlő őserő, vibrálás, ami az első évjáratokat jellemezte, most hiányzik. Tévedés ne essék, ez most is egy kiváló bor és profi munka, de az első Barbárokban megtalált x-faktor mintha kiveszett volna az utóbbi néhány kiadásból.
A Franciscus kétségtelenül izgalmas, de egyelőre még inkább betöltetlen ígéret, betöretlen csikó. Ahogy a sagrantino fajtától is várható, ilyen fiatalon még harapós, rakoncátlan, egyelőre inkább csak komolyabb húsok kísérőjeként érdemes fogyasztani, cserébe hosszú élet várhat rá.

Rszabi tömören, hat szóban összefoglalta a lényeget:
Agnus: Finom.
Barbár: Profi.
Franciscus: Izgalmas.

Részletesebben négykezes formában:

heimannviognier2019.jpgHeimann Viognier 2019
A szőlő nagy része a Bati kereszt dűlőben, a dűlő legmélyebb pontján, erdővel határolt sávon terem, ezt egészíti ki egy kevés Iván-völgyi, melegebb, érettebb termés. A szőlőt 2-3 órás héjon áztatás után préselték, majd hűtött ülepítés következett. Az erjesztés a saját élesztő flórával felszaporított anyaélesztővel történt, acéltartályban, hűtés mellett. Az erjedés végén a bor kb. fele 5 hl-es fahordókba került és az erjedést itt fejezte be, majd finomseprőn érlelődött 5-6 hónapon keresztül.
furmintfan: Eleinte kicsit fülledt és tompa, lassan bontogatja szárnyait a pohárban. Kezdetben egy kevés citrus és citrushéj, majd némi őszibarack, virág és fűszer alakítja az aromatikát, és felbukkan a fajtára sokszor jellemző zselés cukorka is. A savak meglepően élénken kezdenek, majd kissé alábbhagy a lendület, így a vártnál talán rövidebb a lecsengés, miközben a hordót szinte nem is érezni, talán csak egy kis fűszerességet kölcsönöz. Kellemes, jól iható fehérbor. 5p (2690 Ft - Bortársaság)
ungert: Reduktív borokat idéző színnel és illattal operál: a zöldes árnyalatokhoz citrusfélék, zöld alma és visszafogott fűszeresség társul. Élénk, de torzításmentes savak vezetik, miközben a kortyban tökéletesen jelen vannak az illatazonos aromák is. Friss, ropogós és könnyed: egy kanyarmentes, tisztességesen elkészített szekszárdi fehérbor született. Szerettem, 5 pont.

heimannagnus2017.jpgHeimann Agnus 2017
Merlot a Porkoláb-völgyi tetőn telepített, 20 éves ültetvényünkről, francia tőkékről. Irányított erjesztés betonkádban, napi kétszeri kíméletes körfejtéssel. Préselés 22 nap héjon tartás után. A végső összeállításba három 300 literes barrique került: 1 első töltésű és 2 második töltésű Kádár Petraea+ zempléni tölgyfa hordó.
A név egyszerre utal Agnus Dei-re, az Isten bárányára és az alkotó Heimann Ágnesre.
furmintfan: Tökéletesen érett málna, és frissen főzött málnadzsem vezeti az illatot, amelyben fokozatosan tárulnak fel a finom keleti fűszeres rétegek, egy kevés tejcsokival és túlérett meggyel kísérve. Kerek, puhán, finoman ölelő korty fogad, a kortyba simuló savakkal, bársonyos tanninnal, finom textúrával, meleg hangulattal. Ízben is a málnás, finoman édesfűszeres motívumok uralkodnak. Igazi top-merlot, nem olyan karakteres vagy erőteljes, mint "testvérei", viszont már most is nagyon jól iható, behízelgő, léleksimogató, kellemes élmény. 7p  (7950 Ft - Bortársaság)
ungert: Sötét lilás szín és túlérett illatok fogadnak a pohárban. A tökéletesre csiszolt aromaprofilt tejcsokoládés jegyek, eperlekvár és meggyes felhangok alkotják. Szájban puha, nélkülözi a cabernet-k frissebb, néha nyersebb jegyeit, cserébe sok-sok gyümölcsöt, kevesebb savat és puhább kortyérzetet kapunk. Stílus- és fajtaazonos bor komoly ambíciókkal, amelyeket viszonylag erőlködésmentesen, jóleső természetességgel hoz. Szép bor, de szépsége a jelennek szól: most érdemes elfogyasztani. 7 pont.

heimannbarbar2017.jpgHeimann Barbár 2017
43% cabernet franc és 24% merlot a Porkoláb-völgyből, 19% tannat a Bati kereszt-dűlőből és 15% kékfrankos a Baranya-völgyből. A teljes érésben szedett szőlőt fajtánként külön-külön dolgozták fel, napi kétszeri körfejtés mellett, kíméletes extrakcióval 20-24 nap után préselték a kierjedt szőlőt. Az almasavbontás közvetlenül az erjesztést követően tartályokban történt. A merlot és cabernet franc fajták 3 hl-es kb. 20%-ban első töltésű, további 50% másod- és harmadtöltésű barrique hordókban értek, a tannat és a kékfrankos 5 és 10 hl-es használt ászok hordókban finomodott. A házasítás egyéves érlelést követően, a palackozás a következő szüretet megelőzően történt, a bor minimum 5-6 hónapos palackos érlelést követően került forgalomba.
A Barbár elnevezését Bartók Béla Allegro Barbaro című zongoradarabja ihlette.
furmintfan: Karakteresebb illattal operál, intenzívebb fűszerességgel, sötétebb gyümölcsökkel, több egzotikus motívummal: fekete cseresznye, erdei gyümölcsök, szeder, málna, szilva, keleti fűszerek, kék virágok. Az izmos testet élénk sav, határozott és érett tannin keretezi, az Agnus után lendületesebb, robosztusabb szerkezetű, de túlzások vagy nehézkesség nélkül, csiszolt felszínnel, jó egyensúllyal rendelkezik. Tartalmas korty, mély ízvilág, erdei gyümölcsökkel, egy kis édesfűszerrel és keleti fűszerrel. 7p (8950 Ft - Bortársaság)
ungert: Mély, sötét színnel fogad a pohárban. Orrban a franc vezeti az erdei gyümölcsökkel, de a házasítási többi komponense visz annyi színt, fűszert és csavart a történetbe, amitől képes rétegzettebb, sokszínűbb és érdekesebb lenni, mint a szekszárdi franc-ok és házasítások többsége. Az Agnus karakterét savakkal előzi, érezni, hogy nagysága ellenére is van benne lendület és finesz, de fájóan hiányzik belőle a legendás előd-Barbárok ősereje, amiért Heimannék csúcsházasítását rajongásig tudtam szeretni. Szép, sőt, profi szekszárdi vörösbor, amely illik a pinceportfólióba. Aki nem kóstolta a 2010 előtti elődöket, annak csalódásmentes élményben lesz része. 7 pont.

heimannfranciscus2017.jpgHeimann Franciscus 2017
47% sagrantino és 45% cabernet franc a Bati kereszt-dűlőből, 8% kékfrankos a Baranya-völgyből. A cabernet franc és a kékfrankos acéltartályban erjedt, kíméletes körfejtésekkel 20-21 napon át, míg a sagrantino betonkádban szintén szolid intenzitású körfejtéssel. Préselést és almasavbontást követően a cabernet franc 3 és 5 hl-es fahordókban, míg a sagrantino és a kékfrankos 10 hl-s ászok hordókban érlelődőtt 2 éven át.
A Franciscus névvel a felmenők előtt tiszteleg a család: a Heimannok Szekszárdon élő 10 generációjából hetet hívtak Ferencnek, korábban Franciscusnak.
furmintfan: Határozott melegséget árasztó illat, érett és aszalt fekete bogyós gyümölcsökkel, a háttérben tejszínnel, gyógynövényekkel, füstölővel, egy csipet dohánnyal. Masszív felépítésű, markáns, egyszerre sűrű, krémes és picit rusztikus is, a struktúrát a markáns, kissé érdes tannin határozza meg. Intenzív, határozottan fűszeres ízvilág, sok érett erdei gyümölccsel, mögöttük étcsokival, vaníliával, füstölővel, gyógynövényekkel. Komoly cucc, de egyelőre még nagyon harapós, kell neki egy kis idő a palackban. 7p- (7950 Ft - Bortársaság)
ungert: Karakterileg nem áll távol a Barbár évjáratazonos kiadásától, de attól vadabb, csiszolatlanabb és erőteljesebb karaktert mutat. Az erdei gyümölcsöket sok-sok fűszer egészíti ki, kissé mintha még füstös is lenne. Kóstolva erőteljes, az  intenzív hordóhatáson túl masszív tanninokkal támad, de szerencsére van mellette gyümölcs és sav is bőven. Rusztikusabb, de élményszerű, erőteljes karakterű vörösbor: amíg az Agnus a jelennek, ez inkább a jövőnek szól. 7 pont.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr116570042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása