A Borrajongó

Folytatás - Mini magyar rajnai rizling-körkép 2019-ből 5 borvidék 5 borával

2021. május 12. 06:00 - furmintfan

Folytatódik a rajnai rizling-szemle, a Sabar-trió és a badacsonyi négyesfogat után most földrajzilag kicsit szélesebb merítés következik, de még mindig hazai terepen maradva. Öt borvidék öt rajnai rizlingje került egymás mellé ebben a körben, néhány bor talán meglepő helyekről, elsősorban vörösboros régiókból érkezett.

magyarrajnai2019_1.jpg

Árfekvésben egységesebb lett a kép, mint a badacsonyi sor esetében, stabilan szinte mindegyik bor 3000 Ft környékén kapható, és évjáratváltás sem történt még.

magyarrajnai2019_5.jpgBősz Adrián Rajnai Rizling 2019
Illatában a citrusok viszik a prímet, bontás után minimális gumis fülledtség, és egy kis alma, másnap még enyhe virágosság bukkan fel, és egy ideig halványan érezhető volt valamilyen öreg hordós(?) illatjegy is a háttérben. A korty, szikár, csontos, lineáris lefutású, feszes savakra épít, közepes lecsengéssel. A citrusos jegyek dominálnak, minden más csak epizódszerephez jut: fehér húsú gyümölcsök, halvány sósság, pici fűszer, a finisben egészen minimális vanília és selyemcukor. Szikár, kissé aszketikus, nem érezni maradékcukrot, a sor többi tagjához képest szárazabb, így a fajta szigorúbb, kevésbé barátságos arcát mutatja. 5p- (2690 Ft - Pannon Borbolt)

magyarrajnai2019_6.jpgBukolyi Marcell Nagy-Eged Riesling Grand Superior 2019
Első nap eleinte kissé szúrós, majd inkább kicsit fedett az illata, háttérbe szorulnak a gyümölcsök, másnapra rúgja ki magát, akkor érett almás, enyhén fűszeres, almás pités illatjegyeket hoz. Kicsit teltebb karakterű a sor többi tagjához képest, szélesebb, valamivel lazább szövésű, de testesebb,  kerekdedebb savakkal, leheletnyi cserességgel megtoldva. Első nap szájban sem az igazi, kell neki egy nap, hogy összeszedje magát és előbújjanak a gyümölcsös, fűszeres armomák. Enyhén krétás textúrájú, egy kis maradékcukor gömbölyíti, érett alma, almás pités fűszeresség, édeskés citrusok, a végén egy kis barackmagos kesernye jellemzi az ízvilágot. Kár az első nap nyújtott formájáért, utána megkedveltem, de valamiféle pontlevonást muszáj eszközölni.5p- (4000 Ft - Radovin)

magyarrajnai2019_4.jpgHeumann Rajnai Rizling 2019
Édes alma, citromtorta, édes citrusok vezetik első nap az illatot, másnap gyógynövények, diszkrét mézes jegyek, harmadnap már egy kevés sárga húsú őszibarack és mangó is megjelenik. Kicsit puhább tapintású savak dolgoznak az aránylag szélesebb, lazább szövésű test alá, de megvan a borban a kellő tartás, csak a vibrálás hiányzik. Kóstolva zamatos, kedves, van benne egy kis bujaság, némi maradékcukor emel a gyümölcsösségen. Alma, zöldalma, édes citrusok, egy kevés őszibarack és mangó képviseli a gyümölcsös vonalat, ezt némi citromhéj, gyógynövény és méz egészíti ki. Érezhetően melegebb klímáról érkezett, így nem klasszikus riesling-es szerkezetet nyújt, kicsit lágyabb, kerekebb, de így is nagyon szerettem. 6p (3000 Ft - Pannon Borbolt)

magyarrajnai2019_2.jpgPannonhalmi Főapátság Rajnai Rizling 2019
Enyhe fülledtséggel nyit, majd édes citrusok, almafélék, őszibarack, virágok (narancsvirág) uralja illatát, kezdődő benzines aláfestéssel. Első nap illatban és ízben is picikét zártabb volt, a második naptól teljesedett ki. Kóstolva cizellált, de vibráló savak, leheletnyi maradékcukor, feszes korty fogad, kicsit nagyobb testtel, mint a Pálffy Pince bora esetében.. A korty hosszúra nyúlik, a savak élénkek, de nem élesek, precíz, jó arányokat mutat a bor, bár ahogy melegszik, a végén kicsit elkezd fűteni az alkohol. Édeskésebb ízű citrusok, fehér húsú őszibarack, alma, halvány zöldes villanások adják az aromákat. 6p (2950 Ft - Bortársaság)

magyarrajnai2019_3.jpgPálffy Pince Rajnai Rizling 2019
Zöldalma, citrusok, halvány sós-köves villanások, majd némi gyógynövény, virágok, narancs színezik az illatot. A karcsú testet lendületes savak reptetik, a maradékcukorral klasszikus riesling-es egyensúlyt kialakítva. A korty filigrán, zamatos, kiegyensúlyozott intenzitást és közepesnél hosszabb lecsengést produkál. Különféle citrusok, lime, grapefruit, narancs, egy kevés zöldalma, őszibarack, halvány gyógynövényes és sós aláfestés alkotja az ízképet. Egy fokkal kedvesebb, bujább, mint a pannonhalmi, ugyanakkor jobb, klasszikusabb szerkezetet villant, mint a villányi. Jelenlegi formájában a személyes kedvencem volt a sorban. 6p+ (3100 Ft - Bortársaság)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr10016525920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása