A Borrajongó

Sabar Borház rajnai rizling trilógia 2019

2021. március 31. 06:00 - furmintfan

Korábban szerepeltek már nálunk a Sabar Borház évjárat-azonos rajnai rizlingjei párba állítva, majd megismételtük ezt a kóstolót olaszrizlingekkel is, most pedig folytatnám a sort, ezúttal három borral. 2019-ben ugyanis nem kettő, hanem három rajnai rizling került palackba a pincénél, az évjárat lehetőséget adott egy édes bor elkészítésére is. A három tétel két különböző területről érkezett, a Sabar szempontjából az egyik a múltat, a másik a jövőt képviseli.
A Szent György-hegy szoknyájának délkeleti részén elterülő Leszner-dűlő terméséből több éven keresztül készült bor a pincénél, ez azonban nem a saját tulajdonukban álló terület, az ültetvény gazdájával pedig sajnos nem sikerült megállapodni a további együttműködés feltételeiről, így jó eséllyel a 2019-es az utolsó évjárat. A Bács-hegyen található Hercegföld-dűlőben viszont a 2016-os, saját telepítésű szőlőről 2019-ben született először bor, nem is egy, hanem rögtön két tétel. Történt ugyanis, hogy a száraz alapanyag szedése során botrytises szemeket fedeztek fel a szüretelők, így végül a termés egy kisebb hányadát még a tőkéken hagyták, és 10 nappal később részben aszúsodott, töppedt fürtöket szüreteltek, amelyből elkészült a Sabar első édes bora is.

sabarrajnairizlingek2019_1.jpg

Fontos változás a korábbi évekhez képest, hogy a két száraz rajnai rizling nem találkozott fával, tartályban erjedtek és érlelődtek. A Kisherceg viszont elvileg volt hordóban, és bár nyilván nem tudhatom, milyen lett volna enélkül, de a kóstolás után úgy éreztem, hogy bár a bor kifejezetten bejött, ennek a tételnek sem igazán hiányzott a fa.

sabarrajnairizlingek2019_2.jpg

Sabar Hercegföld Rajnai Rizling 2019
A két száraz bor közül ennek az esetében kicsit visszafogottabb és nyersebb az illat: citrusok, alma, kezdetben egy pici kőpor, majd idővel fehér őszibarack. Karcsú, inas felépítésű bor, tömör maggal, penge savakkal. A két száraz közül ebben érezhetően magasabb a sav, több a maradékcukor is, ezek mennyiségre és érzésre is egyensúlyban vannak, de a Lesznerhez hasonlítva picikét sorjásabbak, szárítanak a savak. Lédús, élénk és finoman fanyar, citrusok, lime, zöldalma, zöld és fehér őszibarack öltözteti a szikár vázat. Szerintem még érdemes lenne kicsit érlelni a palackban, viszont közben 2019-es évjárat nagyjából kifut, és itt-ott már kapható a 2020-as utód. Utóbbiban számszakilag kicsit alacsonyabb a sav és a maradékcukor is. 6p- (3000 Ft - pincétől)

Sabar Leszner Rajnai Rizling 2019
Melegebb tónusú, rétegzettebb, kedvesebb az illata, és ahogy nyílik és picit melegszik, egyre szebb. Először almafélék, körte, őszibarack, majd mandarin, pici ananász, érintésnyi mandula érezhető. Teltebb, húsosabb, mint a Hercegföldnél, kevesebb benne a maradékcukor, ugyanakkor a savak szelídebbek, csiszoltabbak, ezzel együtt is kellő lendületet és tartást biztosítanak, talán kortyközépen döccen meg egy picit a bor. Lágyabb és lazább szövésű, mégis harmonikusabb, mint a fókuszáltabb, határozottabb savgerincre épülő, de most kicsit rakoncátlan Hercegföld. Citrusok és édesre érett fehér húsú gyümölcsök alakítják az ízvilágot - mandarin, zöldalma és őszibarack és egy kevés pomelo, -, enyhe és egyben kellemes almahéjas, grapefruit-os fanyarság zárja a kortyot. 6p (3500 Ft - pincétől, Borfalu)

Sabar Kisherceg Rajnai Rizling 2019
93 g/l maradékcukor, 6,7 g/l sav, 12% alkohol, 0,5 literes palack a Kisherceg - vagy egészen pontosan  #kisherceg, ahogy a címkén szerepel - fő paraméterei. Sárgabarack, sárga húsú őszibarack, ananász, déligyümölcsök, datolya, a gyümölcsök uralta kedves illatot - számomra - egy kissé tolakodó hordójelenlét(?) tette kevésbé vonzóvá, másnapra ez azért enyhült. Szerencsére a fa kóstolva már alig érzékelhető, kecses, gyümölcsös bor benyomását kelti a Kisherceg. Badacsonyi melegség találkozik benne egy mosel-i édes riesling légies könnyedségével (utóbbiakhoz képest magasabb alkoholfokkal). Az üde savak fürgén mozgatják a laza szövésű kortyot, a maradékcukor tippre a valós értéknél eleinte kevesebbnek is tűnt, különösen bontás után, amikor még egy kevés CO2 is frissíti a bort. Barackfélék, ananász, mangó, narancs, datolya a fő díszítőjegyek. Nem különösen komplex, nem is hosszú a lecsengés, de nagyon szerethető és finom édes bor lett a(z első?) Kisherceg. 6p (3500 Ft - pincétől, Borfalu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4816484534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása