A Borrajongó

Tramini trió 2019-ből

2021. május 05. 06:00 - furmintfan

Egy borbloggertől elvárható erény lenne az objektivitás, de bármennyire is szeretnénk, mi sem tudjuk függetleníteni magunkat magunktól, azaz vannak kedveltebb és kedvelt fajtáink, borvidékeink, borstílusaink, ad horribile dictu, borászataink is. A tramini (illetve változatai) például nem tartozik a kedvenc fajtáim közé, nem véletlen, hogy ritkán is szerepelnek a fajta képviselői a blogon. Nem annyira a jellegzetes aromakészletével van bajom, de valahogy ritkán fordul elő, hogy a szerkezet és a díszítőjegyek egyszerre betaláljanak nálam. (Itthonról legnagyobb arányban a somlói traminik váltak be, tavaly pl.: Barcza Bálinté vagy Györgykovács Imréé.)

A múlt héten tettem egy óvatos próbát három magyar traminivel, három különböző borvidékről, reménykedve, hogy hátha rátalálok a ritkán kóstolt fajta kellemes és szórakoztató képviselőjére vagy képviselőire is.

tramini2019_1.jpg

Sajnos csalódnom kellett. A kezdeti benyomások alapján átfutott az agyamon, hogy adhatnám a posztnak a tramini tragédia címet is, ugyanis az a helyzet, hogy az első szippantások és kortyok után méretes buktának tűnt a kóstoló. Reméltem, hogy 2019-ben a fajtát gyakran sújtó savvesztés és emelkedett alkohol nem okozott gondot, a tipikus traminis aromák mellé stabil szerkezetet kapok majd. Nos, a savvesztés és az alkohol valóban nem okozott gondot, de végül különböző okok miatt egyik bor sem vált szabályt erősítő kivétellé, igaz, az engem zavaró dolgokat ezúttal szerintem nem a fajta rovására kellett írni.


tramini2019_4.jpgKáli Balázs Tramini 2019
Az illatában eleinte van egy kis bizonytalanság, pinceszag, utána levegőzve-melegedve valamennyire kirúgta magát, bár így sem lett tökéletes. Tipikus traminis jegyeket kevésbé vonultat fel, citrusos, almás, enyhén szőlős képet mutat, a már említett enyhe tisztátalansággal. A korty kifejezetten feszesen kezd, majd a meglepően élénk savak a korty második felére kicsit lágyabbá válnak. A feszes savgerinc mellett a korty második fele kicsit szélesebb, olajosabb érzetű, némi barackmagos kesernye is feltűnik. Számomra se a szerkezet, se az aromatika nem állt össze igazán. 3p (1850 Ft - Bortársaság)

tramini2019_3.jpgKreinbacher Tramini 2019
A csavarzár letekerése után sokáig durva fülledt és pörkölt magvas felhő árnyékolja le a bort. Alapos pörgetéssel javul a helyzet, az illat ugyan kicsit tartózkodó marad, de feltárulnak szőlős, édes citrusos, ananászos, fűszeres, virágos aromák. A korty kerek, jó az egyensúlya, szép savak, némi maradékcukor teszi játékossá. Finom, mértéktartó, édes citrusok, déligyümölcsök, szőlő egy kis fűszer színezi, a végén pici grapefruit-os fanyarsággal, de a tökmagos jegyek, pörkölt magvas jegyek itt is csak alapos csuklómunka után oldódnak fel. Az arányai kedvemre valók lettek volna, ha a fülledtség mögé nézek, az ízével sem lett volna bajom, de sajnos a stabil 5 pontos bor ígéretét elrontja ez a kellemetlen fedettség-fülledtség. (Talán palackhiba?) 4p- (2590 Ft - Bortársaság)

tramini2019_2.jpgTűzkő Birtok Traminer 2019
Ez végre kezdettől fogva tiszta és bár eleinte elég nehezen szálazható, de alakul és egyre inkább hozza a klasszikus fajtajegyeket. Szőlő, szőlővirág, alma, édes őszibarack, ananász, kevés rózsavíz. A korty a ropogós savaknak köszönhetően kellően lendületes, frissítő hatású, különösebb kanyarok nélkül. Ízben fura módon belép a képbe némi banán és nugát, némi kesernye és gyógynövény, az illattal jobban ki voltam békülve. Első nap legalábbis. Akkor még úgy tűnt, hogy ez lesz az egyetlen bor a sorból, amit, de másnap rágógumis, traubis irányt vesz az illat és az íz, ami már kevésbé volt kedvemre való. 4p (1775 Ft - Veritas)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9116517632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása