Káli Balázs családja több generációra visszamenőleg szőlészettel és borászattal foglalkozott, - egy rövid kitérő után - most ő folytatja a hagyományokat. A ház, ahol jelenleg is élnek, 1886 óta biztosan a család tulajdonában van és Balázs felmenői is itt éltek. A tradíciók tisztelete mellett folyamatos a fejlődés és megújulás a pincénél, folyamatosan figyelik a piacot, a hazai és nemzetközi trendeket és ezek alapján finomítják a borkészítési stílust és koncepciót. A 10 hektáros családi birtokon termett összes szőlőből palackozott bor készül, évente mintegy 25 ezer palack. Ezen kívül kis mennyiségben mandulát, gyümölcsöket és kerti zöldségeket is termelnek és értékesítenek. Az olaszrizling a legfontosabb és legkedvesebb szőlőfajtájuk, ebből kétféle bor is készül, egy birtokbor és egy öreg tőkés válogatás. Az olaszrizling mellett chardonnay, szürkebarát, pinot noir, kékfrankos, tramini, Irsai Olivér terem az ültetvényeken. A borok tartályban erjednek, neutrális fajélesztővel, majd a chardonnay és a két olaszrizling 2000 literes használt hordókban érlelődik, a többi bor nem találkozik fával. Az első vörösbor - egy kékfrankos - jelenleg még hordóban érlelődik, hamarosan ez is piacra kerül majd.
Hat tételt kóstoltam Káli Balázstól, fajtaborokat a friss 2022-es évjáratból és egy 2021-es házasítást.
Káli Balázs Irsai Olivér 2022
Fajtajelleges, de nem tolakodó az illat: szőlő, citromhéj, pici bodza, muskotályos jegyek. Könnyű, vékony testű bor, alacsony alkohollal. Az elején élénk, de viszonylag a rövid, a savérzet, a korty második felében inkább finom fenolosságot érezi. Szőlő, citrom, citromhéj adják az ízképet, fanyar lecsengéssel. 4p
Káli Balázs Olaszrizling 2022
Fekete-hegy déli oldaláról származik az alapanyag, több parcelláról. Az eleinte kicsit zártabb illat fokozatosan felenged, a mandulás és neutrális fehér húsú gyümölcsös aromák mellett virágok, zöldalma, kemény húsú őszibarack is megjelenik. A közepesnél vékonyabb testhez ideális mennyiségű sav tartozik, a korty kerek, arányos. Az illatból megismert aromák mellé némi citrus, grapefruit csatlakozik, a fajtára jellemző enyhe kesernyével. 5p
Káli Balázs Pinot Gris 2022
A pince szerint az olasz vonalat (pinot grigio) képviseli, szerintem inkább középutas az észak-olasz és a "tradicionális" magyar iskola között. Érettebb gyümölcsös karakterű és kerekebb, de kevésbé ropogós és élénk, mint egy tipikus észak-olasz példány. Az illat visszafogott, sárga húsú gyümölcsök és pici édes citrus mellett halványan vajkaramella sejlik fel. Kóstolva jó tartású savakat kapunk, a korty minimális krémessége után fanyar zárással. Édes citrusok és némi fehér húsú gyümölcs mellett halvány trópusi érintés és pici vajkaramella jelenik meg ízben is. 4p+
Káli Balázs Miss Stone Chardonnay 2022
A Sátorma-hegy, Farkastető dűlő mészköves talaján termő 40 éves ültetvényről szüretelt chardonnay. Trópusi gyümölcsök, banán, ananász, idővel pici vajkaramella színezi az illatot. Érzetre szinte félszáraz, a lendületes sav, a 7 g/l maradékcukor és az éppen csak pici krémesség behízelgővé és játékossá teszi. Ízben is édes gyümölcsök dominálnak: ananász, alma, banán, licsi. Populárisra hangolt, könnyen szerethető bor. 5p+
Káli Balázs Rolling Rock Olaszrizling Öreg Tőkék 2022
A Fekete-hegy déli oldalán található 50 éves ültetvény termése. Izgalmas és nyílt illat: fehér húsú gyümölcsök, virágok, alma, körte, pici gyógynövény és zöldfűszer. A korty jól kitöltött, kellően tartalmas, pici maradékcukor is kerekíti. Citrusok, zöldalma, körte, gyógynövények, pici mandula és egy kevés trópusi gyümölcs adják az ízprofilt, a végén pici mandulás kesernye. 6p
Káli Balázs Töttöskál 2021
A Fekete-hegy Töttöskál nevű dűlője a névadója ennek a chardonnay, szürkebarát, tramini és Irsai Olivér házasításával készült birtokbornak. Töttöskál az egykori, mára eltűnt szomszédos település régi, Árpád-kori neve. Az illat meglehetősen tompa, diszkréten felsejlenek azért benne az illatos fajták. Kóstolva már mutat egy kis érettséget is a bor, a gyümölcsösség már nem friss, de még ott van, mellette méz, selyemcukor és pici nugát. Aránylag vékony testű bor, a korty közepén némi kesernyével. 4p
Nádasi Andrásnak (https://boraszatmarketing.hu/) köszönet a borokért!