A Borrajongó

Fajtareferencia – Figula Sóskút Olaszrizling 2018

2021. május 02. 12:40 - ungert

Az évekkel ezelőtti gödörből fokozatos optimizmussal kikászálódva kezdem egyre jobban kedvelni az olaszrizlinget. Mivel nincs reprezentatív tapasztalatom, ezért inkább csak sejtem, mintsem tudom, hogy a színvonal továbbra is ingadozó, ugyanakkor már meg tudok nevezni két-három pincét is, ahol meggyőződésesen, komoly szándékok mentén, stabil minőségi színvonalon készülnek a fajtaborok.

Az pedig nem is kérdés, hogy Figula Mihály az említett kiscsoport egyik legmegbízhatóbb képviselője. Az elmúlt években több évjárat és több dűlő olaszrizlingjét kóstoltam tőle, és gyakorlatilag mindegyikkel elégedett voltam. A 2018-as Sóskút is ezt a vonalat viszi tovább, sőt, megkockáztatom, hogy ez a legjobb olaszrizling, amivel a közelmúltban dolgom akadt.

b47bd85e-432a-45e0-9cab-61dbde49f4d8.JPEG

A negyvenéves tőkék terméséből nyert must spontán erjedt, majd fél éven keresztül érett tízhektós hordókban. A végeredmény pedig egyszerre lett sűrű és lendületes, tömény és sokszínű. Az illat éteri tisztaságú, melyet nem a citrusok, hanem szuperérett trópusi gyümölcsök uralnak, némi édesfűszerrel kiegészülve.

A korty nem savcentrikus, de gazdagsága ellenére mégis van benne annyi dinamika, hogy érzetre egy pillanatig sem válik farnehézzé. Csupa-csupa gyümölcs és hedonizmus az elejétől a végéig, amit a viszonylag alacsony, tizenhárom és fél térfogatszázaléknyi szesz sem borít meg.

Szép bor, és nem csak a fajta átlagos hazai teljesítményével mérve az. Módfelett szerettem, fel sem merült, hogy 7 pontnál kevesebbet kapjon. (3750 Ft, Bortársaság)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5116518902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása