A Borrajongó

Új nevek (és kékfrankosok) Sopronból - Steigler és Zachár

2021. április 21. 06:00 - furmintfan

Minden borvidékre ráfér időnként egy kis vérfrissítés, szükség van a jól bejáratott nevek mellett ifjú titánokra, feltörekvő pincékre, hogy idővel - jó esetben - belőlük is borvidéki veteránok váljanak, akik mellé majd újabb csillagok csatlakozhatnak.
A Soproni borvidék egy ideje nem nagyon hallat magáról, a többi magyar borrégióhoz képest  nincsenek borvidéki határokat átlépő történések, a legismertebb nevek már inkább megosztják a közönséget, utánpótlás pedig nem nagyon érkezett az utóbbi években.
Most végre itt van két soproni pincészet, akikre érdemes lesz odafigyelni, a borok legalábbis ígéretesek. Mi mást is kóstolhattam volna tőlük, mint kékfrankost?

steiglerkekfrankos2019zacharkekfrankos2018.jpg

Steigler Kékfrankos 2019
A Steigler Pince organikusan művelt területei 21 hektáron helyezkednek el Soproni borvidék legjobb területein helyezkednek el, a Steiger, Frettner és Spern Steiner dűlőkben. Lőrinczy Bálint tulajdonos és Varga Tamás borász a természetesség-hagyományok-minőség elvek mentén igazgatja a birtokot. Zöldveltelini, furmint, zweigelt, kékfrankos, pinot noir, merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc és syrah terem a birtokon.
A két bor közül ennek édeskésebb, fűszeresebb az illata, sötétebb színű gyümölcsöket idéz, határozottabban érezhető a hordó lenyomata. Édesre érett piros bogyós és erdei gyümölcsök, meggy, málna, fekete ribizli, szeder, áfonya, határozott édes fűszeresség, pici füst. Eső nap a háttérben egy kis kókuszgolyós édesség, némi virág is jelentkezik, másnap visszább húzódik a hordó, jobban az előtérbe kerülnek az érett gyümölcsök. Karcsú, ruganyos test, bársonyos tannin, enyhén melengető alkohol keretezi a kortyot, a savak élénken kezdenek, utána szépen besimulnak. Egy fokkal tömörebb anyag, mint a Zachár, erősebb rajta a hordó hatása is. Érett meggy és édesfűszerek, némi málna és erdei gyümölcsök, halvány vasas-sós aláfestés érezhető ízben. Másnap rendezettebb, simább, harmonikusabb az összkép, több a gyümölcs, diszkrétebb a hordójelenlét. 6p (2300-3000 Ft - Radovin, Pinceáron, Veritas)

Zachár Kékfrankos 2018
A Zachár Borászat friss és aprócska színfolt a borvidéken. Zachár Ágnes első generációs borászként egy kedves barátja édesapjától vett át egy szépen gondozott szőlőt, jelenleg másfél hektáról készülnek a borok. Zöldveltelini, chardonnay és kékfrankos fajtákból készül bor a pincénél.
Kellemes illata van, elég sokat is változik a pohárban, de végig fajtajelleges meggy a vezető jegy. Kezdetben enyhe bőrösség és zöldfűszer érezhető, másnap a zöldfűszeres karakter felerősödik, az édesfűszeres jegyek eltűnnek és egy csepp balzsamecet tűnik még fel. Kóstolva karcsú, elegáns, de tartalmas, aránylag lazább szövésű, filigrán savak, kevés tannin és alacsony alkohol mellett. Meggy, enyhe meggymagos fanyarság, diszkrét fűszeresség, minimális bőr színezi a lédús, gördülékeny kortyot. Másnap kicsit ridegebbnek éreztem, a gyümölcsök fanyarabbá, savanykásabbá váltak, a korty kicsit húzósabbnak, érdesebbnek mutatkozott. Első nap nyújtott formája alapján stílusban ez a bor állt hozzám közelebb, de másnap a Steigler jobbnak tűnt. 6p- (3700 Ft - Borfalu)
6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1716503964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2021.04.21. 21:07:59

Nem vagyok benne biztos, hogy a legismertebb soproni nevek megosztják a közönséget - Ráspi és Weninger gyakran hibás borait az általam ismert borbuzik többsége inkább egyértelműen elutasítja.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2021.04.22. 09:48:25

@Hepci: Biztos maradtak azért még nekik is rajongóik. :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2021.04.22. 17:56:19

@furmintfan:
Szurkolok nekik. :)
Az a helyzet, hogy mindkét pacák a bögyömben van. Ráspi stílusát sose bírtam, és kb. az 5 utolsó bor, amit kóstoltam tőle, zsinórban hibás volt.
Weninger borai meg már évek óta értelmezhetetlenek számomra, minőségben és ár/érték alapján egyaránt.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2021.04.22. 20:30:07

@Hepci: Nem nagyon tudok nyilatkozni, mert egy ideje mindkét borászat kiesett a látószögemből, persze ha nagy rajongó lennék, ez nem történhetett volna meg.
Ráspi bort szerintem kb. 3 éve nem kóstoltam. Ungert szokott írni a borairól néha, neki általában bejönnek, de asszem a legutóbbi ilyen alkalommal évek óta nem látott kommentcunami indult, hogy az a bor egyébként szar. :)
Weningertől teljesen ad hoc jelleggel nagyjából 1-2 bort megkóstolok évente mások jóvoltából. Legjobb esetben ambivalens érzéseket váltottak ki a borok: a szerkezet sokszor tetszik, az illat/ízvilág általában nem, de találkoztam olyannal is, ami pezsgett.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2021.04.23. 21:58:47

@furmintfan:
Annyira mazochista én sem vagyok, hogy palackot vegyek tőlük pénzért. :)
Ráspitól utoljára étteremben kértem egy deci valamit, illós volt, aztán nyitottak másik palackot, az is illós volt.
Weninger pedig a "borklubunk" vaktesztjein szerepelt párszor pár éve, a pinója pl. az utolsó helyet csípte el. Meg ajándékba kaptam egy 2015-ös Steiner-kékfrankost, ami tankönyvi szinten mutatott több borhibát, valamint zavaros volt.
Az utóbbi egyébként szerintem bő 15 éve még a legjobb magyar vörösborokat készítette.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2021.04.23. 22:08:11

@Hepci:
"Ráspitól utoljára étteremben kértem egy deci valamit"
Az mondjuk már akár egy palack ára is lehetett. :D
"Az utóbbi egyébként szerintem bő 15 éve még a legjobb magyar vörösborokat készítette."
Hát igen úgy 2008-2009-ig bezárólag, legendásak voltak azok a borok, még az alapok is, hiányoznak. :(
süti beállítások módosítása