A Borrajongó

Félédes etyeki sauvignon - Nyakas Pince Menádok Sauvignon Blanc 2017

2021. április 17. 06:00 - furmintfan

A Nyakas Pince friss és könnyed reduktív borai révén várt közismertté és közkedveltté a borkedvelők körében, jó ár-érték arányú, technológiailag tiszta és jól iható boraik a borkedvelők legszélesebb körében hódítanak. Az átlag fogyasztó szinte biztosan csak a pincészet alapszériás boraival találkozik a hiperek polcain vagy a vendéglátó egységek választékában, létezik azonban a borászatnak egy kisebb palackszámban készülő, premium sorozata is. Ezek a borok általában a "Menádok" borcsalád (a görög mitológiában a mainaszok - a rómaiban menádok - Dionüszosz - a rómaiban Bacchus - isten kísérői voltak) tagjaiként jelennek meg. Az alapszéria tételeihez képest ezekben komolyabb a beltartalom, késő(bb)i szüretből származik az alapanyag, ennek megfelelően magasabb az alkohol, a maradékcukor - több Menádok bor félédes vagy félszáraz -, a borok pedig általában fahordóval is találkoznak. A Menádok Chardonnay 1-2 évjáratát kóstoltam már korábban, legutóbb a 2017-es félédes Menádok Sauvignon Blanc-nal tettem egy próbát.

nyakasmenadoksauvignonblanc2017.jpg

Nyakas Pince Menádok Sauvignon Blanc 2017
Októberi szüret, irányított erjesztés, majd érlelés tartályban, 33 g/l maradékcukor, 6,6 g/l sav, 13,5% alkohol.
Az illat először határozottan banános, aztán lassan azért valamivel részletgazdagabb lesz, egyé trópusi gyümölcsök, kandírozott citrusok is felvillannak, egy kis mézzel. A korty kerek, jól kitöltött, nem túl édes, a maradékcukrot a savak mellett halvány kesernye is ellensúlyozza, az alkohol picikét emelkedett, melegedve már feltűnik, ha nem is lóg ki nagyon. Ízben is a déligyümölcsök uralkodnak, banán, egy kevés ananász és mangó, talán jelzésértékkel egészen minimális zöldpaprikás aroma érezhető háttérben, de az aromatika leginkább az édes gyümölcsökről szól. Magában kortyolgatva nem igazán az én világom - a félédes borokkal egyébként is nehezen tudok mit kezdeni -, de aki nem szereti a nagyon magas cukortartalmú édes borokat, annak jó választás lehet és gasztronómiában is meg lehet találni a helyét. 5p (2900-3050 Ft - pincétől, borbolt.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr216501908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása