A Borrajongó

Álruhában - Vértes Birtok Syrah 2018

2021. március 29. 06:00 - furmintfan

Bár Etyeken a kékszőlők közül a pinot noir szinte egyeduralkodó, hébe-hóba néhány borászatnál találunk más fajtákból készült borokat is. A Vértes Birtoknál a syrah ez a másik fajta. Vértes Vilmos borászata egy pátyi hagyományos pincéből költözött az etyeki Öreghegyre. A 3,6 hektáros birtokon természetközeli szőlőművelés folyik, chardonnay, sauvignon blanc, pinot noir és syrah fajtákból készülnek a borok. Tavaly nyáron jártam a pincénél, akkor inkább a vörösborokat szerettem jobban a pincénél, vettem is mindkettőből 1-1 palackkal. A pinot noir egy terjedelmesebb pinot noir-sorban landolt, a syrah egymagában került kibontásra, de végig az volt az érzésem, hogy egy vakkóstolón akár a pinot-k közé is elrejthettem volna.

vertesbirtoksyrah2018.jpg

Vértes Birtok Syrah 2018
Fürgén mozgó, aránylag halványabb, még fiatalos, bíborba hajló rubin színű bor fogad a pohárban. Az illatban kezdetben érezhető minimális csavarzáras fülledtség, de ez gyorsan eltűnik, onnantól erdei bogyós gyümölcsök, a háttérben egy kevés füstölt sonka és édesfűszerek következnek, másnap megjelenik egy kis hecsedli, zöldfűszer, tejcsoki is. Karcsú testű, arányos szerkezetű bor, élmentes, selymes tapintású, gördülékeny. Könnyed, szellős felépítése, a kevés, sima tannin pinot noir-okat idéz (jobban is tetszett, mint a pince aktuálisan futó pinot-ja, de utóbbiról máskor lesz szó). Piros és kék bogyós erdei gyümölcsök - áfonya és ribizlifélék, szeder, málna - uralják az ízvilágot leheletnyi édességérzet mellett. Itt is szépen kísérnek az édesfűszerek, egy pici füst, a lecsengésben is fűszerek, rózsabors. A syrah könnyedre hangolt, gyümölcsös arca, kellemes és érdekes színfolt az etyeki vörösbor-palettán. 6p- (Kb. 3000 Ft - pincétől)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1916478764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása