A Borrajongó

Hűség a gyökerekhez - Ujvári Olaszrizling 2019

2021. március 17. 06:00 - furmintfan

Ujvári Vivien nevét legtöbben a Tokaji borvidékről ismerhetik, hiszen 2016 óta ő készíti a mádi Barta Pince borait, előtte pedig 2 évig dolgozott a tarcali Gróf Degenfeld Szőlőbirtok borászaként. Vivien azonban a Badacsonyi borvidék szülötte, és máig rendszeresen ingázik Tokaj-Hegyalja és a tanúhegyek vidéke között, hiszen a szülei ma is Raposkán, a Szent György-hegy lábánál található aprócska településen élnek. A család egy kevés szőlőt is művel a hegyen, amelynek terméséből Vivien elképzelései alapján közösen készítenek bort.
A kis családi szőlőbirtok a Szent György-hegy nyugati oldalán található, a Csendár-dűlőben, ahol kevesebb mint egy hektárról, 65 évesnél idősebb tőkék gyümölcséből születik meg az Ujvári Olaszrizling. A bor neutrális fajélesztővel nagy, többször használt tölgyfa hordóban erjed és érlelődik finomseprőn. A rajnai palack kapszulája és címkéje narancssárga és bazaltszürke színeivel a vulkáni működésre és a vulkanikus kőzetekre utal.

ujvariolaszrizling2019_1.jpg
Az Ujvári Pince első forgalmi tétele egy 2015-ös olaszrizling volt, ma a 2019-es évjárat boráról lesz szó, amely nemrég került a kereskedések polcaira.

Ujvári Olaszrizling 2019
Az illat visszafogott, először zöldalmát, citrusokat, lime-ot és egy kevés zöldfűszert idéz, majd előbb egy kevés mandarin és fehér húsú őszibarack, utána egy halványan pici vanília, hordófűszer is megjelenik. Szikár, feszes szerkezetű bor, a fajtától szokatlanul lendületes savak vezetik a tömör, fókuszált kortyot. Mondhatni, inkább idéz tokaji furmintot, mint badacsonyi olaszrizlinget a savak élénksége, bár simábbak ezek a savak, mint egy zúzósabb furmint esetében. Kóstolva sem túl intenzív, végig mértéktartó marad, de tiszta és melegedve, levegőzve tárulnak fel újabb rétegei. Eleinte zöldalma, citrusok uralják az aromatikát, sós aláfestéssel, majd itt is megérkeznek a fehér őszibarackos, mandarinos, édesfűszeres, mandulás motívumok is. A pikáns, izgalmas lecsengésben diszkréten vérnarancs és egy kevés hordós fűszeresség jelentkezik. Érdekes, hűvösebb karakterű és valószínűleg jól érlelhető olaszrizling, karcsúbb és feszesebb, mint a 2017-es, tömörebb és feszesebb, mint a 2015-ös kiadás volt. 6p- (3700 Ft - A Bor, Borfalu, Bor és kézműves, Wineshop)

ujvariolaszrizling2019_2.jpg

A mintapalackomat Ujvári Vivientől kaptam, köszönet érte!

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1116465826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ungert · http://borrajongo.blog.hu 2021.05.23. 16:21:39

Kontrasztképpen hozzászólásként iderakom a saját jegyzetemet is.

Halvány szín zöldes beütéssel. Orrban kifejezetten tompa, idővel némi citrusosság és zöld alma tűnik fel. Kóstolva nem karcsú, inkább üresen vékony, savai nyersek, melyek mellé szinte alig társul gyümölcs. A lecsengésben feltűnik egy durvább, gyógyszeres kesernye, amely sajnos a palackürítés teljes időtartalma alatt jelen van.

Nem ihatatlan, de túl sok erényét sem látom. A háromezres szint felett ennél érdekesebb, tartalmasabb és szerethetőbb olaszrizlingeket várok.

A 4 és az 5 pont határán mozog, talán az előbbihez közelebb.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2021.05.23. 20:08:05

@ungert:
Ugyanazt ittátok? :D
Az ár egyébként akkor is problémás, ha Furmintfan leírása közelíti jobban a valóságot, ennyiért ugyanis lehet kapni extraklasszis olaszt is (Figulától), hasonlót pedig legalább 1000 pénzzel olcsóbban, többektől.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2021.05.23. 20:17:27

@Hepci:
Vicces, pont most beszéltünk erről a borról.
Nem ugyanazt a palackot kóstoltuk, nem ugyanakkor.
Kóstolta octopus is, az ő értékelése az enyémhez áll közelebb (csak ő még jobban szerette), rszabi ungert véleményét osztja.
screwcapped.com/ujvari-olaszrizling-2019/
Ungert másik palackját valószínűleg majd megnézzük együtt.
Amit az árról írtál, azzal nem tudok vitázni, gondolom itt bejön az, hogy minibirtok, kevés palack, és annyi elmegy ennyiért is. Figula olaszokról lesz még szó.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2021.05.24. 10:46:01

@furmintfan:
Talán más stílust kedveltek, nem? Valószínűleg neked bejönnek a Szent Donát-féle, kemény, díszítetlen, szép savú "furmintos" olaszok, Ungert pedig a koncentráltabb-zamatosabb vonalat (Figula) kedveli jobban.
Hozzám is az utóbbiak állnak közel - pl. a Művalkesz szerzőinek permanens rajongását a Szent Donát és Jásdi iránt nem tudom értelmezni (legalábbis ha maradok a jóindulatú megközelítésnél).

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2021.05.24. 11:32:11

@Hepci: Nem, én is pont a Figula-féle olaszokat szeretem inkább, konkrétan szerintem ott készülnek a legszebb magyar olaszrizlingek. :)
A Szent Donát borok közül is általában azokat szoktam jobban kedvelni, amiben több a gyümölcs.

ungert · http://borrajongo.blog.hu 2021.05.25. 13:05:01

@Hepci: "Kemény, díszítetlen, szép savú "furmintos" olaszok" – a jelzők közül erre a borra egyedül az olasz igaz. : )

Egyébként persze, sokkal jobban szeretem a Figula-féle csapatást, de a másik műfajtól sem zárkózom el. Ez a bor viszont szimplán nem jó. Pontosabban jó lenne, decinként nagyjából kétszázért kimérve ház borának, némi jóféle szódával.
süti beállítások módosítása