A Borrajongó

A mátrixon kívül - Bock's Gold Édes Hárslevelű 2017

2021. március 10. 06:00 - furmintfan

Tokajból rendszeresen kóstolunk édes borokat, eza borvidék adottságaiból adódóan teljesen természetes és kézenfekvő dolog. A többi borvidékünkön a magasabb maradékcukor-tartalommal rendelkező borok inkább csak erősen limitált palackszámú különlegességnek számítanak és teljesen más karaktert hoznak, mint a tokaji társaik, de ez persze nem jelenti azt, hogy egy kézlegyintéssel el lehetne intézni őket. Villányban végképp ritkán találkozik az ember édes borokkal, az pedig pláne érdekes - legalábbis engem meglepetésként ért -, hogy a Bock Pincénél is előfordul ilyesmi, úgyhogy amikor megláttam ezt az édes hárslevelűt egy akció keretében, a kíváncsiságtól fűtve azonnal lecsaptam egy palackra.

bocksgoldedesharslevelu2017.jpg

Bock Pince Bock's Gold Édes Hárslevelű 2017
A Villányi borvidék Göntéri dűlőjéből származó 40 éves hárslevelű tőkék későn szüretelt alapanyaga tartályban erjedt, majd 18 hónapig kis méretű tölgyfa hordókban érlelődött. Analitika: 82 g/l maradékcukor, 5,7 g/l sav, 13,8% alkohol.
Színe aranysárga, a pohárban megforgatva testes, sűrű anyagot ígér. Először aszalt barack, mangó, trópusi gyümölcsök, majd vanília, méz, egy kevés ananász, idővel narancsolaj és kandírozott narancshéj jelenik meg illatában. Kóstolva beváltja az ígéretet: a korty lassú ritmusban csorog, telt, krémes, inkább széles, mint magas savak dolgoznak alá, de a maradékcukorral tartják az egyensúlyt. Sárgabarack, vaníliakrém, méz, kandírozott narancshéj, majd idővel créme brulée, pici grillázs jellemzi az ízvilágot. Harmadik naptól válik kicsit hangsúlyosabbá a korty végén egy kis kesernye és szárító érzés az emelkedett alkohol és a határozott hordóhasználat összhatása. Ezzel együtt a címként kicsit riasztóan ható 14% alkohol nem tűnt zavarónak, még ha kicsit szokatlan is ebben a műfajban. Tokaji késői szüretelésű borokhoz hasonlítva valóban más a stílus és más az egyensúly. Ezt a tételt is melegebb, lágyabb, teltebb karakter jellemzi, de ez az értékeiből nem von le és engem kifejezetten szórakoztatott a "mássága." 6p- (Kb. 2500 Ft, a Pannon Borboltnál most akciósan 1990 Ft; 0,5 l)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6316453524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása