A Borrajongó

Mohácsi királyleány - Planina Királyleányka Válogatás 2018

2021. január 15. 06:00 - furmintfan

A királyleánykát általában könnyű, üde, reduktív technológiával készült borként látjuk viszont a palackban és a pohárban, nem is emlékszem hirtelen, hogy valakitől kóstoltam volna magasabbra pozicionált tételt. Az egyébként kellemes, kedves, de extrát ritkán nyújtó királyleánykák tömegében Hepci nevű olvasónk hívta fel a figyelmemet egy potenciális kivételre. (Ezúton is köszönöm a tippet!)
A korábban elterjedt hagyomány szerint (mára ez kétségessé vált, lásd kommentszekció) a leányka és a kövérszőlő természetes kereszteződéséből létrejött, erdélyi eredetű fajta az 1970-es évektől terjedt el Egertől, a Mátrai, az Etyek-Budai és a Móri borvidéken át Pannonhalmáig szinte az összes északi fekvésű borvidékeken, de lehet vele találkozni a Pécsi borvidéken is. Innen, konkrétabban Mohács mellől érkezett a mai bor, a Planina Borháztól.

planinaborhazkiralyleanykavalogatas2018.jpg

Planina Borház Mohácsi Királyleányka Válogatás 2018
Kezdetben (és hidegen) meglehetősen neutrális az illat, fehér húsú gyümölcsök és kevés virág jelenik meg. Melegedve szépen nyílik, felenged a gyümölcsösség. Az alma és az őszibarack mellé apránként felzárkózik az ananász és a banán, valamint némi kandírozott citrus is. Az illat érett gyümölcseit szájban is visszakapjuk, kesernyés almahéjas, barackmagos aláfestés egyensúlyozza ki a gyümölcsöket és a cseppnyi mézet, leheletnyi vaníliát. A korty alapvetően rendezetten és arányosan indul, a közepes testhez mérten kellően tartalmas is, a széles savak mellett némi cserességgel, kissé szárító lecsengéssel. Az egyetlen dolog, ami - számomra - kicsit belerondított az összképbe - az a kortyközéptől belépő kesernye. Részben biztosan ez is ízlés dolga, nekem kicsit sok volt (talán enni kellett volna hozzá valamit). Kicsit melegedve egyébként vonzóbb arcát mutatja a bor, a gyümölcs több, a kesernyés jegy halványabb lesz. Összességében érdekes, karakteres királyleánykát kóstolhattam, amely szépen bemutatja a fajtában rejlő, jórészt kihasználatlan lehetőségeket is, ráadásul az ára sem vág földhöz. 5p+ (2090 Ft - Pannon Borbolt)

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1916387378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoli 2021.01.15. 09:20:26

A korábbi hipotézis, miszerint leányka x kövérszőlő származék a királyleányka, megdőlt. Nemzetközi irodalom szerint a leányka meg a moldován francusa a szülei, ez utóbbi egyazon szülőkkel bír, mint a furmint [(sárfehér x hamvas) x gouais]. Abban viszont egyelőre nincs egyértelmű konszenzus, hogy a királyleányka egy és ugyanazon fajta lenne a feteasca regalával, a tökéletes névbeli és küllemi egyezés ellenére se.
Amúgy méltatlanul lesajnált fajta, az írásban szereplő Planina Borháznál 3 verziója is kóstolható (sőt, talán még egy narancsbor is akad még belőle), kapitális hiba lenne kihagyni, ahogyan a pince többi borát is (csodarizling, barbera, stb)!

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2021.01.15. 10:58:22

@zoli: Köszi az értékes kiegészítéseket. Nem is tudtam, hogy ilyen fajták is vannak a Planina Borháznál.

bazaltrajongó 2021.01.15. 15:00:04

@zoli: Jancis Robinson, Julia Harding, José Vouillamoz Wine Grapes munka is terjeszti azt a vélekedést, miszerint a királyleányka nem egy és ugyanazon fajta lenne a fetească regală-val. Utánanéztem, mire alapíthatják azt a mikroszatellites információt, mely szerint nem egyezik meg a két fajta. Egy román szerzők által közölt cikkre találtam, melyben a mikroszatellit profil valóban eltér egy magyar kutatók által publikált cikkben közölt királyleányka mikroszatellit profiltól. José Vouillamoz eddig ment, ennyi már elég is volt neki, hogy ez jelenjen meg fent nevezett könyvben: "However, comparison of their DNA profiles shows that Királyleányka and Fetească Regală from Romania are distinct varieties (Vouillamoz)". Ugyanakkor, kontroll végett az ottonel muskotály profilja is szerepelt a román szerzők cikkében, és - láss csodát - pontosan ugyanúgy tért el ez a profil az ottonel muskotály referencia profiljától, ahogyan az ugyanazon cikkben publikált fetească regală profil a magyar szerzők cikkében publikált királyleányka profiltól. Vagyis az elektroforézis kiértékelésekor elcsúszott a bázispár méret skála, valójában a két profil megegyezik. Ennyit erről.

zoli 2021.01.16. 07:59:11

@bazaltrajongó: köszi, gyanús is volt, illetve a VIVC-n egyazon fajtaként tartják számon.
süti beállítások módosítása