A Borrajongó

Helyi hősök Olaszországból I.

2020. december 26. 09:00 - furmintfan

Olaszország tele van olyan eredetvédelemben részesülő borokkal, amelyek egy szőlőfajta és egy kisebb földrajzi egység együttállásának köszönhetik különleges státuszukat. Ezeket nehéz a "rejtőzködő borvidékek" rovathoz kitalált szokásos 1 fehér-1 vörös/régió keretek közé beszorítani, így most hoztam egy kis különkiadást néhány olasz borral különböző borvidékekről.

olaszhelyihosok1.jpg

Az első részben 6 bor szerepel majd, két fehérbor, négy vörösbor, leginkább fajtaborok, vagy kifejezetten a régióra jellemző házasítás. Folytatása következik 2021-ben.

santacristinacampograndeorvietoclassico2019.jpgSanta Cristina Campogrande Orvieto Classico DOC 2019
Umbria Itália közepén, a szárazföld belsejében található és ősi borászati hagyományokkal rendelkezik. Orvieto az etruszk korban fontos város volt, a régió pedig édes borairól vált ismertté, de a szárazboros divat változást hozott az 1960-as-1970-es években. Orvieto Classico DOC Orvieto DOC-nél szűkebb területre korlátozódik, Orvieto városkája közvetlen környékére. Umbria számos jellegzetes helyi fajtával rendelkezik, a kékszőlők közül ilyen pl. a tanninos sagrantino, míg fehér szőlő közül a procanico (trebbiano toscano) és a grechetto. Utóbbi valójában két, rendszeresen összekevert fajtát takar: a grechetto di Orvieto könnyű, élénk savú bort ad, a grechetto di Todi-t tartják a jobb fajtának.
Procanico és grechetto acéltartályban erjesztve és érlelve. Friss, kellemes illat, őszibarackkal, sárgabarackkal, érett almával és fehér virágokkal. Nagyon könnyű, laza szövésű, üde bor, finom tapintású savakkal. Az őszibarackos, almás, citrusos ízvilágot frissítő fanyarság kíséri. Bonyodalmaktól és egyben hibáktól mentes, kellemes bor, igazi nyári szomjoltó. (Az általam kóstolt korábbi évjáratok valamivel tartalmasabbak voltak.) 5p

feudidisangregoriopietracaldafianodiavellino2018.jpgFeudi di San Gregorio Pietra Calda Fiano di Avellino DOCG 2018
Campania a csizma szárán, Nápoly környékén található, vulkanikus borrégió. Nápolytól keletre Fiano di Avellino egyike a három irpinia-i DOCG-nek, 26 falut foglal magába. Jó szerkezetű, enyhén virágos, "minerális", érlelhető fehérborok születnek itt fiano fajtából, amely jól érzi magát a vulkáni eredetű talajon, szépen közvetíti a termőhelyi jellegzetességeket. A fiano termesztése évszázadokra nyúlik vissza, de a filoxéravész után feledésbe merült szőlőfajtát csak az 1970-es, 1980-as években fedezték fel újra a helyi termelők, majd a fogyasztók. Nem túl bőtermő és az oxidáxióra is hajlamos, ugyanakkor jó savakkal és egyedi aromatikával bír, éréssel mézes, diós jegyek alakulhatnak ki a palackba. Szárításos technológiával édes bort is készítenek belőle.
Tehát a borunk 100% fiano, saját élesztővel, tartályban erjesztve és érlelve, időnként felkevert seprővel. Illata egyedi és izgalmas: alma, fehér húsú gyümölcsök, különféle izgalmas virágos motívumok, citromhéj, mandarin, majd pici mandula és fenyőmag. Kóstolva kerek, puha tapintású, aránylag lágy, gömbölyded savakkal, száraz érzettel. Érett citrusok, egy kevés kandírozott citrus, narancs, pici gyógynövény, ismét érintésnyi mandula és fenyőmag  adják az aromákat. Másnap kicsit visszafogottabbá válik a gyümölcsösség és szikárabbnak tűnik a bor. 6p

elenawalchlagrein2019.jpgElena Walch Lagrein Alto Adige DOC 2019
Alto Adige Olaszország legészakibb fekvésű borvidéke, az osztrák Tiroltól délre. Az egyedi klimatikus és talajadottságoknak köszönhetően mára ez Itália első számú fehér boros borvidéke. A nemzetközi fehérszőlő fajták (sauvignon blanc, chardonnay, pinot grigio, pinot bianco, riesling) elterjedtek, a remek fehérborok mellett ugyanakkor a melegebb fekvésekben szép vörösek is készülnek. Az egyik jellemző helyi kékszőlő, a lagrein eredetileg valószínűleg Bolzano környékéről származik, egyik szülője biztosan a teroldego szőlőfajta. Jellemzően mély színű, sokszor kissé rusztikus borokat ad, magas savval és érdes tanninnal. Bőtermő, de magas minőséget csak terméskorlátozás mellett tud produkálni, nagy hozam mellett bora üres és kissé "szögletes" marad.
100% lagrein, tartályban erjedt, az almasav nagy francia és szlavón tölgyfahordókban bomlott le és nagy fahordókban érlelődött tovább a bor. Nagyon sötét színű, szinte átláthatatlan. Nagyon érett erdei gyümölcsök vezetik az illatot, amelyek mellett feltűnik egy kis fűszer, kék szőlő, cukorka és gyógynövény is, majd másnap az aszalt szilva is meghatározó jeggyé lép elő. A bor közepes testű, a korty húsos, a sav pont jól illeszkedik, a tannin nem jelentős mennyiségű, de kissé fogós, tapadós. Van az egész borban valami megszelídített vadság. Érett erdei gyümölcsök, kék bogyósok, pici fűszer dominál ízében is, másnap itt is megérkezik az aszalt szilvás vonal, egy kis édesség-érzettel. 5p+

tenutadelleterrenereetnarosso2018.jpgTenuta delle Terre Nere Etna Rosso DOC 2018
Szicília Olaszország egyik legfontosabb és egyik legizgalmasabb borrégiója, a szigeten belül az Etna változatos vulkanikus lejtői, különféle kitettségű és magasságú területei, öregtőkés ültetvényei igazi kincsek. A helyi kékszőlők közül  az általában egymás mellett termesztett nerello mascalese és nerello capuccio tulajdonképpen egy fajta két különböző mutációja. Mindkettő későn érő, savban és tanninban gazdag bort adó szőlőfajta. A nerello mascalese borait gyakran burgundi pinot noir-okhoz hasonlítják. A két fajta házasításaiban az utóbbi kicsit lágyítja az előbbi keményebb éleit és illatosabbá teszi a blendet.
Kb. 95% nerello mascalese és 5% nerello capuccio alkotja, amelyek acéltartályban erjedtek, majd 16 hónapig nagy francia fahordókban érlelődtek. Friss, hűvös illatában piros bogyós gyümölcsök, eleinte leginkább cseresznye és piros ribizli tűnik fel, majd idővel nyílik a spektrum: frissen tört málna, kevés fűszer és és szárított virág is felzárkózik. Jó savak, mennyiségre kevés, de finoman fogós tannin, elegáns, szellős korty, friss és lédús piros gyümölcs - ribizli, málna, cseresznye -, finom fanyarság díszíti a könnyeden is stabil vázat. 6p+

mauromolinoleradicibarberadasti2018.jpgMauro Molino Leradici Barbera d'Asti DOCG 2018
Az Alpok által körbeölelt, változatos domborzati adottságokkal rendelkező Piemont a Nutella hazája és egyben Olaszország legtöbb DOCG megjelölésű boré - többek közte Barolo, Barbaresco és Barbera d'Asti - is. A borvidék második számú fajtája, a barbera régen a hétköznapi borok szőlőjeként volt számon tartva, mára ez azonban megváltozott. A Barbera d'Asti mondható talán a legtipikusabb barbera-nak, a Barbera d'Alba általában kicsit testesebb. A másik híres piemonti fajtához, a nebbiolo-hoz képest a barberából készült borok általában puhább tanninokkal rendelkeznek, fiatalos is jól ihatóak, emellett a fajta remek savai szépen kiegészítik a rá jellemző piros bogyós gyümölcsös karaktert.
Ez a bor 100% barbera a Leradici dűlőből, tartályban erjesztve, majd nagy francia fahordókban érlelve. A fajtának megfelelően tökéletesen beérett piros bogyós gyümölcsök, málna, cseresznye, szamóca, szeder és szilva színezi az illatot, halvány édeskés fűszerességgel, egy kis virágossággal és minimális körömlakkal. Ízében is sok érett piros bogyós gyümölcs uralkodik, halvány fűszerességel, enyhe alkoholédesség mellett. Másnap több édesfűszeres, marcipános jegy jelenik meg illatában és ízében is. A korty szinte teljesen sima felületű, a tannin nem túl sok, érett és selymes, a közepes testet lendületes savak vezetik, az alkohol elég magas, de ez inkább csak egy kis melegséget és édességet kölcsönöz a bornak. 6p+

cantinesanmarzanotalonegroamaro2018.jpgCantine San Marzano Taló Negroamaro Salento IGP 2018
Dél-Olaszországban, Puglia-ban Salento IGT lényegében a "csizma sarkának" egészét, a Salento-félszigetet magában foglalja. A negroamaro Salento keleti részének legfontosabb és ősi  kékszőlő fajtája, egyes kutatások szerint görög közvetítéssel került ide. Bőtermő, szárazságtűrő, betegségeknek ellenálló fajta, nem csoda, hogy népszerű lett ezen a forró, száraz, sík vidéken. Neve - az egyik verzió szerint - "fekete keserű"-t jelent, nem véletlenül, de megfelelő figyelemmel kellemesen gyümölcsös borokat lehet készíteni belőle. A legjobbak Salice kisváros környékéről, Salice Salentino DOCG megjelöléssel kerülnek forgalomba, én most eggyel tágabb kategóriából hoztam egy bort.
100% negroamaro, tartályban erjesztve, majd 6 hónapig francia barrique hordókban érlelve. Nagyon érett, enyhén túlérett fekete bogyós gyümölcsök és fekete cseresznye vezetik intenzív illatát, pici pörkölt kávé és gyógynövény mellett. A dús, délies hangulatot árasztó korty alá széles savak dolgoznak, a tannin érett, picit poros, enyhe szárító hatással. Nem túl koncentrált, de jó szerkezetű bor, túlzások nélkül. Az érett fekete cseresznye, szilva, áfonya mellett egy kevés édesfűszer, gyógynövény és édesgyökér, enyhe balzsamosság tűnik fel. 6p-


Irodalom:

Jancis Robinson, Hugh Johnson: A világ boratlasza

https://www.wine-searcher.com/grape-varieties

http://fringewine.blogspot.hu/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr516353818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása