A Borrajongó

Visszatekintés - 2015-ös dűlős borok a Bott Pincétől

2020. december 09. 06:00 - furmintfan

Volt már egy hasonló visszatekintő poszt az ősz folyamán tokaji borokról, akkor a Mad Wine, illetve még leánykori nevén Szent Tamás Pincészet 2015-ös horizontális dűlős sorát kóstoltam meg, visszanézve, hogy 5 éves korukban mit tudnak a borok. Most a Bott Pince 2015-ös borai kerültek terítékre, 4 dűlő 5 bora (a sor egyetlen hiányzó tagja a Palánkos furmintja, abból nem tettem félre) szerepelt a sorban.

bottpince2015.jpg

Két napon át kóstolgattam a borokat, utána átpasszoltam a palackokat Táncoló Medve kolléga úrnak, aki egy nappal meg is előzött a saját benyomásainak megosztásával.


Bott Pince Teleki 2015
Furmint és hárslevelű házasítása. Kicsit lassan nyílik ki a pohárban, de onnantól szép, intenzív az illata. Érett körte, őszibarack, narancs, narancsos gumicukor (Haribo), halvány púderesség, édes citrusok jelennek meg sorban. Karcsú testű, eleven savú bor, pici maradékcukorral, szép savakkal. A lédús kortyban mandarin, narancs, pomelo, halvány sósság és egy kevés édesfűszer. Karcsúbb, filigránabb, kecsesebb, mint a sor többi bora (feltehetően a löszös termőhely mutatkozik meg ilyen módon), és most remek formában van (jobb meg már talán nem lesz). 7p-

Bott Pince Kulcsár 2015
100% hárslevelű. Nyitottabb és egyúttal érettebb illatjegyeket vonultat fel: birsalma-kompót, szegfűszeg, szegfűbors, sárga húsú őszibarack befőttje, hűvös fűszeres-gyógynövényes villanások, menta, némi déligyümölcs. Szélesebb, testesebb és lágyabb érzetű a Teleki után, az alkohol is magasabbnak tűnik, picit befűti a lecsengést. Gyümölcsöket nagyon érett és kompótos formában idéz, birsalma, sárga húsú őszibarack, körte, szegfűszeg, szegfűbors, némi gyógynövény. Szájban eleinte kicsit zárkózott volt, kellett neki idő, hogy kibontakozzanak az aromák. Sűrű, testes anyag, én mondjuk kicsit több lendülettel jobban szerettem volna. 6p+

Bott Pince Határi Furmint 2015
Ez is lassan bontogatja szárnyait, de azután egészen összetett, még ha nem is lesz nagyon intenzív: érett citrusok, narancs, mandarin, pici narancsvirág, pici gyurma, körte és vaníliás cukor. Dús, jól kitöltött korty, széles savak, pici melegség és kesernye a végén. Ízében érett gyümölcsök és édes citrusok, körte, sárgabarack, alma, narancs, mandarin uralkodnak, némi narancshéjjal és édesfűszerrel. A Telekinél mélyebb, komplexebb, tömörebb, a Kulcsárnál feszesebb, fókuszáltabb. 7p

Bott Pince Határi Hárslevelű 2015
Kezdetben rendkívül buja és vonzó: körtekompót, narancs, sárga húsú gyümölcsök, vanília, majd idővel kicsit előrehaladottabb állapotot mutat: almás pite, barackos jeges tea, édesfűszerek, narancshéj és cseppnyi méz. A korty húsos, gazdag, kerek, sima és egyenletes, savai lágyabban, mint a furminté. Érett és kompótos gyümölcsök, pici édesfűszer és gyógynövény, egy kevés méz színezi. Előrébb jár a fejlődésben, mint a furmint párja, első nap ez tetszett jobban, másnap a furmint beelőzte. 6p+

Bott Pince Csontos 2015
Kissé visszafogott, nehezen szálazható, de mély az illat, benne édesfűszerek, gyömbér, pici vanília, szegfűbors, érett fehér és sárga húsú gyümölcsök. A hordó ennél a bornál valahogy még egy kicsit jobban érvényesül, és mintha lassabban is fejlődne a többieknél, de a Csontos általában ezt nyújtja a Bott dűlősek közül. Szokás szerint a sor legteltebb, legvastagabb bora, széles savakkal, leheletnyi édességérzettel, enyhe cserességgel. Érett fehér és sárga húsú gyümölcsök, narancs, sárgadinnye, édesfűszerek, cseppnyi méz díszítik a hosszan tartó kortyot. 7p
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr116317510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása