A Borrajongó

Visszatekintés - 2015-ös dűlős borok a Szent Tamás Pincészettől

2020. október 23. 06:00 - furmintfan

A Szent Tamás Pincészetként induló, jelenleg már Mad Wine néven futó mádi pincészet igazi üstökösként robbant be a borvilágba több, mint 10 évvel ezelőtt. A néhány évig Balassa Istvánt, illetve egészen 2018-ig ifj. Szepsy Istvánt is soraiban tudó birtok és tulajdonosai a helyi szőlőtermesztők integrációjával készített Mad Wine termékcsaláddal, a Gusteau Élményműhellyel, az Első Mádi Borházzal, a Botriytis Hotellel aktív alakítói lettek Mád életének. Az utóbbi években talán kevesebbet hallat magáról a birtok, bár a borok továbbra is rendre szépen teljesítenek a különböző nemzetközi megmérettetéseken. A névváltozás is jelzi, hogy átalakulóban van a termékpaletta, a birtok inkább a nagyobb mennyiségben készülő kvázi birtokborokra helyezi a hangsúlyt, a dűlős borok palackszáma csökkenni fog.
A termékpaletta közben szélesedett is, olyan termékekkel is, amelyeket, ahogy az angolban mondani szokás "senki nem látott jönni". A közelmúltban nagy visszhangot váltott ki a közösségi médiában a dobozos fröccsük (Mad Bubbles), amelyért a szakma egy részétől kaptak hideget-meleget is, ugyanakkor a kényelmes fogyasztók megtalálhatják számításukat, hiszen bárhova magukkal vihetik a dobozba zárt fröccs-élményt. A szortiment másik végén a limitált palackszámú Mad One, illetve Mad Gold névre hallgató válogatás tételek vannak.

szenttamasdongonyulaszoperczeuragya2015x.jpg
Nálam négy 2015-ös dűlős száraz bor várt már egy ideje arra, hogy együtt kerüljenek felbontásra, és most, hogy a borok elérték a szürettől számított 5 éves kort, úgy gondoltam, éppen itt az ideje a kóstolónak. A friss benyomások után olvashatóak a borokról 1-2 évvel korábban készített kóstolójegyzetek is.

Szent Tamás Pincészet Nyulászó Hárslevelű-Furmint 2015
furmintfan: A sor legkedvesebb, leggyümölcsösebb illata: virágok, fehér húsú őszibarack, körte, egy kevés édesfűszer, halvány trópusi érintés. Egyúttal ez a sor legkarcsúbb bora, meglepően feszes, szikár savgerinccel. Citrusok, fehér húsú gyümölcsök, némi édesfűszer, vanília és méz adják az aromákat. 6p-
rszabi: 5p+

Szent Tamás Pincészet Dongó Furmint 2015
furmintfan: Fülledten nyit, utána is moderált intenzitású marad az illata, tűzkő, édesfűszerek, pici vanília és körte jelentkezik. Testesebb bor a Nyulászó után, feszes, de nem túlzó - és a Nyulászónál finomabb - savak vezetik a kissé szikár kortyot, a végén egy kis cserességet érezni, addig nem nagyon tolakszik előre a hordó. Visszafogott, diszkrét díszítőjegyek: citrusok, pici körte, minimális fűszer és halvány sósság. 6p
rszabi: 5p+

Szent Tamás Pincészet Úrágya Furmint 2015
furmintfan: Enyhén termálvizes-sós nyitány után fűszerek, leheletnyi füst, egy kis virág, narancs és halvány sós, mogyorós fuvallat. Teltebb idomú, szélesebb bor, a sav is finomabbb, puhább érzetű, szépen illeszkedik a borba, ahogy a szépen adagolt hordó is. Stílusban, karakterben van benne egy kis burgundi fehérboros, talán Puligny-Montrachet-s áthallás. Citrusok, egy kevés fehér húsú gyümölcs és narancs, elegáns gyömbéres-vaníliás fűszeresség, pici vajas keksz, finom sósság jellemzi. Nagyon szép bor, egyúttal a sor legjobbja is. 7p
rszabi: 7p

Szent Tamás Pincészet Percze Furmint 2015
furmintfan: Picikét fülledten kezd ez a palack is, az illatban tűzkő, sós, vajas jegyek, pici vanília, némi füstösség, édesfűszerek halványan. Izmos testű, feszes, tömör anyag, szigorúbb savai vannak, mint az Úrágyának, ugyanakkor itt az alkohol is melegít egy kicsit. Határozott sósság, halvány érett fehér húsú gyümölcsös, almás, citrusos motívumok, enyhe vajasság érezhető ízben, a lecsengés szép hosszú, de picikét szárít. 7p-
rszabi: 7p

szenttamasdongonyulaszoperczeuragya2015.jpg
Az érdekesség kedvéért kikerestem tehát a 4 borról szóló korábbi jegyzeteimet is a blogról, így talán jobban látható az egyes borok fejlődési íve, legalábbis ahogy én tapasztaltam.

2018. május:
Szent Tamás Pincészet Nyulászó Furmint-Hárslevelű 2015
60% hárslevelű, 40% furmint. A korábbi évjáratok áradóbb, édeskésebb, déligyümölcsösebb, általában több maradékcukorral dolgozó Nyulászóihoz képest ez most egy szikárabb, visszafogottabb kiadás. Őszibarackos, citrusos jegyekkel dolgozik inkább, de utóbbiakból elég széles skálát átfogva, finom fűszerességgel, leheletnyi vaníliával körítve. A dűlős borok közül továbbra is a legkönnyedebb. 6p-

Szent Tamás Pincészet Dongó Furmint 2015
Őszibarack, körte, pici birs, egy kevés édesfűszer, és mintha itt is megvillanna a háttérben az a zöld banános jegy, amit sok tállyai borban vélek felfedezni, de lehet, hogy már csak belemagyarázom. :) Teltebb, tömörebb, mint az előző bor, az alkohol leheletnyit melegít a korty végén. A gyümölcsöket diszkrét édes fűszeresség öleli át. 7p-

Szent Tamás Pincészet Úrágya Furmint 2015
A gyümölcsök talán ennek az illatában voltak a legkifejezőbbek a három 2015-ös dűlős közül: őszibarack, körte, édes alma, birsalma, finom fűszeresség. Szájban inkább citrusok, citrushéj, narancs, fehér húsú gyümölcsök és édesfűszerek jelennek meg. Közepes test, arányos felépítés, jellemzi. Egyelőre a Dongó jobban tetszett, az Úrágya mintha még nem teljesedett volna ki teljesen. 6p+

2019. október:
Szent Tamás Pincészet Percze Furmint 2015
Illatban sok édesfűszer, vanília, kókusz, pici füst, körte, alma, idővel egy kevés fehér virág. Izmos testű, széles savai a korty második felében dübörögnek igazán, a kortyban még enyhe cseresség és egy a finisben enyhén melegítő alkohol érezhető. Érett fehér húsú gyümölcsök, körte, alma, fűszerek, kókusz, vanília. 6p

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4016241212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása