A Borrajongó

Rioja nagyágyúk a mátrixon kívül

2020. december 08. 06:00 - furmintfan

A mai posztban három olyan bor szerepel Rioja-ból, amelyeknek címkéjén ugyan nem tüntetik fel a borvidéken bevett érlelési kategóriákat (Crianza, Reserva, Gran Reserva), de ettől függetlenül mindhárom tétel komoly minőséget képvisel és az adott pincészet prémium kategóriás borai közé tartozik.

riojatrio2013_1.jpg

riojatrio2013_3.jpgTelmo Rodriguez Bodega Lanzaga Lanzaga 2013
Telmo Rodriguez mára a spanyol borászvilág egyik ikonikus alakjává nőtte ki magát, aki az utóbbi közel 30 évben számos borvidéken megvetette a lábát. A Rioja-ban található birtoktest a Bodega Lanzaga. Több dűlőszelekció mellett három birtokbor alkotja a szortimentet, ezek közül a Lanzaga a csúcs, mondhatni egy Reserva megfelelője, válogatott termésből készül.
Tempranillo mellett graciano és garnacha alkotja, a bor 14 hónapig érik 225 literes barrique, valamint 1500-2000 literes nagy tölgyfa hordókban.
Intenzív fűszeresség uralja az illatot (keleti fűszerek, ánizs, vanília), a gyümölcsök (szilva, fekete cseresznye, meggy) inkább a háttérben és már aszalt formában vannak jelén, egy kis földesség is érezhető. Közepes testét élénk sav és érett tannin keretezi. Alapvetően semmi nem lóg ki a szerkezetből, csak a többi borral összehasonlítva tűnik fel, hogy azért itt a legérdesebb a korty és a legdarabosabb a tannin. Sok fűszer, kakaó, étcsoki, érett-aszalt fekete bogyós gyümölcsök, leheletnyi balzsamecet és kávé adják az aromákat, a korty kicsit hirtelen ér véget. A három bor közül ez az egyetlen, amelyik frissesség szempontjából harmadnapra némi formahanyatlást is mutatott, bár a tannin addigra meg pont kisimult. 6p+

riojatrio2013_2.jpgBodegas Izadi El Regalo 2013
A Bodegas Izadi a négy borászatot tömörítő Grupo Artevino egyik tagja (a többi: Bodegas Orben, Bodegas Vetus, Finca Villacreces). 180 hektárról készítenek bort, ebből 70 ha van saját tulajdonban.
A pincészet csúcsbora, egyetlen, 1940 előtt telepített - a borral azonos módon "El Regalo" névre keresztelt - dűlő terméséből készül. 100% tempranillo, 20 hónapig érlelődött új francia hordókban.
Szép és tipikus illat: pici bőr, rumos meggy, sok édesfűszer, szilva- és szederdzsem, idővel a háttérben további részletek bontakoznak ki: pici szójaszósz, keleti fűszerek, füstölő, ánizs és kókusz. Az erős közepes test egységes, arányos szerkezetre épül, a feszes savak jól kondiban tartják a bort, de nem túl élesek, a tannin csak annyira fogós, amennyire kell, a korty rághatóan tartalmas. Érett-aszalt meggy, szilva, édesfűszerek, pici ánizs, minimális kókusz, enyhe alkoholédesség színezi a kortyot. 7p

riojatrio2013_4.jpgBodegas Benjamin de Rothschild & Vega Sicilia Macán Clásico 2013
A Bodegas Benjamin de Rothschild & Vega Sicilia a spanyol Tempos Vega Sicilia és a francia Compagnie Vinicole Barón Edmond de Rothschild 2004-ben alapított közös borászati vállalkozása Riojában. Az első borok 2013-ban jelentek, meg a 2009-es évjáratból. Két bor készül a pincénél, a Macán és a Macán Clásico.
Ez tehát a pince másodcímkés bora, acéltartályos erjesztést követően 12 hónapig érlelődik új és másodtöltésű francia hordókban.
A három or közül ez a legfrissebb és leggyümölcsösebb: meggy, málna, fekete cseresznye, finom fűszerességgel és némi virágos bukával körülölelve. Kóstolva kifejezetten elegáns, selymesebbnek, könnyedebbnek hat a másik két bor után, sav, tannin, alkohol mind illesztésmentesen simul a bor szövetébe. Tökéletes egyensúlyt produkál, erőlködésmentesen csúszik, nem szárít, nem nehézkes, de távolról sem súlytalan. Ízében is jól érvényesülnek a piros bogyós gyümölcsök, finom fűszeres körítéssel. A trió legfineszesebb  - és számomra a legkedvesebb - tagja, nem erőből támad, inkább eleganciával igyekszik hódítani. 7p/7p+

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr3816319104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása