A Borrajongó

Mohácsi muzsika - Planina Borház Prím 2017

2020. december 07. 06:00 - furmintfan

Horváth Zoltán mohácsi pincéjéről, a Planina Borházról már volt szó többször a blogon, részben éppen ennek a bornak a korábbi évjáratai (2009, 2011), részben úgy általában a Pécsi borvidék kapcsán. A 2003-ban alapított családi borászat Mohács szőlőhegyéről (az itteni horvátok, a sokácok nyelvén Planina) kapta a nevét. A Planina Borház mintegy 5 hektáron gazdálkodik Mohács környékén, fehér, rosé, siller és vörösbor egyaránt készül a birtokon, de - mondhatni borvidéki anomáliaként - talán inkább a kék szőlőből készült boroknak van nagyobb szerepe. A legismertebb bordeaux-i fajták mellett kékfrankos, kadarka, pinot noir, néró, portugieser, cirfandli, királyleányka és olaszrizling terem a birtokon. A Prím kvázi a pince vörös csúcsbora, mégsem súlyával vagy koncentrációjával hódít, kellemes átmenet a mindennapokra ajánlható, jó ivású borok és a komolyabb tételek között.

planinaprim2017.jpg

Planina Prím 2017
Ebben az évjáratban cabernet franc és kékfrankos házasítása, 14 hónapon át új és 3-4 éves fahordókban érlelve. Meggy, érett-túlérett gyümölcsök, egy kevés fűszer, érintésnyi kakaópor és fűszerpaprika színezi. A test legfeljebb közepes, jó savak és nem túl sok, ugyanakkor határozott, mégis az egyensúlyba illeszkedő tannin keretezi. Nem kifejezetten telt vagy vastag, de tüzes, valahogy mégsem tűnik túlzónak a 14,5% alkohol, inkább csak ráerősít a délies karakterre. Ízében érett, enyhén dzsemesbe hajló gyümölcsök, a hordó fűszerei, leheletnyi fűszerpaprika, pici étcsoki. 5p+ (2990 Ft - Pannon Borbolt)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4016317506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása