A Borrajongó

Káli Kála - Istvándy Jenő Pincészete Kála 2019

2020. december 02. 06:00 - furmintfan

smét egy olyan pince érkezik a "tegnap ittam" sorozatba, amely csak elvétve szerepelt eddig a blogon és egyébként is régen kóstoltam tőlük bármit. Istvándy Jenő Pincészetének boraihoz talán kétszer-háromszor volt szerencsém, de az utolsó emlék is régi. Barátokkal töltöttünk 5 éve  a pünkösdi hétvégét Szentbékkállán töltöttük, ahol egy helyi hagyománynak mondható pincetúrán is részt vettünk. A pincénél akkor jártam futólag, de szerintem azóta nem is ittam tőlük semmit. Most véletlenül futottam bele boraikba egy egészen más célú bevásárlás során, és ahogy az ilyen alkalmak során gyakran előfordul, egy palack bor is a kosárban landolt.

istvandyjenopinceszetekala2019.jpg

Talán nem árt a tisztánlátás kedvéért megemlíteni, hogy Istvándy Jenő Pincészete és a badacsonyi, közelebbről a Tóti-hegyen található Istvándy Pincészet ugyan két teljesen különálló birtok, de a névazonosság nem véletlen, a két család egy közös tőről fakad (amelynek 2019-ből még egy közös borral is emléket állítottak).
A mai témát szolgálgató bort tehát a Káli-medencében szüretelt szőlőből készítették a szentbékkállai pincénél. Istvándy Jenő 1973-ban kapcsolódott be apja mellé az otthoni szőlészeti-borászati teendőkbe, fia, Tamás pedig 2005-től, majd a 2008-ban teljesen át is vette a családi birtok irányítását. A borászat kóstolóhelyisége a szentbékkállai Istvándy-házban került kialakításra, amely 1825-ben épült és azóta is a család tulajdonában áll.
A Kála névre keresztelt tétel 2010 óta készül a pincénél és cél, hogy mindig az adott évjárat hű lenyomatát képezze, amolyan birtokborként, a másik "alapbor" Parfym-mel együtt. A 2019-as Kála 70%-ban egy enyhe túlérésben szedett chardonnay és 30%-ban egy korai szüretelésű, könnyed olaszrizling házasítása, tartályban erjesztve, 1 hónapig új fahordókban érlelve.

Istvándy Jenő Pincészete Kála 2019
Az illatban pici édesfűszer, mezei virágok, a gyümölcsös vonalon először alma és érett egres, majd utóbbi helyett inkább banán érezhető. A közepesnél karcsúbb testet pont ideális mennyiségű sav támogatja, a rövid hordós érlelés enyhe fűszerességet kölcsönöz a bornak, a lecsengésben egy kis vajasság is érezhető, a lecsengés közepes. A gyümölcsöket alma, citrusok, némi banán és halvány trópusi gyümölcsös felvillanás képviseli. Nagy elvárásaim nem voltak, így tulajdonképpen még kellemesen is csalódtam, a múltkori véletlen találathoz hasonlóan ez is egy kellemes bor a mindennapokra. 5p- (1500-1900 Ft - InterSpar, Borháló)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5516304748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása