A Borrajongó

Kunság at its finest – Gál Szőlőbirtok és Pincészet, 2020

2020. október 11. 06:00 - ungert

Gálék szigetcsépi tevékenységét már évek óta igyekszem a helyén kezelve méltatni, tősgyökeres dél-pestiként ugyanis kézenfekvő lokálpatriotizmus a Kunság közelebbi felének borpróbálkozásait rendszeresen tesztelni és fogyasztani. Mindezt lassan már tíz éve teszem rendületlenül, rendre hasonló tapasztalatokkal. Bár a Kunság sosem lesz a világ borkoordináta-rendszerének origója, a mennyiségi igények minőségi kielégítése mégis okot ad az örömre és az elismerésre. A Gál-család esetében pedig éppen valami ilyesmiről van szó.

gal1.JPEG

Azt nem tudom, hogy az utóbbi időszak krízisszerű körülményei mennyire viselték meg az alapvetően visszatérő fogyasztók lokális beszerzésére építő borászatot, de arra azért kíváncsi voltam, hogy mi a helyzet mostanában arrafelé, ezért szombaton autóba ültem, és beszereztem néhány tételt az aktuálisak közül. Közöttük az ország egyik első újborát. Meg is kóstoltam őket azon hidegében, és mivel kifejezetten tetszettek, nem esett nehezemre röviden beszámolni is róluk.

Gál Szőlőbirtok és Pincészet Birtokfehér 2020

Ha jól sejtem, akkor ez a tétel nincs palackban, lédig, tartályból viszont már beszerezhető a pincénél, nevetséges áron. Én optimista voltam, ezért egy ötliteres kannával cipeltem haza belőle. Nem bántam meg. Éppen olyan, mint amilyennek egy újbornak lennie kell: egyrészt fogalmam sincs, hogy milyen fajtákat szerepeltetnek benne (és ez most nem is fontos), másrészt pedig friss, fűszeres, ropogós, direkt és lendületes. Élénk, kifejező savak és vidám fűszeres-gyümölcsös karakter jellemzi. Nem akar többnek látszani, mint ami valójában. Jólesik a második és a harmadik pohár is. Pontosan ilyen egy ideális, jól elkészített, allűrmentes homoki fehérbor. Négy pont, ráadásul ez a sor legszerethetőbb bora. (cca. 700 Ft literje, pincétől)

gal2.JPEG

Gál Szőlőbirtok és Pincészet Nektár-Cserszegi 2019

Történt ez, aztán elmúlt tizenhárom év, és jelentem, a helyzet változatlan. A friss évjárat illata visszafogottabb, szájban viszont hozza a stílustól elvárt őszibarackos érettséget. Direkt, friss és lendületes fehérbor, ráadásul a feltehetően továbbra is sűrítménnyel beállított édesség semmit sem ferdít, semmit sem fed el a cserszegis fűszerességből. Élénk, lendületes és finom anyag, emelem kalapomat. Objektív mércével is abszolút értékelhető, nálam viszont masszív nosztalgia-faktor is dolgozott, szerencsére. Az biztos, hogy megérdemelné a szélesebb hazai figyelmet. Bármikor venném, bármikor innám, ez bizony 4 pont. (cca. 1000 Ft/palack, pincétől)

gal3.JPG

Gál Szőlőbirtok és Pincészet Kékfrankos 2017

Hordómentes kékfrankos, amely pusztán a számok alapján már túlesett a csúcskorán, de valójában még mindig él és virul. Intenzív meggyes aromák és fűszeresség jellemzi. Szájban lendületes, egységsugarú fajtajellegessége ellennére is élvezetes és szerethető. A két fehér után kóstolva puhább és direktebb, de kontextus nélkül is egyenes, jóleső vörösbor. Fajtajelleges és finom, méltó az érdeklődésre három év után is. Eléri az 5 pontot. (1000-2000 Ft között, a pincétől)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6716234230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása