A Borrajongó

Hegyaljai hétvégék - Mindszenthavi Mulatság 2020

2020. október 02. 06:00 - furmintfan

Az idei év több, évek óta stabil pontnak számító programot is eltörölt az életemből, szerencsére Bodrogkeresztúr és Bodrogkisfalud 2010 óta megrendezésre kerülő szüreti fesztiválja a Mindszenthavi Mulatság nem került fel a listára. A borongós idő és a járványhelyzet valószínűleg sokaknak kedvét szegte, legalábbis én az elmúlt évekből lényegesen több érdeklődőre emlékszem, de az eső szerencsére alig esett, így a kinti programokat nem kellett beltérbe vinni és a távolságtartás miatt sem kellett aggódni.

mindszenthavi2020_04.jpg(A Bodrog Borműhely udvara)

Én délelőtt érkeztem és késő délután indultam haza Táncoló Medve kolléga úrral, akivel részben együtt látogattuk meg az egyes helyszíneket is. Idő hiányában így a legtöbb helyen csak rövid látogatást tettem, tettünk, kicsit kapkodós volt a jegyzetelés is, de azért próbálkoztam.

mindszenthavi2020_01.jpgTokaj Nobilis
Az első állomás a Tokaj Nobilis portája volt, ahol éppen akkor kezdődtek az előkészületek, amikor odaértünk. A pince 2018-as dűlős borai adták az aktuális borsor egy részét, ezeket már korábbról ismerem, de a 2019-es Furmintot még nem, így egy napindító pezsgő mellett itt ezt a tételt kóstoltam meg.

Tokaj Nobilis Furmint 2019
Illatban fehér húsú gyümölcsök, alma, körte, ízben ugyanez egy kis citrusossággal megfejelve. A korty kerek, a savakat egy kevés maradékcukor egészíti ki. Gyümölcsös, tiszta, jó ivású furmint. 6p-

Tokaj Nobilis Furmint Pezsgő Méthode Traditionnelle Brut 2017
Tiszta, kellemes illat, zöldalmával, citrusokkal. A korty jól strukturált, feszes, tartós, apró buborékokkal. Ízében zöldalma, citrusok, körte. 6p

 

mindszenthavi2020_03.jpgOrsolyák Attila
Orsolyák Attila pincéje felett még félkész állapotban van a ház, de ezen a Mindszenthavi Mulatságon már ő is saját kis udvarán és a ház falai között fogadta a vendégeket. Kicsit alászálltunk a pincébe is, hogy az aktuális szortiment mellett a palackozásra váró tételekkel is ismerkedjek és még egy kellemes curry-s csirkelevest is kaptam ebédre.

Orsolyák Attila Az én világom 2018
70% furmint, 30% hárslevelű, több dűlő termése. Az illat diszkrét, nehezen szálazható, ízben intenzívebb, nagyvonalúbb a bor. Fehér húsú gyümölcsös, fűszeres, enyhén citrusos aromatika, a kortyban még egy kevés vanília, halvány sósság. A korty kerek, finom tapintású, a szerkezet egységes, a hordó szépen beleolvad a borba, egyszerre könnyed, elegáns és tartalmas a végeredmény. 7p

Orsolyák Attila Rány 2017
Sárga húsú gyümölcsök, alma, egy kevés narancs, pici gyurma és füst díszíti az illatot. Kicsivel  szikárabb, mint a többi Orsolyák bor, magja tömör, jó koncentrációt mutat. Ízében sárga húsú gyümölcsök, narancs, sárgabarack, egyedi fűszeresség, csipetnyi sós érzet. 7p

Orsolyák Attila Grand Cru 2018
100% hárslevelű a Szent Tamásról. Gazdag, gyümölcsös-fűszeres illat, őszibarack, narancs, édes citrusok, fehér húsú gyümölcsök, pici kesudió. Kóstolva finom tapintású, telt, széles struktúrájú bor. Sárga húsú őszibarack, narancs, keleti fűszerek díszítik, halvány sósság és egy kevés kesudió kíséretében. 7p+

mindszenthavi2020_02.jpgOrsolyák Attila In medias res 2007
Attila első bora, egy késői szüretelésű furmint, 170 g/l maradékcukorral. Finom érettség, aszalt barack, sárga húsú gyümölcsök, gyömbér, mézeskalács, pici gomba. Ízben ezekhez süteményes, mézes, narancsos, grillázsos aromák társulnak. Kicsit lágyabb, lazább szövésű, de máig szépen tart. 7p-

Orsolyák Attila Percze 2019 (M)
Almás, körtés illat, penge savak (mégsem bántó a savérzet), feszes, szikár korty, citrusos, zöldalmás ízvilág.

Orsolyák Attila Szent Tamás 2019 (M)
50% furmint, 50% hárslevelű. Érett fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, körte és alma, ízben még citrusok, a korty végén a pink grapefruit finom fanyarsága. Dúsabb, teltebb idomú és gyümölcsösebb bor, mint a Percze.

Orsolyák Attila Rány 2018 (M)
Hárslevelű és furmint. Az illat zárkózott, van benne egy kis fülledtség is. Szikár megjelenésű bor, feszes, picikét szárító érzetű savval, sós, citrusos, fehér húsú gyümölcsös, halványan narancsos ízjegyekkel.

Orsolyák Attila Aszú 2017 (M)
Áradó illat, komplett gyümölcskosár, ízben is nagyon gazdag. Nektáros, koncentrált, sűrű korty, krémes textúra, sok maradékcukor puha tapintású, de jól tartó, széles savak. Sárgabarack, mangó, trópusi gyümölcsök, pici méz. Gyönyörű bébiaszú.

 

mindszenthavi2020_06.jpgBodrog Borműhely
A Bodrog Borműhely társtulajdonosai Farkas Krisztián és Hajdú János is már a megújult a birtokközpontban tudták vendégül látni a borkedvelőket. A pince melletti vendégház a tervek szerint decemberben nyitja meg kapuit, mellette egy közös helyiség (konyha és kóstolóterem), az udvaron pedig egy medence és egy fedett kis terasz is helyet kapott, mindez a remek kilátással és a pince boraival karöltve esélyessé teheti a házat a borvidék legvagányabb szálláshelye címre. Miután Krisztián vezetésével egy pohár pét nat-tal a kézben körbejártuk a pincét és a vendégházat, Janival megkóstoltuk a 2019-es száraz borokat is.

Bodrog Borműhely Pét Nat 2019
Hárslevelű és pinot noir, érdekes kombó. Illatban inkább körte, ízben viszont többnyire a szamóca és cseresznye érezhető. Jó savak vezetik, a buborékok agresszív kezdés után viszonylag gyorsan eltűnnek, a lezárás fanyar, tiszta. 5p

Bodrog Borműhely Halas Furmint 2018
Fűszeres illatában a hordó szerepe a meghatározó, szájban érett citrusok és fehér húsú gyümölcsök, visszafogottabb hordóhatás, a korty végén pici kesernye. Széles, kerek korty, lágyabb savérzet jellemzi szájban a bort. 5p+

Bodrog Borműhely Halas Furmint 2019
Friss, üde illat: zöldalma, körte, virágok, pici fűszer. Karcsúbb és feszesebb, mint a 2018-as, élénk savai jól megtartják, van egy enyhe szárító érzetük is. Zöldalma, citrusok és körte határozza meg az ízvilágot is. 6p

Bodrog Borműhely Lapis Furmint 2019
Több fűszer, egy fokkal érettebb gyümölcsösség jellemzi, fehér húsú gyümölcsök, körte, alma, őszibarack, citrusok, édesfűszerek adják az aromákat. Karcsú, elegáns bor, jó savakkal, hosszú lecsengéssel. 6p+

Bodrog Borműhely Nagyka Furmint 2019
Intenzív körtés, virágos illat fogad, ízében körte és halvány sós érzet. Szikár, feszes magra épül, ugyanakkor vaskosabb a test, picikét magasabbnak tűnik az alkohol, a hordó visszafogottabb, mint a Lapisban. 6p

Bodrog Borműhely Aszú 2013
Sárgabarackdzsem, narancs, némi trópusi gyümölcs és édesfűszer, pici vanília. Gazdag, buja bor, krémes textúrával, talán enyhe édesség-hangsúllyal. 8p-

 

mindszenthavi2020_07.jpgBott Pince
A délután hátralevő része lényegében a Bott Pince kóstolójával telt el, ahol Bodó Judit és Bodó József a 2019-es száraz tételeket és néhány más újdonságot mutatott be a szándékosan szűkre szabott közönségnek, amely leginkább régi barátokból állt. A kóstoló Bodrogkeresztúron, a hajdani kerámiagyár épületében került megrendezésre, amelyet a felújítást követően Bodóék idén vettek birtokba. A munkálatoknak még nincs vége, de a Bodó család reményei szerint hamarosan nem csupán a borászat üzemel itt, hanem vendégház és étterem is, és persze a család is átköltözik erre a portára, ezzel pedig teljesül régi álmuk: akár papucsban és köntösben is felhozhatnak egy palack bort a pincéből.
A 2019-es száraz borok közül kettő mellé megkóstoltuk a 2018-as kiadást is, az évjáratok összehasonlítása céljából. A szárazboros szakaszt a hamarosan forgalomba kerülő 2017-es Exczellencziás zárta, majd egy késői szüret következett és a 2017-es aszú tette fel a pontot az i-re.

Bott Kulcsár Hárslevelű 2019
Az illatban először gyurma és só, majd fehér húsú gyümölcsök, virágok és egy kézkrémes motívum bukkan fel. Széles savak, telt korty, enyhén krémes textúra, pici maradékcukor jellemzi szájban. Érett sárga húsú gyümölcsök és édes citrusok, narancs, mandarin, körte, halvány sósság, finom fűszeresség jelenik meg ízben. 6p+

Bott Határi Furmint-Hárslevelű 2019
Nagyjából 70% hárslevelű és 30% furmint. Szépen nyíló, buja, gyönyörű illat fogad: narancs, mandarin, virágok, édesfűszerek, halvány púderes édesség. Remek, cizellált savak, kiváló arányok, elegáns megjelenés, finom textúra villan szájban. Nyílt, zamatos, fehér és sárga húsú gyümölcsök, valamint citrusok, pici mandarin, halvány sósság színezi. Jelenleg a 2019-es sor legélvezetesebb tagja. 7p+

Bott Csontos Furmint 2019
Az illat érettebb gyümölcsös karakterű, krémesebb, teltebb bort sejtet, az édes körte, őszibarack és alma mellett pici édesfűszer és virág, halványan gyurma bukkan fel, és idővel egy zöld mangós motívum is. A 2019-esek közül ez a legtestesebb, legkoncentráltabb és legmélyebb bor, érzetre az alkohol is picikét emelkedett. Érett körte és őszibarack, finom fűszeresség, enyhe barackmagos kesernye. 7p

Bott Teleki Furmint-Hárslevelű 2019
Kb. fele-fele arányban alkotja a két fajta a házasítást, a palackra pedig idén csavarzár került. Érett trópusias, sárga húsú gyümölcsös aromák uralják, sárga húsú őszibarackkal, mangóval, naranccsal, mangóval, sárga almával, finom süteményes-édesfűszeres aláfestéssel. Kóstolva lendületes, lédús, egyúttal könnyedebb, mint a többi 2019-es, fejlettségben előrébb tart. 6p

Bott Csontos Furmint 2018
Fejlettebb az illata és az íze, mint a 2019-esnek, érett fehér húsú gyümölcsöket idéz. Kóstolva testes, vastag, olajos sűrűségű, savai inkább szélesek, mint magasak, az alkohol kicsit fűt és egy kis kesernyét borít a korty végére. A lecsengés rövidebb, mint az előző boroknál. 6p

mindszenthavi2020_08.jpgBott Teleki Furmint-Hárslevelű 2018
Hűvösebb karakterű, ugyanakkor nagyon jól definiált aromatikával bír: fehér húsú őszibarack, citrusok, pici grapefruit, gyömbér, citromfű, vanília, halvány süteményes jegyek. Egységes, letisztult szerkezet, jól kitöltött korty, szép arányok. Remek formában van. 7p+

mindszenthavi2020_09.jpgBott Exczellencziás 2017
Ebben az évben a Határi dűlő furmintja adta az alapanyagot. Mély, komplex illat: só, citrusok, sárga húsú gyümölcsök, némi fűszer, pici méz, vaj és gyurma. Koncentrált és kristályosan tömör mag, csiszolt, fókuszált savak, arányos, egységes szerkezet jellemzi. Részletgazdag, komplex anyag, különféle citrusok, sárga húsú gyümölcsök ízével, enyhén sós érintéssel. Nagyon komoly, hosszú távra nézve is ígéretes anyag. 8p-

Bott Bott-rytis 2018
Furmint és sárgamuskotály. Édes gyümölcsös, csak visszafogottan muskotályos karakterű bor, ananásszal, töppedt szőlővel, pici vaníliával és keleti fűszerrel. Laza szövésű, kissé lágy, inkább a cukor felé billen az egyensúlya. 5p+

Bott Aszú 2017
Koncentrált, telt, finoman krémes, gazdag anyag, szép egyensúllyal és nagyon hosszú lecsengéssel. Temérdek gyümölcs, mangó, őszibarack, körte, ananász, narancs, papaya, finom gyömbéres fűszeresség díszítik. 8p

 

mindszenthavi2020_05.jpg(Az első aszúszemek a Bodrog Borműhelynél)


Dereszla Pincészet

A Dereszla vinotékájában még hazaindulás előtt kutyafuttában kóstoltam egy 2016-os aszút, mintegy János-áldásként, ezzel zárva ezt az igen tartalmas napot.

Dereszla 5 Puttonyos Aszú 2016
Sárgabarack- és narancslekvár, trópusi gyümölcsök, mangó, finom édes fűszeres aláfestés, cseppnyi méz adják az aromákat. Kecses, karcsú, jó egyensúlya van, csiszolt savakkal, enyhén krémes tapintással. 7p+


A borászoknak köszönet a kóstolókért!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr3116217156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása