A Borrajongó

Megbízható alapok - Ikon Chardonnay 2019 és Ikon Rajnai Rizling 2019

2020. szeptember 10. 06:00 - furmintfan

Beköszöntött az ősz és ezzel a rögtönzött, másfél hónapja tartó Balaton-sorozat is lassan lezárul. Erre a hétre ismét egy dél-balatoni duóval, közelebbről a rádpusztai Ikon Borászat két palackjával készültem. A pincészet széles körben elérhető alapszériás fajtaborai idén megújult külsővel kerültek a polcokra, az áruk szerencsére továbbra is meglehetősen barátinak mondható. Bár az Ikon-szortiment alap sorozata inkább vörösborokban bővelkedik, az utóbbi években én leginkább az itt kóstolt két fehérbor korábbi kiadásaival találkoztam. Így immár több évjárat tapasztalata alapján mondhatom, hogy mindig technológiailag biztos alapokon nyugvó, korrekt borokat kaptam a pénzemért, a rajnai rizling pedig többször kellemes meglepetést is okozott, akár vegyes rajnai rizling sorokban kóstolva is (1., 2.).

ikonchardonnay2019ikonrajnairizling2019.jpg

Annyit előrebocsáthatok, hogy az aktuális 2019-es évjárat boraiban sem csalódtam, másnap pedig ungert (és rszabi) is megkóstolta a palackokban hagyott bort, úgyhogy négykezes következik.

ikonchardonnay2019_1.jpg

(Chardonnay 2019, régi és új címke)

Ikon Chardonnay 2019

furmintfan:
 Közepesen intenzív tiszta illatában fehér húsú gyümölcsök - őszibarack, körte, alma - és virágok elegyednek. A test könnyű, de a magja meglepően tömör, szájban élénk, kissé zabolátlan savak vezetik a bort, amelyek csak a korty második felére nyugszanak le valamelyest, viszont így szép hosszúra nyújtják az ízérzetet. Sárga húsú őszibarack, körte, sárgabarack, citrom és lime adják az aromákat, a lezárás finoman fanyar. Feszes, egyenes, intenzív, frissítő hatású bor, másnapra viszont megkopnak a gyümölcsök, kicsit kifakul a bor. Első nap hozza akár az 5 pontot is, másnapi formája alapján inkább 4 pontot érdemel (tehát érdemes gyorsan meginni)=5p- (kb. 1500 Ft - Bortársaság, hiperek)

ungert: Az elsőnapos teljesítményéhez nem volt szerencsém, csak másnap került a poharamba. Ekkor érdemi gyümölcsösséget és fajtajelleget már nem sikerült felfedeznem benne, így klasszikus alapchardonnay helyett egy csupasz, ámde technológiailag kétségkívül hibátlanul kivitelezett bort kaptam. Savai lendületesek, és bár a fröccsalapanyagként gyakran hivatkozott Szent István Korona-sorozat boraihoz képest kissé vastagabb és borszerűbb, érdekesebbnek semmiképpen sem mondanám. Céleszköz, de a piacon van nála jobb ár/érték-arányú versenyző is. Négy pont.

ikonrajnairizling2019.jpg
Ikon Rajnai Rizling 2019

furmintfan:
 A főbb paraméterek: 50 éves tőkék önkorlátozó (fél kg/tőke) termése, tartályos erjesztés+érlelés, 10 g/l maradékcukor, tehát félszáraz. Először fehér húsú gyümölcsök és szőlő, majd jázmin, mézdinnye és sárgabarack is feltűnik illatában. Kóstolva könnyed, jól iható és finom. Lendületes savai élét a maradékcukor is tompítja, de valószínűleg anélkül is csiszoltabbak, precízebbek lennének, mint a chardonnay esetében. Melegedve picit jobban kiütközik a 13% alkohol és (talán pont ennek okán is) bevillan egy kis kesernye, ezért érdemes jól behűtve inni. A maradékcukor kellemes édességérzetet ad és emel egy kicsit a gyümölcsösségen (édes citrusok, őszibarack, köre, szőlő, mézdinnye). Kifejezetten kellemes, ízlésesen elkészített bor, ráadásul jóval közelebb áll a német riesling-ekhez, mint sok fába fojtott magyar rajnai rizling interpretáció. Nem utolsósorban remek vétel. 5p+ (1950 Ft - Bortársaság)

ungert: Vakon is beazonosítható, fajtajelleges anyag. A fehér gyümölcsök mellett édesfűszereket, valamint némi fülledtebb karaktert hoz. Szájban közepesen vastag, de ízben és aromában abszolút gazdag. Nem csak analitikára, de érzetre is off-dry, ami jól is áll neki. Egyensúlyos bor, határozott karakterrel, tiszta lecsengéssel és emlékezetes gyümölcsösséggel. Azt gondolom, hogy egy nemzetközi alaprajnai-sorban is simán megállná a helyét. Szép munka, masszív 5 pont, az árát tekintve pedig kiváló választás.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr3616194648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása