A Borrajongó

Kéknyelű elit - Földi Bálint Badacsonyi Kéknyelű 2019

2020. augusztus 19. 06:00 - furmintfan

Földi Bálint igazi sztahanovista, nem elég, hogy főállásban a Sabar Birtok borásza, A Két Jóbarát meg az Anti borkészítő formáció "egyharmada", saját neve alatt is készít pár száz palack bort. Bálint három fajtával dolgozik - kéknyelű, olaszrizling, rajnai rizling - egy hektárnyi szőlőt felölelő mikrobirtokán, kis pincéje a Szent György-hegyen található. A borok spontán erjednek, az érlelésük vegyesen tartályban és magyar hordókban zajlik, az almasavat Bálint sosem bontja le, mert a fekvés és a talaj miatt a borai egyébként is kerekebbek a borvidéki átlagnál. A címkéket a Bálint nagyapja által készített gobelinek mintái díszítik.
Bálint kedvenc fajtája a kéknyelű, végzős borászként a szakdolgozatát is a fajtáról írta és a három 2019-es bor közül én is a kéknyelűt választottam ki a mai íráshoz. Nem volt teljesen esetleges a döntés, a VinoPiano-ban egy Mátra-kóstoló után szúrtam ki a bontott palackot a hűtőben, és az egy pohárnyi kóstoló alapján úgy gondoltam érdemes lenne - a magas ár ellenére - egy komplett butélia tartalmát közelebbről megvizsgálni.

foldibalintbadacsonyikeknyelu2019.jpg

A legtöbb kéknyelű élete első néhány évében inkább beteljesülésre váró ígéret, mint szerelem első látásra. Fiatalon általában marcona külsejű, nehezen megközelíthető, szigorú borok ezek, kemény savakkal, amelyek magukban hordozzák a hosszú életút lehetőségét, de türelemmel ki kell várni, amíg belépnek az optimális fogyasztási ablakba. Még ezzel a használati útmutatóval sem mehetünk biztosra, még egyes badacsonyi borászok is elismerik, hogy csak kivételes évjáratokban készül belőle igazán jó bor, amivel minden szempontból elégedettek és a fogyasztók között sem a kéknyelű-rajongók tábora a legnépesebb.
Töredelmesen bevallom, én sem tartozom a fajta nagy rajongói közé, amolyan félelemmel vegyes tisztelettel közelítek felé, kóstolni szoktam, otthoni "használatra" vásárolni gyakorlatilag soha. Földi Bálint 2019-es kéknyelűje kivétel, nem csupán az én személyes perspektívámból - lévén, hogy vettem belőle egy otthonra palackot és lehet, hogy nem is az utolsót - , hanem olyan szempontból is, hogy a hosszú érlelési potenciál mellett már csikó korában is egyszerre izgalmas és élvezetes tud lenni.

foldibalintbadacsonyikeknyelu2019p.jpg
Földi Bálint Badacsonyi Kéknyelű 2019
Két Szent György-hegyi és egy badacsonyi parcella egész fürtből préselt mustja került egy sokadtöltésű öthektós Dallos hordóba, ahol hosszan, spontán ment végbe az erjedés.
Az illat már kezdettől hordoz egy vadvirágos, fehér húsú gyümölcsös vonalat, de idővel tágul a spektrum és jázminos, őszibarackos, narancsos motívumok is feltűnnek, miközben végig érezhető egy sós fuvallat is. Kóstolva is citrusok, fehér húsú gyümölcsök, ezek aláfestéseként sós és halvány növényi jegyek jelennek meg. Az illat másnap kicsit visszavesz a virágos vonalból, ízben viszont előrébb jönnek az őszibarackos, körtés, narancsos gyümölcsös aromák. A struktúra szilárd, a több dimenziós, csiszolt savak remek tartást adnak, de nem élesek, szépen mozgatják a bort, de nem kezdenek indokolatlan szólóba, a hordó is visszafogott. A korty magja tömör, jó koncentrációt mutat, ugyanakkor van szélessége is, van elég gyümölcs és terroir-jegy, ami öltözteti, így nem kelt csupasz vagy aszketikus benyomást. A kortylefutás dinamikus, kiegyensúlyozott és hosszú, a lecsengés tiszta és finoman fanyar. Ahogy írtam, már most is remek és élvezhető a bor, bőven kínál szálazgatni és felfedezni valót, de ha jósolnom kellene, bőven van még benne fejlődési potenciál is. 7p(-) (6350 Ft - Bortársaság, VinoPiano)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6916138700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása