A Borrajongó

Öt badacsonyi kéknyelű 2021-ből

2023. november 29. 06:00 - furmintfan

Ha minden igaz, ez az első dokumentált kéknyelű kóstoló a Borrajongó történelmében, jó sokat vártunk vele, de most itt az alkalom. Kéknyelűket egymás mellett tényleg nem szoktam kóstolni, a Badacsony környékén járva, vagy akár a Badacsony New York-ban rendezvényen is inkább a nagyobb merítés részét képezik. Egy ötösfogatra való kéknyelű összegyűlt itthon a 2021-es évjáratból, ezeket néztem meg egymás mellett november végén.

keknyelu2021_1.jpg

A kéknyelű a Badacsonyi borvidék emblematikus fajtája - bár első említése a Somlóhoz kötődik -, nagyobb mennyiségben csak itt található meg. A fajta nevét a levélnyél kékes-vöröses árnyalatáról kapta. A képzettebb borisszák tudják, hogy a kéknyelű képtelen az önbeporzásra, ezért a megtermékenyüléshez egy másik szőlőfajta mellé kell ültetni. A beporzópárja általában a budai zöld, illetve a budai zöld és a kéknyelű keresztezéséből létrehozott rózsakő, két másik tipikusan badacsonyinak mondható szőlőfajta. A fajta meglehetősen keveset terem, ezért hívták úri szőlőnek is. A magas savtartalom miatt érdemes a kéknyelűt palackban érlelni néhány évig, hogy kicsit finomodjon, kerekedjen.
Nálam a szüret után bő 2 évvel repültek ki a dugók a palackokból, így az érlelést mondhatni a kötelező minimumot súrolta. A savak szempontjából talán érdemes lett volna még várni, de az aromatika alapján nem feltétlenül tartogatnám ezeket a borokat (érdekes, hogy két itt szereplő bort kóstoltam korábban, mindkettő akkor tetszett jobban, nagyjából fél pontnyival, több gyümölcsöt éreztem bennük). A sor nagyjából hozta a papírformát: izmos, nagyjából közepes testű, nem különösebben aromatikus, komoly savgerincre épülő borok alkották. 2021-ben kifejezetten magas savakat mértek a borvidéken, ez párosulva a fajta egyébként is masszív szerkezetével kissé rusztikus borokat eredményezett a jelenlegi sor alapján. Ahogy a legtöbb magas savtartalmú fehérbor esetében, egy kevés maradékcukor itt is sokat segített a fogyaszthatóságon és az egyensúlyon. Szóval sajnos nem most lettem kéknyelű rajongó, de talán ez az ötösfogat is segített, hogy kicsivel jobban megértsem a fajtát.

keknyelu2021_2.jpgÉliás A Kő Marad Kéknyelű 2021
Illatában már fejlettséget mutat, sárga alma vezet, pici körömvirág, sárga szirmú virágok, pici lámpaolaj mellett. Kóstolva kicsit közepes testű, enyhén olajos és rusztikus hatású a korty, miközben az alkohol viszonylag alacsony (12%). Feszes savai picikét húzósak és élesek, erős az almasavas érzet, így savhangsúlyos és kissé bárdolatlan összbenyomást kelt a bor. Alma, citrusok, enyhe sósság és almahéjas kesernye jelennek meg ízében. 5p-

keknyelu2021_3.jpgFöldi Bálint Kéknyelű 2021
Meglepő módon sokkal világosabb színe van, mint bármelyik bornak, és a bor is frissebbnek hat a legtöbb versenytársánál. Az illat tompa, felsejlik egy kevés fehér húsú gyümölcs és vadvirág, pici citrus és minimális ragasztó is. A feszes savakon pici maradékcukor gömbölyít, a korty tömör, fókuszált és rendezett, összességében itt legcsiszoltabb az összhatás. Citrusok, alma, körte, egy kevés őszibarack, visszafogott fűszeresség és enyhe almahéjas fanyarság színezi a bort. 6p

keknyelu2021_4.jpgSabar Kéknyelű 2021
Az illat már egy erősen fejlett bort sejtet, az érett almás vezérszólam mellett pici fűszer érezhető és néha minimális reszelt alma is bevillan. Szájban szerencsére frissebb, alma, egy kevés barack, citrus és almahéjas fanyarság öltözteti a kortyot. Lendületes kezdés után lekerekedik a savérzet a korty közepére, a hordó szépen integrált. 5p

keknyelu2021_5.jpgSike Balázs Pincéje Kéknyelű 2021
Az illat eleinte eléggé visszafogott, édes alma dominál, mellette pici sárgabarack is felsejlik, másnapra tompul a gyümölcsösség. Talán ez a sor legkarcsúbb bora, közepesnél kissé vékonyabb testéhez élénk, picikét kemény savakat kapunk, minimális szén-dioxiddal és késhegynyi maradékcukorral, ami valamennyire tompítja a savak élét. Alma, citrusok, egy kevés sárga húsú gyümölcs és minimális kesernye érezhető ízben. 5p

keknyelu2021_6.jpgVáliBor Kéknyelű 2021
A hordó - még ha nem is túlzó - ezen a boron hagy a leginkább nyomot, az illat is édesfűszeres, édes fehér húsú gyümölcsök, pici déligyümölcs, pici pörkölési aroma is érkezik. Az alkohol itt is moderált (12,5%), a savak dinamikusak, csiszoltak, a korty sima tapintású és a picike maradékcukor áldásos hatását is érezni. A fehér húsú gyümölcsök és citrusok mellett minimális banán és édesfűszer is alakítja az ízképet, a lecsengésben egy kevés mandulával. 6p

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8718267661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása